Αρχική POP CULTURETHOUGHT BALLOONSThought Balloons: Ο Peter Parker μαθαίνει ιταλικά

Thought Balloons: Ο Peter Parker μαθαίνει ιταλικά

Σε κάποιον που δεν έχει μυηθεί, δεν έχει γαλουχηθεί από την μαγεία της ενάτης τέχνης, ένα manga δεν έχει καμία διάφορα με ένα δυτικής προελεύσεως κόμικ. Το ίδιο άτομο σίγουρα δεν θα διακρίνει τις οποιεσδήποτε διαφορές μεταξύ ενός αμερικανικού και ενός ευρωπαϊκού κόμικ. Για κάποιον όμως πιο έμπειρο στον τομέα, οι διαφορές θα είναι εξόφθαλμες. Η εξέλιξη των αμερικανικών κόμιξ δεν ταυτίζεται με εκείνη των ευρωπαϊκών. Η αμερικανική βιομηχανία ως επί το πλείστον υιοθέτησε τον ρεαλισμό και βάδισε στα χνάρια του μεταμοντερνισμού. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία επέλεξε ωστόσο να διατηρήσει ένα ξεχωριστό στυλ το οποίο αφενός δεν συνάδει με τις ρεαλιστικές καταβολές των συναδέλφων τους από την άλλη πλευρά του ατλαντικού. Η διάφορα λοιπόν μεταξύ ενός αμερικανικού και ενός ευρωπαϊκού κόμικ είναι τεράστια. Ξεπερνά την απλή αισθητική. Είναι μια διάφορα που υπάρχει σε επίπεδο ουσίας.

Το Spider-man: Το μυστικό του Κρυστάλλου το οποίο έχουμε την τύχη να απολαύουμε μεταφρασμένο στα ελληνικά χάρη στις Εκδόσεις Μικρός Ηρώς, είναι μια ανωμαλία. Ένα πείραμα επιτυχημένο μεν αλλά και τρομερά ξεχωριστό. Αποτελεί μέρος του λεγομένου Marvel: Europa. Μια πρωτοβουλία του (κάποτε) αρχισυντάκτη της Marvel, Joe Quesada να δοθεί η δυνατότητα σε Ευρωπαίους δημιουργούς να συνθέσουν ιστορίες με τους μεγαλύτερους ήρωες της θρυλικής εταιρείας. Δημιουργούς που ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμαστούν στην αμερικανική σχολή των κόμικς.

 

Ο χαρακτήρας του Spider-man ανατέθηκε σε δυο θρύλους της ευρωπαϊκής κόμικ σκηνής. Δυο καλλιτέχνες που καθόρισαν μεγάλο μέρος της παιδικής ηλικίας οποιουδήποτε λάτρη κόμικ και μη. Οι Tito Faraci και Giorgio Cavazzano έχουν καλλιεργήσει την φαντασία πολλών από εμάς. Όλοι κάποια στιγμή στην παιδική μας ηλικία, στο ζενίθ της αθωότητας των νεοτέρων χρόνων μας, βυθιστήκαμε στην ζεστασιά που παρείχαν οι ιστορίες των Donald Duck, Mickey Mouse, Goofy και άλλων. Πολλές από τις ιστορίες αυτές αποτελούν δημιουργήματα της πλούσιας φαντασίας των δυο αυτών ανθρώπων. Σίγουρα κάποια στιγμή θα θαυμάσαμε τα εκρηκτικά σχέδια του Cavazzano ή θα γελάσαμε μέχρι δακρύων με κάποιο ξεκαρδιστικό περιστατικό που σκαρφίστηκε ο Faraci.

Όταν οι δυο αυτοί αναλαμβάνουν έναν χαρακτήρα όπως ο Spider-man, δεν μπορεί να ακολουθήσει παρά αγνή και ανόθευτη μαγεία. Είναι εκπληκτικό το πώς ο Faraci συλλαμβάνει με τέτοια άνεση την πεμπτουσία της προσωπικότητας του Peter Parker. Ο ιταλός σεναριογράφος μας παραδίδει μια εκδοχή του ήρωα πιστή στην προσωπικότητα που έπλασαν στις πρώιμες ιστορίες του ήρωα οι Stan Lee και Steve Ditko που όμως παράλληλα δεν στερείται της ωριμότητας που βρίσκουμε στον χαρακτήρα στις περιπέτειες των τελευταίων χρόνων.

Ο Cavazzano δημιουργεί μερικά απίστευτα καρέ που ξεχειλίζουν από ατμόσφαιρα αλλά και ρομαντισμό. Ο τρόπος που σχεδιάζει την Βενετία, προσδίδει μια ενέργεια στην θρυλική πόλη και ως εκ τούτου καταλήγει να φαντάζει ως ένας χαρακτήρας και όχι ένα απλό σκηνικό όπου ο ήρωας αντιμετωπίζει τις δυνάμεις τους σκότους. Ο σχεδιασμός τόσο του Spider-man όσο και των υπολοίπων χαρακτήρων είναι επίσης αξιοθαύμαστος. Παρά τον μη-ρεαλιστικο προσανατολισμό που έχει ως καλλιτέχνης, η σχεδόν υπερκινητική υπόσταση των ηρώων δίνουν την εντύπωση ότι παρακολουθούμε ένα animation.

To Spider-man: Το μυστικό του Κρυστάλλου αποτελεί ίσως το ιδανικότερο παράδειγμα του τι θαύματα μπορεί να δημιουργήσει η συνάντηση της αμερικανικής αισθητικής με την ευρωπαϊκή. Είναι μια απολαυστική εμπειρία που ο οποιοσδήποτε φανατικός των “funnies” πρέπει να αποκτήσει. Μια περιπέτεια πλασμένη από δυο ανθρώπους με περισσό ταλέντο αλλά και κυριότερα αγάπη για τον μυθικό χαρακτήρα.

Το κόμικ είναι διαθέσιμο από τις 16 Δεκεμβρίου σε σημεία πώλησης, βιβλιοπωλεία, comic book stores, και στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων Μικρός Ήρως.

Τελευταία