Αρχική EVENTSΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣΣυναυλία-αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, 23/12/2021 @Christmas Theater

Συναυλία-αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο, 23/12/2021 @Christmas Theater

Φωτογραφίες: Νώντας Εμμανουήλ (Photorocking)

Πριν μερικές μέρες, Πέμπτη 23 Δεκέμβρη, βρέθηκα για πρώτη φορά στο Christmas Theater. Εντυπωσιάστηκα από το μεγαλείο ευρωπαϊκών προδιαγραφών που δεν συναντάς εύκολα στην Ελλάδα. Ένας υπέροχος χώρος, τεράστιος, με άψογη ακουστική. Ο λόγος ήταν η συναυλία-αφιέρωμα στον μεγάλο Θάνο Μικρούτσικο, με αφορμή την επανεκτέλεση και κυκλοφορία από Μίλτο Πασχαλίδη και Χρήστο Θηβαίο του εμβληματικού δίσκου “Εμπάργκο” του 1982, σε σύνθεση Θάνου Μικρούτσικου και ποίηση Αλκη Αλκαίου.

Μια αξιοπρεπέστατη εμφάνιση όπως άλλωστε άρμοζε στην περίσταση από όλους τους καλλιτέχνες που πλαισίωναν το αφιέρωμα οι οποίοι εκτός από Μίλτο Πασχαλίδη και Χρήστο Θηβαίο, ήταν ο Γιάννης Κότσιρας, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Κώστας Θωμαΐδης και ο Μανώλης Μητσιάς, ενώ υπεύθυνος επιμέλειας παραγωγής και ενορχηστρωτής της συναυλίας, ο επί χρόνια συνεργάτης του Θ. Μικρούτσικου, Θύμιος Παπαδόπουλος.

Εντύπωση μου έκανε η σεμνότητα που επιδείκνυαν όλοι τους, αφού σχεδόν σε όλη τη συναυλία μπαινόβγαιναν στην σκηνή να ερμηνεύσουν χωρίς να εκμεταλλεύονται το μικρόφωνο για οποιαδήποτε δήλωση ή επικοινωνία με τους ακροατές πέραν από ελάχιστες εξαιρέσεις κυρίως του Μ. Πασχαλίδη. Όλοι τους εξαιρετικοί στις ερμηνείες τους. Θα ξεχωρίσω προσωπικά την Κυρία της συναυλίας Ρίτα Αντωνοπούλου, όχι από ευγένεια, αλλά επειδή πραγματικά σε κάθε της ερμηνεία με έπιανε ρίγος. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η εκτέλεση του κομματιού "Το Μαχαίρι" από τον Κώστα Θωμαΐδη, ενώ πολύ συγκινητική η ζεστή παρουσία και φωνή του Μανώλη Μητσιά. Μοναδική και αρκετά συγκινητική εμπειρία από την αρχή μέχρι το τέλος που βγήκαν όλοι μαζί επί σκηνής και τραγούδησαν στην μνήμη του Θάνου.

Μικρό παρατράγουδο που φάνηκε να προκαλεί μια απρόσμενη αμηχανία στους επί σκηνής καλλιτέχνες, ήταν όταν στο προτελευταίο κομμάτι "Ρόζα", κάποιος μεσήλικας "μεράκλωσε" και το θεώρησε σωστό να ανέβει στο πλάι (πάλι καλά) της σκηνής να ρίξει την ζεμπεκιά του σαν να ανέβαινε σε πίστα στα μπουζούκια. Ευτυχώς η αμηχανία κράτησε λίγες μόνο στιγμές και οι καλλιτέχνες έκαναν το πιο σωστό, αδιαφόρησαν παντελώς και μαζί και μάλλον όλο το θέατρο. Δεν είναι άξιο λόγου, όμως είπα να το αναφέρω γιατί μου έκανε εντύπωση πώς μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα κάποιος μπορεί να είναι τόσο εκτός τόπου και χρόνου, και πώς το θάρρος μπορεί να μπερδευτεί με το θράσος και η μαγκιά με την εγωπάθεια.

Κλείνοντας την μικρή παρένθεση, καθώς και την αναφορά μου στην συναυλία αυτή, θα πω ότι ήταν μια υπέροχη λαμπερή βραδιά χωρίς υπερβολές, με όμορφη διάθεση τόσο από τον κόσμο όσο κι από τους καλλιτέχνες επί σκηνής και γεμάτη από την αύρα του Θάνου Μικρούτσικου.

Μην ξεχνάς, στηρίζουμε την τέχνη για να μπορεί να μας στηρίζει κι αυτή.

Τελευταία