Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣKemerov - Anti-Hero - Δισκοκριτική

Kemerov - Anti-Hero - Δισκοκριτική

Θέλει κότσια να συστήνεσαι ως Death & Roll μπάντα. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τους πρωτεργάτες του είδους, Entombed, λίγοι επιχείρησαν να βαδίσουν στα συγκεκριμένα μουσικά μονοπάτια και ακόμα λιγότεροι το έκαναν με επιτυχία. Αν αφαιρέσουμε σχήματα με κολοσσιαίο μέγεθος στη σκηνή του Death Metal τα οποία πειραματίστηκαν για κάποιο διάστημα με το εν λόγω ιδίωμα (Gorefest, Carcass, Six Feet Under, Pungent Stench) λίγα σχήματα ξεφεύγουν από τη μετριότητα με την πλειοψηφία τους να μην καταφέρνει να αντέξει για καιρό στον «δισκογραφικό» ορίζοντα.

Ωραία κουβέντα ανοίξαμε, ίσως κάποιοι ήδη να αναρωτιέστε «τι είναι τελικά αυτό το Death & Roll;». Θα μπορούσα να το εξηγώ εκτεταμένα σε ένα πλήθος προτάσεων, όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην ήταν αρκετό. Σας έχω την ιδανική λύση λοιπόν και θα χρειαστούν μόνο 35 λεπτά, βάλτε να ακούσετε το Wolverine Blues των Entombed, τον δίσκο δηλαδή που ανάγκασε το μουσικό στερέωμα να εφεύρει τον όρο προκειμένου να περιγράψει αυτό το αλέγρο Death Metal που άκουγε στην τρίτη κατά σειρά κυκλοφορία των μεγάλων Σουηδών.

Αρκετά χρόνια μετά και περισσότερα χιλιόμετρα νοτιότερα, στις Σέρρες συγκεκριμένα, οι Kemerov από το 2017 και την κυκλοφορία του FMKD υπηρετούν  το genre. Τέσσερα χρόνια μετά, στη δύση του 2021, κυκλοφορούν τη δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους με τίτλο, Anti-Hero. Ας ξεκινήσουμε ανάποδα, με γενικά σχόλια και στη συνέχεια πάμε να δούμε πιο ειδικά στοιχεία. Ο δίσκος ακούγεται «νερό», τα σαράντα λεπτά ζωής του εξαντλούνται πολύ γρηγορότερα από ό,τι θα περίμενε κάποιος. Ενώ η δομή του album είναι old school, δε μπορούμε να πούμε το ίδιο και για τις συνθέσεις, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν τις λες ξεπερασμένες με αποτέλεσμα να ακούμε έναν δίσκο αρκετά φρέσκο, ο οποίος όμως κρύβει μία ευχάριστη αίσθηση νοσταλγίας (αδόκιμο).

Οι κιθάρες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τόσο σε επίπεδο riffing όσο και στα solos όπου ο Γιώργος Λεζκίδης κάνει εξαιρετική δουλειά. Επειδή όμως μιλάμε για Death & Roll, το groove είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δίσκου και εκεί, τα αδέρφια Διαμαντίδη (Σπύρος μπάσο & Τάσος τύμπανα) σε παρασέρνουν μονίμως σε φρενήρεις ρυθμούς που μοιάζουν βγαλμένοι από κάποια διασταύρωση Punk Rock με Death Metal.

Στα εννέα κομμάτια του album δεν κρύβεται κάποια έκπληξη, δηλαδή ό,τι θα ακούσεις σαν λογική στο πρώτο κομμάτι, το ίδιο θα συναντήσεις και στο τέλος. Ίσως αυτό για κάποιους να σημαίνει βαρετό album, μπορεί όμως για άλλους να σημαίνει – όπως για τον γράφων – ξεκάθαρη μουσική ταυτότητα. Το Fabricated Gods που ανοίγει τον δίσκο αποτελείται από μία βαριά doom εισαγωγή, η όποια όμως γρήγορα πάει «περίπατο» και αντικαθίσταται από μία νέα εκδοχή της, γρηγορότερη, με μεγαλύτερη ρυθμική ποικιλία, μέχρι να ξεχαστεί εντελώς όταν το πρώτο solo κάνει την εμφάνιση του, βγαλμένο από κάποια γειτονιά της Τάμπα. Το Anti-Hero Tights που έπεται, δομείται εξ αρχής σε πιο γρήγορες φόρμες, με άκρως επιθετικό attitude και αρκετά catchy refrain. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Nail, ένα κομμάτι που επί της ουσίας είναι σαν οι Turbonegro να πήραν τραγουδιστή με brutal φωνητικά. Μιας και αναφέρθηκα στα φωνητικά, ο Ματθαίος Καραμπάλιος που βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο κάνει εξαιρετική δουλειά καθ’ όλη τη διάρκεια του album.

Στο Count Me Out ακούμε μία συνύπαρξη των διαφορετικών στοιχείων που είχαμε απολαύσει μέχρι τώρα, με μία όμως σημαντική διαφορά, εδώ υπάρχει το καλύτερο solo της κυκλοφορίας. O δίσκος συνεχίζει με το Channeling Hatred το οποίο αν και κατεβάζει σχετικά ρυθμό, διατηρεί αμείωτο το ακροαματικό ενδιαφέρον. Το Hate Speech έρχεται να συνηγορήσει στην παραπάνω τοποθέτησή μου ότι σε αρκετές στιγμές ο ήχος του Punk-ίζει.

Το καλύτερο το αφήνουμε πάντα για το τέλος δεν λέει ο θυμόσοφος λαός; Έτσι πράττουν οι Kemerov, αφού δύο tracks πριν το τέλος ακούμε το Free from Sin το οποίο υπερτερεί ξεκάθαρα σε επίπεδο συνθετικής ιδέας. Το Ungatz είναι τελευταία Punk essence του δίσκου πριν κλείσει με το πολυσχιδές Black Right Hands.

Πολύ ευχάριστη έκπληξη το Anti-Hero των Σερραίων Kemerov από μία μπάντα που έχει όλα τα φόντα στο μέλλον να μας απασχολήσει έντονα και να μας ενθουσιάσει με τις δουλειές της. Επίσης με ενδιαφέρον περιμένω την ανακοίνωση κάποιας περιοδείας από τη μεριά της μπάντας, αφού το συγκεκριμένο album, αναμφίβολά έχει γραφτεί να παίζεται live.

Rating: 

 7.5


Εταιρεία: One Two Six Records
Genre: Death & Roll
Παραγωγός: Kemerov
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 17/12/2021
Band Links: Facebook | Instagram | Spotify | YouTube |
Bandcamp

Τελευταία