Αρχική EVENTSΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣΣυναίνεση, 20/11/2021 @ Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί (20/11/21)

Συναίνεση, 20/11/2021 @ Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί (20/11/21)

Η συναίνεση αποτελεί έννοια που τελευταία μελετάται πολύ, επανανακλύπτεται και επαναπροσδιορίζεται, αν και ο πυρήνας της ουσιαστικά δεν αλλάζει. Το πάτημα για το άνοιγμα της συζήτησης αποτέλεσε το κίνημα #metoo και ο αντίκτυπος είναι εμφανής στο ελληνικό θέατρο.

Το “Συναίνεση” είναι θεατρικό κείμενο της Nina Rein, το οποίο γράφτηκε το 2017 και ανέβηκε πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας, το ίδιο έτος. Φέτος, το θέατρο Μοντέρνοι Καιροί αναλαμβάνει να αποδώσει το έργο στην ελληνική και να το προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό. Το έργο πραγματεύεται την υπόθεση ενός βιασμού και πως αυτή διαχειρίζεται σε ατομικό, διαπροσωπικό και νομικό επίπεδο. Η δημιουργός του έργου είναι ιδιαίτερα κοφτερή στον τρόπο που τεμαχίζει τη θέση και το βάρος που φέρει η δικαιοσύνη στη διαχείριση υποθέσεων βιασμού, αλλά και στο πως ο κάθε άνθρωπος επεξεργάζεται, αντιλαμβάνεται, κρίνει, κατακρίνει και συγκαλύπτει μια τέτοια βίαιη πράξη.

Οι χαρακτήρες που έχει πλάσει η Rein είναι κλασικοί αντιήρωες, πνιγμένοι στα πάθη και στην εσωτερική τους πάλη. Ο θίασος έχει την απαιτούμενη συνοχή ώστε να μπορέσει να αποδώσει τόσο τις πιο σκούρες πλευρές του κειμένου όσο και τις πιο περιπαιχτικές, ειρωνικές. Επειδή το ίδιο το θέμα της παράστασης είναι ιδιαίτερα βαρύ, η Rein τείνει να σπάει την αποπνικτική ατμόσφαιρα με το ιδιαίτερο, σκωπτικό χιούμορ της. Ακριβώς επειδή η μετάφραση του κειμένου είναι επιτυχής, δεν χάνεται αυτή η ειρωνεία, κατά τη μετάβαση στα ελληνικά. Μάλιστα η μετάφραση του κειμένου έχει πραγματοποιηθεί από την ίδια την ομάδα (από τον Κώστα Νταλιάνη).

Η σκηνοθεσία του έργου, στηρίζεται και αντλεί από την αγάπη του κειμένου προς τους συμβολισμούς. Η σκηνοθέτρια Φάνια Νταλιάνη καταφέρνει να ισχυροποιεί την πυκνή ατμόσφαιρα ρίχνοντας βάρος στον φωτισμό και εισάγοντας στοιχεία μαγείας/ταχυδακτυλουργίας. Η σκηνογραφία είναι προσεγμένη και στηρίζεται στην πολυχρηστικότητα. Πρωτότυπη μουσική για το έργο έχει γράψει ο Βασίλης Μπαμπούνης.

Η επίσημη πρεμιέρα του έργου έγινε 26 Νοεμβρίου και η παράσταση θα παίζεται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 19:00, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Τελευταία