Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΤο Depart προτείνει!

Το Depart προτείνει!

16/12/2021

Από την ημέρα που το Depart έγινε πραγματικότητα, έχουμε καταφέρει πολλά. Πολλά φαίνονται σε μια ομάδα η οποία λειτουργεί χωρίς γραφεία, χωρίς χρηματοδότηση και ιδιοκτήτη. Έχουμε πάρει συνέντευξη από τον Gus G., από τους Marva von Theo, από τον Γιάννη Παπανικολάου για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Dio. Γράφουμε κριτικές, παίρνουμε θέση με άρθρα. Συνέντευξη από τον εαυτό μας όμως, δεν έχουμε κάνει. Δηλαδή, δεν είχαμε κάνει. Γιατί κάναμε. Με αφορμή το αυριανό live των Calyces και ΛΔΛΜ/ADAM στο Temple Athens λοιπόν, το Depart παίρνει συνέντευξη… από το Depart. Μερικοί λόγοι για να πάτε απόψε στο Temple Athens, μέσα από μια συζήτησή μας.

 Ειρήνη: Ποιες ήταν δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες εγχώριες κυκλοφορίες για το 2020 που πρέπει επιτέλους να παιχτούν ζωντανά;

Γιώργος: Κυκλοφόρησαν αρκετοί ενδιαφέροντες δίσκοι μέσα στο 2020, όπως επίσης και το 2021 που δε μας άφησε με το παράπονο. Αν πρέπει να ξεχωρίσω δύο από αυτά, το ένα είναι το SUN των Πειραιωτών ΛDΛΜ, ένα από τα πιο ισορροπημένα albums που έχω το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα είναι από τα albums που η ζωντανή τους απόδοση έχει μεγάλη αξία αφού «πατάει» σε μία ποικιλία διαφορετικών ειδών μουσικής.
Για το δεύτερο, έχω και μία αστεία ιστορία να πω. Ήταν από τα πρώτα albums που έκανε review ο Κώστας όταν πήγε στη νέα του δουλειά και λόγω αυτής της συγκυρίας, όταν του είχα πει να ακούσει τον δίσκο και να γράψει το review, τον είχε πιάσει μαύρη απελπισία. Αφού άκουσε το album, με ευχαρίστησε και υποθέτω ότι ακόμα και σήμερα που μιλάμε δεν έχει βγει από τις playlists του (ο Κώστας επιβεβαιώνει ότι είναι ακόμη εκεί το Impulse to Soar, παίζει repeat). Ο λόγος για το debut album των Calyces, Impulse To Soar.  

 Κώστας: Οι συντελεστές των δύο albums ξεχώρισες παίζουν ζωντανά την Παρασκευή στο Temple, θεωρείς ότι δένουν μεταξύ τους;

Γιώργος: Θα μπορούσα να πω ένα απλό «Ναι» αλλά μετά δε θα είχαμε κείμενο και θα με κυνηγούσατε. Κανένα από τα δύο groups δεν ακολουθεί «ξύλινο» μουσικό μονοπάτι, το οποίο αμέσως μπορεί να τεθεί ως σημείο επαφής τους. Επίσης, από όταν ξεκίνησαν οι συναυλίες, κανένας από τους δύο δεν έχει βρεθεί επί σκηνής, οπότε έχουμε δύο ικανές μπάντες, με νέες επί της ουσίας δουλειές και όρεξη – υποθέτω δηλαδή – να παίξουν ζωντανά, δηλαδή τι άλλο να ζητήσουμε;

Χρήστος: Υπάρχουν κομμάτια που έχεις «σημαδέψει» για την Παρασκευή το βράδυ;

Γιώργος: Αν υπάρχουν; Αρκετά! Για οικονομία χώρου θα πω δύο, ένα από τον καθένα. Το «πρόβλημα» με το SUN των ΛDΛΜ είναι ότι ακούγεται ολόκληρο και σερί, άρα είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσεις ένα κομμάτι. Απόδειξη σε αυτό που λέω είναι το πλήθος των προβολών στο YouTube του video που αφορά το σύνολο του δίσκου. Παρόλα αυτά, από όταν το άκουσα πρώτη φορά είχα ξεχωρίσει το Super Silver Haze & Enter Oblivion, τα οποία είναι δύο διαφορετικά κομμάτια αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΩΡΙΣΩ.
Όταν άκουσα πρώτη το Impulse To Soar αν με ρωτούσες ποιο κομμάτι θα ξεχώριζε το κοινό – και εγώ κατ’ επέκταση – θα στοιχημάτιζα ό,τι ήθελες στο Ego Dries Up the Ocean. Έχω και επιχειρήματα, πρώτο και κύριο το refrain του που είναι στα όρια του εθιστικού. Δεύτερον, το riffing του κομματιού, το οποίο σε πρώτη ανάγνωση είναι σύνθετο και πολύπλοκο, όμως πραγματικά αρκεί να το ακούσεις μία φορά για να το θυμάσαι για χρόνια. Επίσης μου αρέσει πάρα πολύ η γέφυρα που έχει στη μέση του κομματιού η οποία δουλεύει ως «πρόλογος» νέων στοιχείων που εισάγονται στο κομμάτι, τα οποία εν τέλει αφομοιώνονται πλήρως. Είναι ιδιοφυές, σαν ένας μικρός δίσκος κρυμμένος μέσα σε έναν άλλον.

 Ειρήνη: Ποιος χώρος φρόντισε να φιλοξενήσει και να στηρίξει την εγχώρια σκηνή αμέσως μετά την πανδημία;

Γιώργος: Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς είχαν στο μυαλό τους όταν αποφάσιζαν να ονομάσουν το stage της Ιάκχου 17, Temple. Ξέρω ότι αποδείχθηκε προφητικό αφού αποτελεί έναν Ναό λατρείας της ευρύτερης εναλλακτικής σκηνής. Πραγματικά αν αρχίσω να «αραδιάζω» ονόματα συγκροτημάτων που έχω δει στο Temple, θα δεις ότι δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός στο είδος (έχω δει από Archgoat μέχρι Noize Figures) και από μπάντες κολοσσούς στο είδος τους (Αrcturus, While Heaven Wept κλπ) μέχρι αναρίθμητα πρωτοεμφανιζόμενα εγχώρια σχήματα.

 Ειρήνη: 'Αρα είναι ασφαλές να πούμε ότι έχεις κάποια συγκεκριμένη πρόταση για το βράδυ της Παρασκευής;

Γιώργος: Ναι! Σηκωθείτε από καρέκλες, ντιβάνια, ανάκλιντρα και πηγαίνετε στο Temple, όπου μετά τις 20:30 ανοίγουν οι πόρτες του και με 10€ εισιτήριο θα μπορέσετε να ακούσετε ένα δίωρο και κάτι εξαιρετικής μουσικής από τους Calyces & ΛDΛM. God Bless Venerate Industries!

Τελευταία