Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣBe΄lakor - Coherence - Κριτική

Be΄lakor - Coherence - Κριτική

Αναθέτοντάς μου την κριτική του νέου δίσκου των Be’lakor, άνοιξαν οι πύλες για να γνωρίσω ένα συγκρότημα που μέχρι πρότινος του είχα δώσει ελάχιστη σημασία. Αυτό έχει τα θετικά και τα αρνητικά του. Εκτίμησα την προσπάθεια που κατέβαλαν στο “Coherence”, το νέο δισκογραφικό ψυχρό πόνημα της μπάντας από την land down under (Αυστραλία). Την ίδια στιγμή ανακάλυψα το παρελθόν τους, δηλαδή τα “Stone Reach” και το επόμενο με τίτλο “Of breath and bone”. Η σύγκριση του παρελθόντος με το παρόν είναι άμεση και στιγμιαία. Δεν κρύβω πως ένας fan τον Be’lakor θα κάνει ακριβώς το ίδιο και φοβάμαι πως το “Coherence” μόνο πόντους χάνει από τούτη την κίνηση.

Συνεπείς στο ιδιαίτερο timeline τους οι Αυστραλοί έφεραν στο φως τον 5ο τους δίσκο ακριβώς μια 5ετία μετά το αμφιλεγόμενο “Vessels” που φαίνεται να έκανε την αρχή στις «ούτε κρύο, ούτε ζέστη» κυκλοφορίες τους. Μην παρεξηγούμαι, το πρόσημο παραμένει θετικό αλλά δεν νιώθεις το ηλεκτροσόκ που θα σε διαπεράσει με το 2ο και 3ο τους δίσκο. Το “Coherence” είναι βγαλμένο από το εγχειρίδιο του πώς να γράψεις το ιδανικό άλμπουμ του νέου μελωδικού Death Metal ρεύματος.

Ο ακραίος χώρος και συγκεκριμένα το Death Metal, αφού κυριάρχησε στα 90’s, απέδειξε την ποικιλομορφία του με ένα μεγάλο αριθμό ενδιαφερόντων ηχητικών παραλλαγών που το κράτησαν ζωντανό τα δύσκολα χρόνια. Μια τέτοια ηχητική διασταύρωση είναι όταν ο σκανδιναβικός μελωδικός ήχος εξέπνευσε τον παγωμένο άνεμό του στα ατμοσφαιρικά ηχοτοπία του post-metal. Οι Φινλανδοί Insomnium είναι ένα σεβαστό, ίσως το πιο περήφανο παράδειγμα. Οι Be’lakor τιμούν και με το παραπάνω τον ήχο που επέλεξαν να λατρέψουν όπως στα προηγούμενα έτσι και στο “Coherence” των μοχθηρών φόβων και παγετών.

Ο ακροατής θα εντυπωσιαστεί για μια ακόμα φορά με το πάντρεμα των Opeth με τους Insomnium και τον γεμάτο ήχο που παρέδωσε ο Jens Bogren (Amorphis, Katatonia, Kreator) στην τελική μίξη. Είναι ανώτερος του “Vessels” με το πιο επίπεδο ηχητικό αποτέλεσμα. Επακόλουθό του ο τελευταίος δίσκος των Be’lakor να «εξυμνεί» ακόμα περισσότερο την κιθαριστική δουλειά που έχει γίνει και θα τολμήσω να πω πως συνειδητά ή ασυνείδητα κλέβει την παράσταση από τα φωνητικά. Το δίδυμο George Kosmas, Shaun Sykes κάνει στον ακροατή μια επίδειξη του οπλοστάσιού τους από riffs και κιθαριστικές μελωδίες. Το “Valence” είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και όπως επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι, φέρνει στοιχεία από τις προηγούμενες δουλειές.

Οι κιθάρες φτιάχνουν την ατμόσφαιρα και είναι ο κύριος καταλύτης της μελωδίας των Be’lakor. Το τελικό αποτέλεσμα μπορείς να το αποκαλέσεις και προοδευτικό (progressive) με τους τύπους από τη γη των καγκουρώ να αποφεύγουν να σε ζαλίσουν με άκαιρες φιοριτούρες και φανταχτερές ενέργειες. Τα νέα στοιχεία που τους βγάζουν λίγο από τα ασφαλή νερά τους όπως τα blast beat που κατά την άποψή μου έπρεπε να τα βρίσκεις σε περισσότερα σημεία, είναι στις θετικές εκπλήξεις.

Κάτι λείπει όμως για να απογειώσει την ολόφρεσκη δουλειά της αυστραλιανής πεντάδας που έχουν υιοθετήσει το όνομα ενός Daemon Prince από τη γνωστή σειρά επιτραπέζιων παιχνιδιών Warhammer. Δυσκολεύομαι να ξεκαθαρίσω τι τελικά λείπει αλλά είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος πως τα 5 χρόνια προεργασίας δε δικαιολογούνται για την τελική προσπάθεια που φέρει το όνομα “Coherence”. «Ο δίσκος μας ώθησε από πολλές πλευρές. Βάλαμε έντονη δουλειά σε αυτό» υποστηρίζουν από την άλλη τα μέλη των Be’lakor. Μια δήλωση που με βάζει με τη σειρά της σε σκέψεις μήπως βρίσκονται σε κάποια συνθετική καμπή.

Συνοψίζοντας δεν πιστεύω στο ελάχιστο πως οι fans της μπάντας και του ήχου δε θα ικανοποιηθούν. Σαγόνια όμως δε θα πέσουν, ούτε όμως δίνονται και αφορμές περί αναμασήματος. Περιγράφεται σαν μουσική σύνοψη του παρελθόντος τους χωρίς να σημαίνει πως οι γραμμές δεν είναι λεπτές και πολύ εύκολα κινδυνεύεις να πατήσεις στην απέναντι μεριά της λούπας και της επανάληψης. Αν θέλεις να κάνεις μια πρώτη γνωριμία με τους Be’lakor ξεκίνα πρώτα από την έμπνευση που είχαν το 2009 και το 2012. Παρόλα αυτά το αυστραλέζικο σχήμα αφήνει πολλές υποσχέσεις και εύχομαι να μην συνεχίσει να τηρεί τη χρονολογική του συνήθεια και να μας φέρει καινούργια δουλειά σε έξι χρόνια!

Rating: 

 7.5


Εταιρεία: Napalm Records
Genre: Melodic Death Metal
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29/10/2021
Band Links: Be'lakor | Facebook | Instagram | Twitter | Spotify | YouTube 

Τελευταία