Αρχική POP CULTURETHOUGHT BALLOONSThought Balloons: Έρωτας και παράνοια στα αστέρια

Thought Balloons: Έρωτας και παράνοια στα αστέρια

Αποτελεί κάτι το πρακτικά αδύνατο να ορίσουμε το εάν ο Dan Slott είναι ένας καλός δημιουργός κόμικς ή ένας κακός. Ως σεναριογράφος ευθύνεται για την ανανέωση του χαρακτήρα της She Hulk στην αυγή της νέας χιλιετίας, έχοντας μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την επιστροφή του χαρακτήρα στο προσκήνιο. Επίσης είναι αυτός που κλήθηκε να επαναφέρει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στην θρυλική ομάδα των Fantastic Four ύστερα από μια εκτενή περίοδο απουσίας από τα κόμικς. Στραβοπατήματα είχε μερικά, με πιο πρόσφατη την δουλειά του πάνω στον Iron Man. Όμως το μεγαλύτερο και σίγουρα σπουδαιότερο δείγμα γραφής που έχει να επιδείξει είναι το run του στον Amazing Spider-man. Αν και όχι μονός του σε αυτή την πορεία (τον βοήθησαν συγγραφικά οι Mark Waid και Christos Cage) μια δεκαετία περίπου ιστοριών με τον ηρώα οφείλεται στο νου του Slott.

Το έργο ξεκίνησε δυσοίωνα. Ύστερα από την διαγραφή χρόνων ολόκληρων κόμικς προϊστορίας, ο αμερικανός δημιουργός έπρεπε αφενός να συστήσει ξανά τον χαρακτήρα και αφετέρου να αντιμετωπίσει το μένος των φανατικών οπαδών οι οποίοι είχαν δυσαρεστηθεί με τις πρόσφατες αλλαγές. Και η συνολική δουλειά του παρά τα άσχημα είναι δικαιωματικά κάτι το πρωτοφανές. Αμφιλεγόμενες τροπές υπήρξαν και όχι λίγες. Ορισμένες λειτούργησαν με έναν παράδοξο και μαγικό τρόπο όπως όταν ο Doctor Octopus αντικατέστησε τον Spider-man μεταφέροντας τη νόηση του στο σώμα του ήρωα. Αλλες όχι τόσο και έδωσαν την εντύπωση του φθηνού τρικ για την αύξηση των πωλήσεων. Όμως είναι αναμφίβολο ότι ο Slott με την εγκυκλοπαιδική του γνώση του χαρακτήρα όχι μόνο απέτισε φόρο τιμής στο παρελθόν αλλά και εμπλούτισε τον κόσμο του χαρακτήρα με νέες ιδέες και πολύχρωμους χαρακτήρες.

Ο Mike Allred αποτελεί έναν από τους πιο ταλαντούχους και διάσημους σχεδιαστές. Το Madman, η ανεξάρτητη του δημιουργία έχει επηρεάσει τόσο την ένατη τέχνη όσο και τα υπόλοιπα medium. Το στυλ του είναι χαρακτηριστικά ξεχωριστό θυμίζοντας τον σουρεαλισμό του Moebius και την χαοτική ενέργεια του Jack Kirby. Οι δυο αυτοί δημιουργοί αποφάσισαν να συνεργαστούν. Αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν κάτι το νέο. Ως άλλοι Spock και Kirk αποφάσισαν να εξερευνήσουν το άγνωστο και τα μυστήρια που ενδεχομένως να κρύβει. Υπάρχει άραγε καλύτερος χαρακτήρας από τον Silver Surfer για κάτι τέτοιο;

Όμως ο Norrin Radd δεν είναι μόνος του επίσης σε αυτό το ταξίδι. Ο πρώην αγγελιαφόρος του θανάτου και οιωνός της συντέλειας των πάντων που προσπαθεί μόνος του να επανορθώσει για τις αμαρτίες του παρελθόντος βοηθώντας ανήμπορους σε όλο το σύμπαν σύμφωνα με τους δυο καλλιτέχνες δεν χρειάζεται αν είναι ένας μοναχικός asexual πολεμιστής. Οι δυο δημιουργοί αποφασίζουν να κάνουν τη διαφορά και να δώσουν έναν σύντροφο και συνεργάτη στον ήρωα. Κυρίως να τον ωθήσουν προς την αγκάλη του έρωτα και μαζί με αυτόν να ερωτευτεί και το κοινό. Και έτσι δημιουργήθηκε ένας από τους καλύτερους βοηθητικούς χαρακτήρες των σελίδων. Την Dawn Greenwood.

Η Dawn -την οποία άνετα σε ένα παράλληλο σύμπαν θα υποδύονταν η Audrey Hepburn σε κάποια κινηματογραφική μεταφορά- είναι ένας πολυσύνθετος χαρακτήρας που προσανατολίζεται από μια ισχυρή αίσθηση δικαίου αλλά και μια αγνή καλοσύνη η οποία «λυγίζει» ακόμη και τους πιο τρομακτικούς κακούς του γαλαξία. Είναι η Diane Keaton από το Annie Hall με την πυγμή μιας Margot Kidder στο Superman. H δίψα της για περιπέτεια και η ακόρεστη περιέργεια της υπερνικά τον φόβο της και ο τρόπος που σταδιακά γνωρίζει τον συνταξιδιώτη της και τον ξετυλίγει αποκαλύπτοντας το πόσο εύθραυστος είναι, την καθιστά μια αλησμόνητη προσωπικότητα. Επιπροσθέτως είναι αστείρευτα αστεία προσφέροντας μερικές από τις καλύτερες ατάκες στην ιστορία των εικονογραφημένων σελιδών. Οι στιχομυθίες της με τον Norrin είναι απολαυστικές αλλά και απρόσμενα ανθρώπινες. Δεν παρακολουθείς έναν «μαχητή του κακού με τον πιστό του βοηθό». Βλέπεις δυο ανθρώπους να γνωρίζονται και σταδιακά να ερωτεύονται με πάθος ο ένας τον άλλον.

Όμως παράλληλα πέραν από το να δεθούν συναισθηματικά και να αναδείξουν ένα από τα καλύτερα ρομάντζα στη σύγχρονη μυθοπλασία, πρέπει να αντιμετωπίσουν τις διάφορες απειλές. Ο υπέρ-στρατιώτης φύλακας ενός είδους που είναι το καλύτερο στο σύμπαν σε κάθε τέχνη, ένας αδίστακτος διαγαλαξιακός ξενοδόχος, τα σύνορα του σύμπαντος και το αέναο σκοτάδι πέρα από αυτό, ένα time-loop (το τεύχος στο οποίο βλέπουμε την συγκεκριμένη πλοκή να ξετυλίγεται είναι κάτι αριστουργηματικά απερίγραπτο) και φυσικά ο πρώην αφέντης του Norrin και καταστροφέας πλανητών, Galactus είναι μόνο μερικά από τα αμέτρητα εμπόδια που πρέπει να υπερβούν οι δυο πρωταγωνιστές μας. Η αφήγηση παίρνει ορισμένες απροσδόκητες στροφές και αρκετές φορές κατορθώνει να σοκάρει τον αναγνώστη. Ανά στιγμές είναι ζοφερό και γλυκόπικρο όμως ακόμη και στις πιο λυπηρές στιγμές υπάρχει μια στιβαρή αίσθηση του χιούμορ. Δεν μπορεί πάντα να προβλέψεις τι θα σκαρφιστούν οι ιθύνοντες αλλά σίγουρα αυτό που θα εκλέξουν να σου παρουσιάσουν θα είναι κάτι το εντυπωσιακό τόσο σε επίπεδο γραφής όσο και σε οπτικό επίπεδο.

Τα σχέδια του Allred -των οποίων τον χρωματισμό ανέλαβε η σύζυγος του Laura η οποία επιστρατεύει όλο το φάσμα των αποχρώσεων της υπάρξεως- είναι το άλφα και το ωμέγα αυτού του κόμικ. Οι Allred πλάθουν σε κάθε καρέ μικρό και μεγάλο ένα αλησμόνητο στιγμιότυπο. Είναι απίθανο να περιγράψει κάποιος την ζωντάνια και ενέργεια που διαπνέει τις εικαστικές τους δημιουργίες στο συγκεκριμένο. Ακόμη και με την έκβαση της ανάγνωσης αυτού του υπέροχου έργου θα έχεις την ισχυρή επιθυμία να χαζέψεις πάνελ και να θαυμάσεις το ταλέντο και μεράκι πίσω από αυτά. Είναι τρομακτικό το πόσο μεγάλη είναι η φαντασία των Allred. Υπάρχουν τοποθεσίες και χαρακτήρες που είναι παράδοξο το πώς κάποιος νους θα μπορούσε να συλλάβει ένα τέτοιο οπτικό θέαμα.

Το Silver Surfer των Slott και Allred είναι ένα σουρεαλιστικό υπέρ-θέαμα. Είναι ένα έπος αλλά και ταυτόχρονα και μια ερωτική ιστορία. Ως δημιουργία είναι μάλλον το τι θα είχαμε εάν ο Alejandro Jodorowsky αποφάσιζε να σκηνοθετήσει ένα βιντεοκλίπ για την συνεργασία των The Beatles και Tame Impala. Ένα δημιούργημα ατέρμονα νοσταλγικό αλλά και εκπληκτικά πρωτότυπο. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και είναι σίγουρο ότι θα τρυπώσει στην κάρδια σας με την ειλικρίνεια και την αισιοδοξία των θεματικών που πραγματεύεται. Anywhere and everywhere, hang on…

Τελευταία