Αρχική EVENTSΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣGirls & Boys, 6/10/2021 @ Θέατρο 104

Girls & Boys, 6/10/2021 @ Θέατρο 104

Το Girls & Boys επιστρέφει για 3η χρονιά και εν τω μέσω αντίξοων συνθηκών για να σκαλίσει και να υποσκάψει τον πυρήνα του φύλου, των κοινωνικών ρόλων μέσα από την εξιστόρηση όλων των σταθμών μιας ανθρώπινης σχέσης μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Το κείμενο του Βρετανού Dennis Kelly δεν είναι εύπεπτο. Διακρίνεται για την συναισθηματική του ωμότητα, για τη βία η οποία σερβίρεται ακατέργαστη, μη λογοκριμένη και για τη βιωματική του προσέγγιση. Το Girls & Boys είναι ένας μονόλογος που γράφτηκε το 2018 και πρώτη φορά παίχτηκε στο Royal Court Theatre.

Ο μονόλογος αποτελεί μια σύντηξη της έντονης ερωτικής ζωής της πρωταγωνίστριας, της σχέση της με τον επί χρόνια σύζυγό της και της μητρότητας, όπως αυτή βιώνεται μέσα από εκρήξεις συναισθηματικού χάους. Το εγχείρημα του Kelly με το συγκεκριμένο κείμενο είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και αντικειμενικά δύσκολο. Μάλιστα κάπου στη μέση ο μονόλογος κάνει μια μικρή «κοιλιά» η οποία συγχωρείται από το εκρηκτικό τέλος που σου δένει κόμπο το λαιμό.

Κύριοι άξονες που εξερευνώνται μέσω της παράστασης είναι ο έρωτας, η δύναμη και η μέθη για το χρήμα, η μητρότητα (και η πατρότητα), οι σχέσεις μεταξύ των φύλων, η φθίνουσα πορεία που ακολουθεί κάθε ζευγάρι σε έγγαμες συνθήκες, η έμφυλη βία, η ιδιοκτησία (αντικειμένων και προσώπων).

Φυσικά όλα αυτά περιγράφονται με μικρές κωμικές και ιδιαίτερα ειρωνικές παρεμβολές και σχολιασμούς από την ηθοποιό που άλλοτε βιώνει και άλλοτε είναι εξωτερικός παρατηρητής των καταστάσεων. Αξιοσημείωτος ο τρόπος με τον οποίο η Δώρα Παρδάλη είναι ικανή να μπαινοβγαίνει από τη μία συνθήκη στην επόμενη, προτάσσοντας άλλον εαυτό και συναίσθημα.

Η σκηνοθεσία απλή και απέριττη. Η σκηνογραφία ιδιαίτερα μινιμαλιστική, παρουσιάζει πρόσωπα και αντικείμενα ως λευκές σκιές, που όμως λερώνουν. Η μετάφραση του κειμένου από την σκηνοθέτρια ?ννα-Μαρία Στεφαδούρου, ιδιαίτερα κοφτερή.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο Θέατρο 104, και μέχρι την 28η Νοέμβρη.

Τελευταία