Melvins - Five Legged Dog

Θυμάσαι φίλε-φίλη αναγνώστη την περίοδο της δεύτερης καραντίνας που ξεκίνησε τον περσινό Νοέμβρη; Θα ήθελες φυσικά να την ξεχάσεις αλλά αυτό είναι αρκετά “χλωμό” και σε πολλές περιπτώσεις ίσως να την θυμάσαι σαν “νεκρό χρόνο”. Πιθανόν μένοντας σπίτι να παρήγγειλες πολλές τζανκίλες κι άλλα πράγματα χρήσιμα και μη. Ακόμα μπορεί να ξόδεψες αναρίθμητο χρόνο μπροστά στο laptop χωμένος στα social ή πιεσμένος απο το αφεντικό για να αποπερατώσεις κάθε είδους τηλεργασία. Πολύ πιθανό να “έλιωσες” σε ταινίες και σειρές κι ο χρόνος να πέρασε τελικά αρκετά γρήγορα ή να βαρέθηκες τόσο πολύ να βλέπεις τον συγκάτοικο, που σχεδόν του έκοψες την καλημέρα (είπαμε “σχεδόν” μην τρελαθούμε κιόλας). Ξέρεις ποιοι μάλλον ΔΕΝ τα έκαναν όλα αυτά; Οι Melvins.

Σε παλιότερες συνεντεύξεις ο Buzz Osborne (aka King Buzzo) είχε αναφερθεί κάποιες φορές πως καιρό τώρα ψάχνεται για να κάνει κάτι “μεγάλο”. Θα αναρωτηθείς ίσως, όπως αναρωτήθηκα κι εγώ, τι ακριβώς μπορεί να κάνει πια μία μπάντα με ένα τέτοιο εκτόπισμα, μετά από σχεδόν 40 χρόνια δημιουργίας και πάνω από 60 κυκλοφορίες album/ep/split και live που να μπορεί να μας εντυπωσιάσει; Τι ακριβώς έχουν να δώσουν ακόμα αυτοί οι άνθρωποι που δεν το έχουν ήδη προσφέρει απλόχερα και μάλιστα λίγους μόνο μήνες μετά την κυκλοφορία του Slithering Slaughter EP και του πιο πρόσφατου Working With God LP;

Η απάντηση δόθηκε πανηγυρικά στις 15 Οκτώβρη, ονομάζεται Five Legged Dog και είναι 36 ακουστικές εκτελέσεις προσεκτικά επιλεγμένες, από όλη την δισκογραφία του γκρουπ συμπεριλαμβανομένων διασκευών, ακυκλοφόρητων και μη. Μπάντες και μουσικοί όπως οι Rolling Stones, Alice Cooper, Free, The Turtles, Brainiac και Redd Cross έχουν την τιμητική τους σε αυτό το άλμπουμ. Να σημειώσουμε εδώ ότι κάποιες από αυτές τις διασκευές δεν είχαν ηχογραφηθεί ξανά. Επίσης να υπενθυμίσω ότι οι Melvins το 2013 κυκλοφόρησαν το Everybody Loves Sausages που περιέχει αποκλειστικά διασκευές.

Για να μιλήσουμε λίγο γενικά, συνήθως οι ακουστικές εκτελέσεις, ανεξάρτητα από την μπάντα που προέρχονται, αποκτούν έναν αναπόφευκτα pop χαρακτήρα ή ακούγονται κάπως “μπαλαντέ”, όπως θα λέγαμε εμείς οι 80’s millenials. Δεν θα ήταν αυτό κάτι κάτι τρόμερα άκυρο όσον αφορά τους Melvins, γιατί πολύ απλά μιλάμε για ένα τρίο που έχει “οργώσει” τα μουσικά ιδιώματα και ένα πέρασμα από τον pop ήχο θα ήταν για αυτούς ακόμα ένα “βέλος στην φαρέτρα” τους. Για να γίνει αυτό πιο εύκολα κατανοητό, ας ανοίξουμε μια παρένθεση κι ας κάνουμε μία γρήγορη αναδρομή.

Ξεκίνησαν το ‘83 παίζοντας hard rock με κομμάτια από μουσικούς όπως οι Who και ο Jimmy Hendrix, συνέχισαν παίζοντας hardcore punk στα διάφορα γκαράζ του Modesano (Washington) και απο τα μέσα ‘80 άρχισαν να γίνονται πιο “βαριοί” και “αργοί” με ξεκάθαρες doom διαθέσεις. Αυτό το αναπάντεχο πάντρεμα hardcore punk και doom metal έμελλε να έχει ιστορικό χαρακτήρα, αφού ουσιαστικά δημιούργησε τον sludge ήχο που άνθισε κυρίως στην δεκαετία του ‘90. Γέννησε μπαντάρες οπως οι Acid Bath και οι EyeHateGod και οι Melvins τον εμπλούτισαν με δισκάρες οπως το Ozma (1989) και το Bullhead (1991). Έπαιξαν grunge, alternative, noise, drone ,dark ambient, jazz rock (!) και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να ανακατεύουν όλους αυτούς τους ήχους με αυτοπεποίθηση και αρκετό σουρεαλισμό. Αυτή η δημιουργική τάση τους, να “πηδάνε” δηλαδή από το ένα ιδίωμα στο άλλο και να πειραματίζονται με σχεδόν τα πάντα χωρίς ενδοιασμούς, είναι και ο βασικός λόγος που δεν “λάσπωσαν” καλλιτεχνικά. Επειδή όμως κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, αυτή η τάση τους έκανε επίσης να έχουν μια ξεκάθαρα underground λογική, την οποία δεν έπαψαν ποτέ να καλλιεργούν. Αυτό όμως σε τελική ανάλυση δεν λειτούργησε αρνητικά, αφού η απόσταση από την mainstream κουλτούρα πολλές φορές είναι αυτοσκοπός για μπάντες τέτοιoυ είδους και μακροπρόθεσμα κατάφεραν να γίνουν αρεστοί σε πολλά ετερόκλητα ακροατήρια. Πλέον χωρίς υπερβολή κι εξαιτίας όλων των παραπάνω, όλοι κι όλες μας έχουμε κατά κάποιο τρόπο, μία αγαπημένη Melvins περίοδο.

Κλείνοντας την παρένθεση ας γυρίσουμε λοιπόν πίσω στο εύλογο ερώτημα: πως ακούγονται οι Melvins χωρίς “ηλεκτρισμό”; Μπορεί κάτι τέτοιο να δουλέψει χωρίς να απέχει παρασάγγας από αυτό που ίσως να θέλουμε να ακούσουμε; Λοιπόν, από την πρώτη κιόλας ακρόαση αντιλαμβάνεσαι το προφανές. Είναι όντως κάτι διαφορετικό αλλα είναι τελείως… Melvins. Είναι λίγο περίεργο, δε λέω, αλλά είναι υπέροχο. Σου παίρνει λίγη ώρα για πολλά κομμάτια ούτως ώστε να καταλάβεις ότι είναι απλώς αλλαγμένα κι όχι καινούρια, όπως για παράδειγμα το Hooch το A Growing Disgust και το Hung Bunny / Roman Dog Bird, παρόλα αυτά μπαίνεις σε αυτή την λογική με αίσιο τρόπο. Γενικά όλα τα κομμάτια που προέρχονται από άλμπουμ που κυκλοφόρησαν την περίοδο ‘87-’97, αρχικά σε ξενίζουν. Είναι πολύ φυσιολογικό, αφού είναι συνδεδεμένα με την grunge-sludge περίοδο του γκρουπ, μία περίοδος που είναι έντονη, σκοτεινή, και γεμάτη “χάος”, δύσκολο να εκφραστεί με ακουστικό τρόπο. Κομματάρες όπως το The Bit, τα Boris-It’s Shoved, το Revolve, το απίστευτο Night Goat και το Queen σε εκπλήσσουν ευχάριστα και σε σπρώχνουν συνεχώς στην επιλογή που λέγεται repeat. Πολλά κομμάτια όπως το Pitfalls in Serving Warrants και το Suicide in Progress δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα ηχητικά και η ακουστική έκδοση κάποιων άλλων όπως το We Are Doomed, το Evil New War God και το The Bloated Pope γίνονται αποδεκτά πανεύκολα σαν το αποτέλεσμα τους να είναι κάτι το αναμενόμενο. Τα Ozma, Oven δεν έχουν χάσει την επιθετικότητα τους και σε άλλες περιπτώσεις όπως με τα Shevil, Anaconda και Up The Dumper μπορεί να σκεφτείς ότι ίσως να είναι καλύτερα από τις αυθεντικές εκτελέσεις.

Θεωρητικά όλο το Five Legged Dog είναι, για ευνόητους λόγους, μία μεγάλη διασκευή. Όμως η δουλειά που έχουν κάνει οι Melvins σε κομμάτια άλλων καλλιτεχνών είναι ενδιαφέρουσα. Σε πρώτη φάση είναι η απτή απόδειξη ότι η εν λόγω κυκλοφορία έχει κάτι για όλους/ες. Το Halo of Flies (Alice Cooper) οριακά δεν είναι καλύτερο από την πρωτότυπη διασκευή, αφού η τελευταία διαθέτει Jello Biafra (Dead Kennedies) σε μεγάλα κέφια κι αυτό είναι κάτι που δύσκολα ξεπερνιέται. Το Woman (Free) μας προσφέρεται με τον ανάλογο σεβασμό και την απαραίτητη αγάπη που αξίζει σε μία μπάντα κλασσικού ροκ. Καλό θα ήταν να αναζητήσετε την αυθεντική εκτέλεση με την υπέροχη φωνή του Paul Rodgers (Bad Company) όσοι κι όσες δεν την γνωρίζετε. Η pop πινελιά απο το Sway των Rolling Stones, το Charlie των Redd Cross και το Outside Chance (The Turtles) συμπληρώνει τα Edgar The Elephant και Don't Forget to Breathe που είναι αντίστοιχα το άλφα και το ωμέγα του άλμπουμ. Υπάρχουν και οι αδιάφορες στιγμές όπως το At The Stake αλλά αυτό δεν συνιστά ούτε καν παραφωνία. Όταν όλο αυτό τελειώσει ίσως να καταλάβεις οτι ο Dale Crover (Altamont, The Men of Porn) στα τύμπανα είναι ένα από τα πιο ηχηρά προτερήματα αυτού του δίσκου. Ο Buzz Osborne είναι ο παλιός καλός King Buzzo απλά με ακουστική κιθάρα και ο Steven McDonald είναι ο αφανής ήρωας, όπως είναι συνήθως η “μοίρα” του κάθε μπασίστα. Οι τρεις αυτοί τύποι μαζί δεν έχουν όρια και καλά το κάνουν, γιατί έτσι φτιάχνουν μοναδικά πράγματα.

Το Five Legged Dog είναι φανταστικό μουσικό δώρο, συμπληρώνει επάξια την δισκογραφία των Melvins και απ’ ότι φαίνεται αυτή έχει ακόμα χώρο για να εμπλουτιστεί. Κανείς δεν ξέρει τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε από ‘δω και πέρα. Σε τελική ανάλυση, είναι αναμφισβήτητα μία από τις πιο μακροσκελείς στην ιστορία της μουσικής. Όλα είναι πιθανά με αυτην την μπάντα και, κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτός είναι και ο συμβολισμός ενός “σκύλου με πέντε πόδια”. Θα πρέπει όμως, φίλε αναγνώστη, να δώσεις χρόνο σε αυτ’ο το άλμπουμ. ?στο να εισβάλλει σε προσωπικές σου στιγμές, προσπάθησε να το ταιριάξεις με πράγματα που σου αρέσει να κάνεις και σίγουρα προσπάθησε με την πρώτη ευκαιρία να το απολαύσεις με ακουστικά. Φαντάσου πως αν χρειάζεται συνήθως να ακούσεις 2-3 φορές ένα άλμπουμ των 45 λεπτών για να έχεις μια αξιοπρεπή εικόνα, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το κάνεις επί 3, αφού μιλάμε για δυόμιση ώρες μουσικής. Ζόρικη (λέμε τώρα) δουλειά αλλά πρέπει να την κάνεις. Ειδάλλως μόνο εσύ θα χάσεις. Καλή ακρόαση.

Rating: 

 8.0


Εταιρεία: Ipecac Recordings
Genre: Acoutstic guitar
Παραγωγός: Toshi Kasai
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 15/10/2021
Band Links: Facebook | Instagram | Spotify | YouTube |
Bandcamp

Τελευταία