Unto Others - Strength

Μετά από την εκπληκτική debut κυκλοφορία του 2019 “Mana” και μία αναγκαστική αλλαγή ψευδώνυμου, οι Unto Others (τότε Idle Hands) καλούνται να ανταποκριθούν στις ψηλές προσδοκίες που έχουν θέσει, όπως μόνο αυτοί γνωρίζουν, με το μοναδικό τους ηχητικό κράμα goth rock/heavy metal.

Το “Strength” διαπρέπει στην εξισορρόπηση αυτών των στοιχείων, ενώ ταυτόχρονα εμβαθύνει και τα ενισχύει εξίσου χωρίς να θυσιάζει κάποιο μέρος των συνθέσεων, με chorus αντάξια αρένας, hooks και μελωδίες που θα «κουρνιάσουν» στα αυτιά του ακροατή για καιρό, διατηρείται και εντείνεται η επιθετικότητα, το groove αλλά και η σκοτεινή, κατ’ εμέ, ρομαντική gothic ατμόσφαιρα. Η παραγωγή του δίσκου είναι γεμάτη, μοντέρνα, δίνει το κατάλληλο βάθος, χρώμα και «ζωτικό» χώρο σε όλα τα όργανα και είναι το τέλειο blend In Solitude, The Cure, Joy Division, NWOBHM, μπορεί και λίγο Depeche Mode στα φωνητικά.

Αναδυόμενο μέσα από feedback ενισχυτών και delay loops, το opener “Heroin” επιβάλλεται με double bass drumming, thrash chugging, επιθετική διάθεση και το vocal performance του Franco εναλλάσσεται ανάμεσα σε screamed φωνητικά και goth-rock ύφος, κάνοντας το “Heroin” , την καταλληλότερη επιλογή για intro track, καθώς αναδεικνύει όλες τις πτυχές της μπάντας, αλλά και την πιο heavy νεοσύστατη μεριά της. Το “Downtown” έρχεται για να μειώσει τα επίπεδα έντασης, με πιο ήπιο, μελωδικό ύφος, «μεταδοτικά» hooks και αρκετά κλασσικό soloing.

Με άφθονη Goth Rock ατμόσφαιρα το “When Will Gods Work Be Done” περικλείει την ταυτότητα της μπάντας σε 4 λεπτά. Το παλλόμενο bassline προωθεί το κομμάτι, ενώ τοποθετεί τα θεμέλια για τα φωνητικά και το δυναμικό guitar work. Τον ανανεωμένο ήχο του group «έρχεται» να επιδείξει το “No Children Laughing Now”, μαζί με το “Destiny”, περιέχοντας ίσως το καλύτερο vocal performance του δίσκου. Η μελαγχολία που αποπνέεται από τις κιθάρες, πνιγμένες στο chorus και reverb, θυμίζει The Cure, ωστόσο, το εκρηκτικό refrain σε «τραβάει» πάλι πίσω στον μικρόκοσμο του “Strength”, αφού προσκαλούνται πίσω τα πιο επιθετικά στοιχεία της μπάντας.

Σε αυτό το σημείο το mid-tempo “Little Bird” ίσως είναι ένα ρίσκο για το momentum που έχει χτίσει ο δίσκος. Αντιθέτως όμως, σε συνδυασμό με το ταχύ και αρκετά post-punk “Why”, οι Unto Others χρησιμοποιούν πλήρως τις δυναμικές του ήχου χωρίς να «βαλτώσουν», ενώ παράλληλα αντλούν από ολόκληρο το φάσμα των εμπνεύσεων τους με άνεση. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα φωνητικά του Franco είναι εξαιρετικά και αποδίδουν επιτυχώς το λυρικό συναίσθημα και την απελπισία του, χωρίς να αφαιρούν από την ουσία της σύνθεσης.

Στη συνέχεια, το cover του “Hell is for Children” (Pat Benatar) ταιριάζει τόσο πολύ στον ήχο και την ενέργεια της μπάντας, που σχεδόν στιγμιαία ξεχνάς ότι δεν είναι πρωτότυπη εκτέλεση. Η ογκώδης παραγωγή βοηθάει αρκετά και αυτό είναι αρκετά εμφανές στο αγαπημένο “Summer Lightning” (ίσως λίγο παραπάνω από το “Why”). Βαρύγδουπο και ουσιώδες drumming, κατηφές και συμπαγές bassline, περιβαλλόμενα από αιθέρια κιθάρα, καλαίσθητα staccato licks, bigger than life chorus και του πιο straight to the point guitarwork του δίσκου.

Κλείνοντας το album, τα “Instinct” και “Strength” είναι ακόμα ένα παράδειγμα των catchy μελωδιών, groovy gothic rock επιρροών και ώριμου songwriting, χωρίς να χάνεται η ορμητικότητα του “Strength” στα 46 λεπτά διάρκειας του. Πιθανότατα αντάξιο του “Mana” και ενισχυμένο, χωρίς περιττά στοιχεία ή filler κομμάτια, το “Strength” συνεχίζει την πορεία της μπάντας και εμβαθύνει το ιδιαίτερο blend τους. Αν και υπάρχει το 1980’s vibe, το άλμπουμ καταφέρνει να ακούγεται αβίαστα μοντέρνο, δυναμικό, λόγω της παραγωγής/mixing του Arthur Rizk αλλά και των επιλογών σύνθεσης. Μία απολύτως επιτυχημένη κυκλοφορία και ένα μεγάλο βήμα μπροστά, το “Strength” είναι ένας δίσκος που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητος. Είναι απροσδόκητα μεστός και σίγουρα θα ακουστεί παραπάνω από μία φορά.

Rating: 

 8.0


Εταιρεία: Roadrunner Records
Genre: Gothic Rock/ Heavy Metal/ Post-Punk
Παραγωγός: Unto Others
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 24/09/2021
Band Links: Unto Others | Facebook | Instagram | Twitter | Spotify | YouTube 

Τελευταία