Αρχική POP CULTURESERIESHawkeye TV Series (2021) - Κριτική

Hawkeye TV Series (2021) - Κριτική

Ήταν μια χρονιά γεμάτη θεαματικές κινηματογραφικές ταινίες αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Η τηλεόραση για άλλη μια φορά κονταροχτυπήθηκε επάξια με τον κινηματογράφο και μας παρέδωσε αξέχαστες στιγμές δράσης, συγκίνησης και έντασης από την άνεση του καναπέ. Η Marvel (και κατά επέκταση η Disney) μπήκαν γερά στο παιχνίδι του streaming προσφέροντας μας μερικά αρκετά διαφορετικά project αναδεικνύοντας μια ποικιλία που ενδεχομένως να μην έχει να παρουσιάσει όσον αφορά τη κινηματογραφική της πορεία. Είδαμε μια υπαρξιακή κωμωδία στα πρότυπα του Rick And Morty με τις αισθητικές καταβολές ταινίας του Terry Gilliam.

Το Falcon And The Winter Soldier ήταν ένα καθαρόαιμο πολίτικο θρίλερ δράσης που αποπειράθηκε να πραγματευτεί ορισμένα καίρια θέματα και παράλληλα να ανταγωνιστεί ακόμη και τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές ταινίες του είδους. Το WandaVision ήταν η έκπληξη με το ασυνήθιστα σουρεαλιστικό προσανατολισμό και το ψυχαγωγικό meta commentary, κατορθώνοντας να εντυπωσιάσει ακόμη και τους πιο αυστηρούς κριτικούς (έχει συγκεντρώσει αμέτρητες υποψηφιότητες στα μεγαλύτερα βραβεία).

Και φτάνουμε στο Hawkeye, μια ιδέα που ξεκίνησε ως ταινία αλλά εν τέλει κατέληξε στην πλατφόρμα του Disney+, μια σειρά που αφορά τον ομώνυμο Εκδικητή και έχει εμπνευστεί σε μεγάλο βαθμό από το σπουδαίο comic run των Matt Fraction και David Aja στον χαρακτήρα. Εκεί που όμως το κόμικ ήταν ένα τρυφερό και γεμάτο καρδιά έργο σχετικά με την ομορφιά της ανθρώπινης υπάρξεως υπό το πρίσμα της υπερωικής περιπέτειας, το Hawkeye είναι ένα λαμπερό αλλά ανούσιο κωμικής φύσεως διαφημιστικό για τη γιορτή των Χριστουγέννων που κατορθώνει όχι μόνο να χαραμίσει όλες τις αρχικές υποσχέσεις αλλά και να σπαταλήσει το ήδη εγκαθιδρυμένο ιστορικό των χαρακτήρων σε μια πλοκή που φλερτάρει επικίνδυνα με τα όρια της παρωδίας.

Παρά το στιβαρό πρώτο επεισόδιο το οποίο είχε μερικές διασκεδαστικές αναφορές στην γενικότερη μυθολογία του χαρακτήρα αλλά και ορισμένες ευχάριστες επιρροές από κλασσικές Χριστουγεννιάτικες ταινίες μεταξύ των οποίων και το Die Hard (γιατί σαφώς αποτελεί άρρηκτα συνδεδεμένη με την εορτή ως έργο), η συνέχεια κάνει μια κατακόρυφη πτώση όσον αφορά την ποιότητα της αφήγησης και κυρίως της ανάπτυξης των ιδίων των χαρακτήρων.

Παρά το εξαιρετικό καστ η πλειονότητα αρκείται σε μια γνωριμία με το κοινό και μερικά χαζοχαρούμενα gags αμφίβολης κωμικότητας. Οι δεσμοί μεταξύ των διαφόρων πολύχρωμων αλλά και ελλιπούς βάθους προσωπικοτήτων γίνεται με ένα τρόπο που είναι ταυτόχρονα βεβιασμένος αλλά και άπειρα κλισέ. Η κεντρική πλοκή φαντάζει ως κάτι που γράφονταν στο πόδι μερικά λεπτά πριν γυρίσουν την κάθε σκηνή ενώ οι διάλογοι παρά ορισμένες καλές ατάκες δεν έχουν να επιδείξουν κάτι παραπάνω από τις στιχομυθίες που βρίσκουμε σε κωμικές σειρές και ταινίες δράσης δευτέρας διαλογής. Οι εκπλήξεις και οι ανατροπές εντυπωσιάζουν μεν και αποτελούν την ραχοκοκαλιά του όλου εγχειρήματος όμως είτε δεν οδηγούν πουθενά είτε έχουν μια απογοητευτική κατάληξη που δεν κατορθώνει να δικαιολογήσει την προσθήκη τους.

Η κινηματογράφηση παρά τη κινηματογραφική αίσθηση που δίνει χαρακτηρίζεται κυρίως από μερικές απίστευτα ερασιτεχνικά γυρισμένες σεκάνς δράσης. Η γενικότερη σκηνοθεσία της σειράς από τους διαφόρους σκηνοθέτες είναι καλή για μια ρομαντική κομεντί ως προς το σύνολο της παρά για ένα υπέρ-ηρωικό blockbuster με νίντζα και μυστηριώδη συνδικάτα εγκλήματος. Η μουσική θα μπορούσε να είχε αγοραστεί από stock music σελίδα (πράγμα θλιβερό αν αναλογιστεί κανείς την υψηλή ποιότητα και ποικιλία των αντίστοιχων μουσικών των άλλων σειρών της Marvel/Disney+).

Αν μετά από έξι ώρες θέασης το αποτέλεσμα είναι ένα γυαλισμένο αλλά ρηχό και δίχως συναίσθημα προϊόν τότε θα ήταν καλύτερο να μείνει αυτό το project στις δυο ώρες της μεγάλης οθόνης. Αν είστε σκληροπυρηνικοί θαυμαστές του χαρακτήρα προχωρήστε με κάθε επιφύλαξη αλλά να αναμείνετε την επικείμενη απογοήτευση. Αν δεν είστε τότε θα μπορούσατε να ξοδέψετε τον χρόνο σας πολύ καλύτερα. Όπως το να δείτε το Home Alone.

Rating:


Xώρα: Η.Π.Α.
Χρώμα: Έγχρωμο
Δημιουργός: Jonathan Igla

Πρωταγωνιστούν: Jeremy Renner, Hailee Stenfeld, Tony Dalton

Τελευταία