Αρχική EVENTSΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣΤο μινόρε, 5/11/2021 @ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το μινόρε, 5/11/2021 @ Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο στίχος “Ξύπνα μικρό μου κι άκουσε, κάποιο μινόρε της αυγής” ίσως σας φέρνει στο μυαλό το τραγούδι “Το μινόρε της αυγής”, ρεμπέτικο τραγούδι του 1936, το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την σειράΤο μινόρε της αυγής”. Η ιστορία τώρα μεταφέρεται στο θέατρο. Σε μια παράσταση που αν είστε από τον Πειραιά, αν έχετε γεννηθεί, μεγαλώσει ή και με κάποιο τρόπο νιώσει τον Πειραιά πατρίδα σας, τότε θα νιώσετε, βγαίνοντας από το θέατρο, ένα συναίσθημα χαράς και συγκίνησης. Αν τώρα δεν έχετε επισκεφτεί ποτέ τον Πειραιά και δεν έχετε νιώσει ποτέ παιδί του, τότε σίγουρα βγαίνοντας από το θέατρο θα ζηλέψετε όλους εμάς που περήφανα, ο Πειραιάς είναι οι αναμνήσεις μας και η καθημερινότητα μας.

Ένα έργο για την ιστορία του Πειραιά, τους ανθρώπους του, τους ρεμπέτες μιας άλλης εποχής. Εκείνους τους αθεράπευτα ρομαντικούς που μέσα στους τεκέδες, τα αδιέξοδα, τους διωγμούς, τα μπλεξίματα, την κοινή γνώμη, τα φτηνά ξενοδοχεία και τα μαχαιρώματα ονειρεύονταν μια ζωή με άνεση, δόξα, χειροκρότημα, λεφτά, φίλους καλούς και αληθινή αγάπη. Ήταν καλά παιδιά; Όχι βέβαια. Αλλά είχαν μια ντομπροσύνη, μια ανυπέρβλητη αίσθηση του δικαίου, την δική τους λεγόμενη μπέσα, που τους έκανε μοναδικούς.

Το υπέροχο έργο των Βαγγέλη Γκούφα και Φώτη Μεσθεναίου ζωντανεύει στο ιστορικότερο πειραιώτικο θέατρο, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και μαγεύει παλιούς και νέους. Για την ιστορία, ο Αντώνης είναι ένας νεαρός που έρχεται από την Σύρο στον Πειραιά για να βρει τον ξάδερφο του και να τον βοηθήσει να χτίσει μια καλύτερη ζωή. Ο ξάδερφος του ο Μήτσος, ζει ανάμεσα στους τεκέδες, τα ναρκωτικά, τους καβγάδες, την αγαπημένη του και το μπουζούκι. Μαζί με κάποιους άλλους θα γίνουν η «τετράς» του Πειραιά, μια ομάδα μουσικών που έχει όλα τα φόντα να γίνει φίρμα. Στον καθένα όμως μπαίνει στον δρόμο του και μια γλυκιά σειρήνα. Σε κάποιον η ανάγκη για δόξα, σε άλλον τα λεφτά, σε άλλον μια αγάπη που δεν μπορεί να κρατήσει ή και μια γυναίκα σκέτη καταστροφή.

Με το που κάτσει κανείς στην θέση του, ξεκινάει το ταξίδι στον χρόνο. Η ζωντανή μουσική αλλά και το εξαιρετικό σκηνικό σε τοποθετούν κατευθείαν σε έναν Πειραιά αλλιώτικο. Κάπου εκεί κάνουν την εμφάνιση τους οι ήρωες και τότε θα καταλάβαινε κανείς ότι ακόμα και χωρίς την απίστευτη αισθητική του Δημοτικού Θεάτρου και την μαγική ατμόσφαιρα, ο καθένας με αυτές τις ερμηνείες θα μπορούσε να καθηλωθεί. Οι βετεράνοι πλέον του θεάτρου Ιεροκλής Μιχαηλίδης και Γεράσιμος Σκιαδαρέσης με δύο αντιδιαμετρικά αντίθετους ρόλους είναι παραπάνω από απολαυστικοί.

Οι νεότεροι, Σταύρος Σβήγκος, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κυριάκος Σαλής, ?ρης Αντωνόπουλος και πολλοί ακόμα έχουν καταφέρει να γίνουν οι νέοι μιας άλλης εποχής. Αναρωτιέται κανείς γίνεται οι νέοι του σήμερα, με τα κινητά, τα social media, βουτηγμένοι στην ταχύτητα και στην εικόνα να μπορέσουν να αποτυπώσουν τους νεαρούς ρεμπέτες μιας εποχής γεμάτης καπηλειά, τεκέδες, ναργιλέδες με φόντο μια Τρούμπα που δεν γνώρισαν ποτέ; Η απάντηση είναι ένα τεράστιο ναι, το οποίο θα καταλάβετε μόνο όταν δείτε την παράσταση. Η σκηνοθεσία του Τάκη Τζαμαργιά είναι αριστοτεχνική και αξιέπαινη. Αυτή η παράσταση χωράει όλον τον Πειραιά σε μια θεατρική σκηνή και Πειραιάς δεν είναι η θάλασσα και τα καράβια, είναι το λιμάνι, οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους.

Κάτι που ίσως δεν ήξερες: Η σειρά “Το Μινόρε της Αυγής” προβλήθηκε το 1983 στην κρατική τηλεόραση και είχε διάρκεια 27 επεισόδια.

Τελευταία