Red Notice - Κριτική

Η πιο ακριβή ταινία στην ιστορία της πλατφόρμας του Netflix είναι μια καταραμένη παραγωγή. Έχοντας ξεκινήσει με όλους τους καλούς οιωνούς υπό την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Rawson Marshall Thurber το εγχείρημα πάγωσε για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα όταν ξεκίνησε η πανδημία του Covid-19. Η παύση αυτή οδήγησε στο ήδη υψηλό budget του έργου να προστεθούν άλλα δεκάδες εκατομμύρια και ως εκ τούτου έως ότου να επανακάμψει η παραγωγή το τοπίο της βιομηχανίας του θεάματος είχε αλλάξει ριζικά.

Κακά τα ψέματα η Gal Gadot δεν βρίσκεται στα ίδια επίπεδα δημοσιότητας με όταν ανακοινώθηκε το project, μια περίοδο που η επιτυχία του Wonder Woman ήταν φρέσκια, ο Ryan Reynolds έχει αρχίσει να κουράζει και ο The Rock τελικά δεν είναι ο απόλυτος σταρ του κινηματογράφου που όλοι πίστευαν ότι είναι. Θα κατορθώσει αυτή η τρομερά ακριβή κωμωδία δράσης να δικαιολογήσει το τιτάνιο προϋπολογισμό και την πρωτοφανή προώθηση που έχει δεχτεί από την πλατφόρμα; Φυσικά και όχι.

Το Red Notice το οποίο αποτελεί μια ιστορία που αφορά κοσμοπολίτες κλέφτες και πολύτιμους θησαυρούς, είναι μια ταινία άξια απορία πρωτίστως. Απορία όσον αφορά το γεγονός ότι κάποιος διάβασε ένα τόσο κακό και κλισέ σενάριο και ενέκρινε να το χρηματοδοτήσει με 200 εκατομμύρια. Ένα ποσό που με το ζόρι φαίνεται να έχει αξιοποιηθεί. Πέρα από την τραγικά ερασιτεχνική σκηνοθεσία του Thurber η οποία στερείται τόσο οράματος όσο και στυλ, το Red Notice ξεχειλίζει από κάκιστη κινηματογράφηση, σκηνές δράσης που προετοιμάστηκαν και γυρίστηκαν από ένα συνεργείο από δωδεκάχρονα, αισχρά ψεύτικο και πασιφανές CGI και μια πλοκή δίχως κανέναν προσανατολισμό.

Οι χαρακτήρες δεν έχουν καμία ανάπτυξη ή προσωπικότητα πέρα από στερεοτυπικούς ρόλους που πρέπει να επιτελέσουν είτε για να εξυπηρετήσουν τις ερμηνευτικές αδυναμίες του έκαστου ηθοποιού είτε γιατί ο σεναριογράφος δεν έχει επικοινωνήσει με αληθινό άνθρωπο εδώ και 20 χρόνια. Η ταινία κυριολεκτικά χρειάζεται να υπενθυμίζει κάθε λίγο τόσο τα ονόματα όσο και τα κίνητρα των χαρακτήρων. Όλη η πλοκή είναι ένα αποτυχημένο μίγμα Raiders of the Lost Ark, Mission Impossible και The Pink Panther απλά δίχως καμία από την γοητεία αυτών των ταινιών. Είναι κυνικά ανειλικρινή το να παρουσιάζει κάποιος αυτή τη ταινία ως κάτι άλλο από ένα διαφημιστικό τρικ που σκαρφίστηκαν σε κάποιο κακοφωτισμένο γραφείο ορισμένα κεφάλια του Netflix.

Στα μηδαμινά θετικά που μπορεί κάποιος να εντοπίσει σε αυτή τη ταινία είναι το γεγονός ότι οι ηθοποιοί τουλάχιστον προσπαθούν. Οι Dwayne Johnson και Ryan Reynolds υπνοβατούν με χάρη υποδυόμενοι ουσιαστικά τους εαυτούς τους. Αξιέπαινη είναι η προσπάθεια της Gadot η οποία δείχνει να έχει βελτιωθεί κάπως υποκριτικά. Υπάρχει και ένα ευχάριστο gag στο φινάλε αν φυσικά αντέξετε έως εκείνη τη στιγμή και δε βυθιστείτε σε έναν λήθαργο. Πέραν αυτών; Δεν υπάρχει τίποτα άλλο σε αυτή τη ταινία πέρα από την άβυσσο του ζοφερού κυνισμού της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Rating:

Χώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2021
Χρώμα: Έγχρωμο
Σκηνοθεσία:
Rawson Marshall Thurber
Πρωταγωνιστούν: Dwayne Johnson, Ryan Reynolds, Gal Gadot
Διάρκεια: 118'

Τελευταία