Army of Thieves - Κριτική

Πριν καν το Army of the Dead αποτελέσει την πρωτοφανή επιτυχία, το Netflix αφενός εξαιτίας της φήμης του βασικού δημιουργού της ταινίας, Zack Snyder και αφετέρου εξαιτίας της επιμονής της πλατφόρμας να δημιουργήσει το επόμενο μεγάλο franchise, έδωσε το πράσινο φως σε μερικά project τα οποία λειτουργούν ως μια «επέκταση» του κόσμου της ταινίας αυτής. Ένα από αυτά ήταν το Army of Thieves ένα άτυπο prequel αλλά και spin- off το οποίο εστιάζει στην απαρχή του comic relief χαρακτήρα του Army of the Dead, Ludwig Dieter.

Ο σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής Matthias Sweighofer υποδύεται τον Sebastian Schlenct-Wohnert, έναν υπάλληλο γραφείου με πάθος και χόμπι το να ανοίγει χρηματοκιβώτια. Ο Sebastian λόγο του ταλέντου στον τομέα αυτόν θα γίνει μέλος μιας διαβόητης συμμορίας κλεφτών και θα εμπλακεί σε μια περιπέτεια που θα τον αλλάξει για πάντα.

Όπως και στη ταινία του Snyder έτσι και εδώ, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό κιόλας, απαιτείται από τον θεατή να κλείσει τον εγκέφαλο του ώστε να απολαύσει αυτό που παρουσιάζεται ενώπιων του. Στο μεγαλύτερο μέρος της η ταινία αψηφά βασικές αρχές της λογικής. Συστήνονται πτυχές στην αφήγηση που δεν έχουν κάποια βάση στον ρεαλισμό ενω οι χαρακτήρες και η σκιαγράφηση τους αγγίζουν τα όρια του camp. Ωστόσο ο τρόπος που όλα αυτά εισάγονται στην πλοκή είναι τόσο ειλικρινής που βλέποντας το Army of Thieves δεν μπορείς παρά να χαμογελάσεις και να «χορέψεις» στον ρυθμό της ταινίας του Sweighofer.

Παρά τις αφηγηματικές συνδέσεις με την ταινία του Snyder, το αποτέλεσμα εδώ είναι μια εντελώς διαφορετική ταινία. Ο Sweighofer σκηνοθετεί την ταινία ως μια κομεντί δράσης με ισχυρές δόσεις των ευρωπαϊκών καταβολών του ως δημιουργός. Από το χιούμορ έως και τον φρενήρη τρόπο που κινηματογραφεί την δράση, το Army of Thieves θυμίζει κυρίως τις πιο ανάλαφρες ταινίες του Luc Besson παρά τα ζοφερά blockbuster του Zack Snyder. Και αυτό λειτούργει σε μεγάλο βαθμό υπέρ της.

To Army of Thieves παρά το αρκετά καλό score των Hans Zimmer και Steve Mazzaro το οποίο θα μπορούσε να ανήκει σε μια πιο σοβαρή σε περιεχόμενο ταινία, είναι μια ανάλαφρη εμπειρία. Στόχος του Sweighofer είναι να τραβήξει αρκετά την προσοχή ώστε να διασκεδάσει για ένα δίωρο με μια σχεδόν ιδανική ροη δίχως «περιττές» σεκάνς ανάπτυξης χαρακτήρων περά από μερικά σκετς και την αστεία αλλά και επιφανειακή αφήγηση του πρωταγωνιστή. Είναι ως εκ τούτου πραγματικά αξιέπαινο που το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα απροσδόκητα καλό και πρωτότυπο σε σημεία heist tale αντί για ένα εξοργιστικά κυνικό προϊόν προς μαζική κατανάλωση.

Το prequel του Army of the Dead σε ουδεμία περίπτωση είναι κάποιο αριστούργημα και ούτε μια ταινία που θα μείνει αλησμόνητη στον θεατή. Αλλά σίγουρα είναι 120 λεπτά που θα ψυχαγωγήσουν και κυρίως θα αποσπάσουν την προσοχή του από τις οποιεσδήποτε έγνοιες. Ιδανική πρόταση αν αναζητάτε κάτι χαλαρό που θα ανταμείψει και με το παραπάνω την προσοχή σας.

Rating:

Χώρα: ΗΠΑ, Γερμανία
Έτος: 2021
Χρώμα: 'Εγχρωμο
Σκηνοθεσία:
Matthias Sweighofer
Πρωταγωνιστούν: Matthias Sweighofer, Nathalie Emmanuel, Stuart Martin
Διάρκεια: 120'

Τελευταία