Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΗ κιθάρα μου δεν είναι αντικείμενο, είναι προέκταση του εαυτού μου

Η κιθάρα μου δεν είναι αντικείμενο, είναι προέκταση του εαυτού μου

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάστηκε να ψάξω πολύ για να βρω περίφημες φράσεις και ατάκες που έχουν ειπωθεί για την κιθάρα. Αν κοιτάξεις δεξιά και αριστερά, θα πέσεις πάνω σε θρυλικές καταθέσεις ψυχής από τον Jimi Hendrix να λέει πως τεχνικά δεν παίζει κιθάρα, μα παίζει αλήθεια και συναίσθημα. Επέλεξα ωστόσο να… στέψω αυτό το αφιέρωμα με μια φράση της θρυλικής Joan Jett επειδή με έκανε να νιώσω ένα μικρό μέρος της αγάπης που έχουν αυτοί οι καλλιτέχνες για τις κιθάρες τους, κι ας έχω αγγίξει κιθάρα ακριβώς 6 φορές στη ζωή μου, με τεράστια αποτυχία.

Η Joan Jett λοιπόν είχε πει πως «Η κιθάρα μου δεν είναι αντικείμενο, είναι προέκταση του εαυτού μου. Είναι αυτή που είμαι». Και με γνώμονα ακριβώς αυτό πορεύθηκα για να γράψω αυτό το αφιέρωμα, βρίσκοντας και παρουσιάζοντας τις πιο ακριβές κιθάρες στην ιστορία της μουσικής. Με πλήρη σεβασμό στην τέχνη του καθενός από τους ανθρώπους που τις κράτησαν και μας μάγεψαν με αυτές, και με τη γνώση ότι οι τιμές τους επιβεβαιώνουν παρά διαψεύδουν τη Joan Jett, πάμε να δούμε τις θρυλικές κιθάρες της λίστας.

Η κιθάρα μου δεν είναι αντικείμενο, είναι προέκταση του εαυτού μου. 
                                                                                                                                               Joan Jett

    
$3,975,000 | 1969/1983 Fender Stratocaster

Η Black Strat του Dave Gilmour με την οποία ηχογράφησε όλα τα album των Pink Floyd από το 1970 έως το 1983, καθώς και 4 solo albums, έμελλε να γίνει η πιο ακριβή κιθάρα όλων των εποχών. Πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s το 2019 έναντι 3,975 εκατομμυρίων δολαρίων. Αρκεί να γνωρίζει κανείς πως αυτή η κιθάρα είναι που ακούγεται μεταξύ άλλων στα The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, Animals, και The Wall, ενώ είναι το όργανο μέσα από το οποίο ο Gilmour μας χάρισε μια από τις ομορφότερες μελωδίες στην ιστορία με τα περίφημα solos στο Shine on You Crazy Diamond και Comfortably Numb. Με τα δυο τελευταία σας… αφήνω να απολαύσετε τη Black Strat, και προχωράω παρακάτω.

$2,902,000 | 1962 Gibson J-160E

She Loves You, I Want to Hold Your hand, Please, Please Me, All My Loving, και From Me to You, είναι μεταξύ των κομματιών που γράφτηκαν χάρη -και- στη 1962 Gibson J-160E των John Lennon και Paul McCartney. Η θρυλική κιθάρα των The Beatles αποτέλεσε πηγή έκφρασης της έμπνευσης δυο εκ των μεγαλύτερων μουσικών στην ιστορία, συνοδεύοντας τον Lennon μέχρι το τραγικό τέλος της ζωής του. Πουλήθηκε στον οίκο Julien’s το 2015 έναντι 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων και αποτέλεσε το μέσο χάρη στο οποίο οι Lennon και McCartney έγιναν δυο από τους πλέον επιτυχημένους δημιουργούς όλων των εποχών.

$2,700,000 | 2005 Fender Stratocaster

 

Εδώ μπαίνουμε στην κατηγορία «κιθάρες ειδικού σκοπού», καθώς η συγκεκριμένη 2005 Fender Stratocaster δεν είναι περίφημη χάρη στο γεγονός πως συνόδευσε συγκεκριμένα έναν ή περισσότερους κιθαρίστες στη λαμπρή καριέρα τους. Αυτή η ηλεκτρική κιθάρα «κουβαλάει» πάνω της τόσο βαριά ονόματα που ίσως και να είναι σαν το σφυρί του Thor: ελάχιστοι μπορούν να τη σηκώσουν.

Φέρει τις υπογραφές -μεταξύ άλλων- των Eric Clapton, Mick Jagger, Keith Richards, Brian May, Jimmy Page, David Gilmour, Jeff Beck, Pete Townsend, Mark Knopfler, Ray Davis, Liam Gallagher, Ronnie Wood, Tony Iommi, Angus & Malcolm Young, Paul McCartney, Sting, Ritchie Blackmore, Def Leppard, και Bryan Adams. Η εν λόγω κιθάρα πουλήθηκε 2,7 εκατομμύρια δολάρια, και όλα τα έσοδα πήγαν στη μη κυβερνητική οργάνωση «Reach out to Asia» η οποία συστάθηκε για να συγκεντρωθούν χρήματα για το καταστροφικό τσουνάμι που ισοπέδωσε την Ινδονησία το 2004, προκαλώντας περισσότερους από 225.000 θανάτους.

$2,000,000 | 1959 Les Paul Standard

Η συγκεκριμένη πώληση δεν είναι επιβεβαιωμένη και αυτή η μυθικής φήμης 1959 Les Paul Standard είναι άγνωστο σε ποιου τα χέρια βρίσκεται. Γνωρίζουμε μόνο πως το τυχερό πρόσωπο που την έχει έδωσε 2 εκατομμύρια και ίσως είναι… λίγα. Γιατί; Μα διότι αν αυτή η Les Paul Standard είχε στόμα, θα μπορούσε να μιλάει για αιώνες για τις ιστορίες της.

Έχει περάσει από τα χέρια των Peter Green (Fleetwood Mac), John Mayall (John Mayall’s Bluesbreakers), Gary Moore (Thin Lizzy), και Kirk Hammett (Metallica). Ακούγεται στα πρώτα τραγούδια των Fleetwood Mac, Albatross, Black Magic Woman, Oh Well, The Green Manalishi, και Man of the World. Το 1970, ο Peter Green τη δάνεισε στον -τότε άγνωστο- Gary Moore, και τελικά του την πούλησε 300 δολάρια. Με αυτή τη Les Paul Standard ο Moore έγινε ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών, γράφοντας όλο το Still Got the Blues album το 1990 με αυτήν.

Κατόπιν, ο Moore την πούλησε το 2006, και αφού η κιθάρα πέρασε από τα χέρια πολλών, έφτασε στον Kirk Hammett το 2014. Αυτή η κιθάρα ακουγόταν στο cover του Whiskey in the Jar από τους Metallica στις συναυλίες τους. Θεωρείται ξεχωριστή επειδή ένας από τους μαγνήτες της λέγεται πως αντιστράφηκε κατά την κατασκευή της, με τον ήχο της να είναι ιδιαίτερος χάρη σε αυτό το κατασκευαστικό… λάθος;

$959,500 | Fender Stratocaster Hybrid Blackie

 

   

Δεν είναι τυπογραφικό. Είναι πέρα για πέρα αληθινό, και όσο επικό αξίζει να είναι το όνομα μιας κιθάρας την οποία κατασκεύασε (!) ο Eric Clapton, χρησιμοποιώντας κομμάτια από vintage Fender Stratocaster. Η ιστορία αναφέρει πως ο Clapton μπήκε σε ένα μαγαζί στο Texas, αγόρασε έξι παλιές Fender Stratocasters έναντι 100 δολαρίων τη μια, δώρισε τις τρεις στους George Harrison (The Beatles), Pete Townsend (The Who), και Stevie Windwood (Spencer Davis Group, Traffic, Blind Faith), και από τις άλλες τρεις δημιούργησε τη «Blackie».

Αυτή η κιθάρα έμελλε να στιγματίσει τη ζωή του Clapton για πάντα, όπως είχε αποκαλύψει και ο ίδιος σε συνέντευξή του στον Dan Forte το 1985. «Νιώθω πως αυτή η κιθάρα είναι μέρος του σώματός μου. Έρχονται πολύ συχνά κιθάρες στα χέρια μου, καινούρια μοντέλα, για να τις δοκιμάσω. Τις παίρνω στη σκηνή μαζί μου, παίζω με αυτές, αλλά κάποια στιγμή σκέφτομαι, η Blackie είναι εκεί πίσω μόνη της. Τι θα απογίνει; Ευχαριστώ τις νέες κιθάρες και επιστρέφω στη Blackie, νιώθοντας πως μπαίνω σε μια λίμνη γεμάτη ζεστό νερό», είχε πει για την κιθάρα του.

Ο Clapton χρησιμοποίησε τη «Blackie» για πρώτη φορά στις 13 Ιανουαρίου 1973, στο Rainbow Theatre του Λονδίνου, σε συναυλία που διοργάνωσε ο Pete Townshend και άλλοι για να εμψυχώσουν τον Clapton ο οποίος πολεμούσε με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά. Το 2004 η κιθάρα πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s και όλα τα χρήματα πήγαν στο Crossroads Rehabilitation Center που έχει χτίσει ο Eric Clapton για ανθρώπους που παλεύουν να απεξαρτηθούν.

$560,000 | 1965 Fender Stratocaster

Ο Jimi Hendrix έγινε γνωστός -και- για το γεγονός ότι έκαιγε τις κιθάρες του. Η αλήθεια είναι βέβαια πως ο κατά κοινή ομολογία πιο πρωτοποριακός και επαναστατικός κιθαρίστας όλων των εποχών είχε κάψει μόλις δυο κιθάρες και αυτή η 1965 Fender Stratocaster ήταν η πρώτη. Πάνω στη σκηνή του Finsbury Astoria στο Λονδίνο, στις 31 Μαρτίου 1967, ο Hendrix έλουσε την εν λόγω κιθάρα με υγρό για αναπτήρα και της έβαλε φωτιά.

Ένας από τους εκπροσώπους Τύπου του θρυλικού κιθαρίστα, ο Tony Garland, μάζεψε τα απομεινάρια της κιθάρας και την έβαλε στο γκαράζ των γονιών του. Εκεί έμεινε για 40 χρόνια και το 2007 ο ανιψιός του Garland την έφερε ξανά στην επιφάνεια. Ένας Αμερικανός συλλέκτης την αγόρασε το 2008 σε δημοπρασία από τον οίκο Fame Bureau και είπε μεταξύ άλλων: «Περίμενα να πληρώσω περισσότερα, καθώς αυτή η κιθάρα άλλαξε τη μουσική, [ο Hendrix] ύψωσε τον πήχη τόσο ψηλά που δεν μπορούσες να τον προσπεράσεις.

Χρόνια αργότερα στο βιβλίο Jimi Hendrix Gear αναφέρθηκε πως ίσως αυτή η κιθάρα που αγόρασε ο ανώνυμος συλλέκτης να μην είναι η πραγματική 1965 Fender Stratocaster την οποία έκαψε ο Jimi Hendrix. Αυτή η «καταγγελία» στηρίζεται σε ασυμφωνίες μεταξύ του βίντεο και των εικόνων που υπάρχουν από τη συναυλία του 1967, και της κιθάρας που πουλήθηκε.  

$418,000 | 1993 Fender Mustang Custom

Τα λίγα πράγματα που γνωρίζουμε για αυτή τη 1993 Fender Mustang Custom είναι αρκετά για να αιτιολογήσουν την αξία της, η οποία θα περιμέναμε να είναι και μεγαλύτερη. Πρόκειται για την κιθάρα που κρατούσε ο Kurt Cobain των Nirvana στο 1993 In Utero tour της θρυλικής μπάντας. Ένας τεχνικός της ιαπωνικής εταιρίας FujiGen ονόματι Scott Zimmerman κατασκεύασε την κιθάρα αυτή ειδικά για τον Cobain. Η κιθάρα πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Julien’s το 2019.

$410,800 | 1969 Gibson Dove acoustic

Κοντά στο Graceland του Memphis, στο Tennessee, ο Vernon Presley φτάνει στο Guitar City το 1969, με σκοπό να αγοράσει μια κιθάρα για να την κάνει δώρο στον γιό του. Στη διάρκεια της αγοράς, ο Vernon ζητάει αρκετές αλλαγές πριν παραλάβει το προϊόν, μεταξύ άλλων ζητώντας το χρώμα της να γίνει μαύρο όπως και η μαύρη ζώνη καράτε του γιού του, και κατά μήκος των τάστων να γραφτεί ένα όνομα που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της μουσικής:

«Elvis Presley».

Συνολικά χρειάστηκε να περάσουν δυο ολόκληρα χρόνια για να τελειώσουν όλα τα modifications που έπρεπε να γίνουν, συμπεριλαμβανομένου και της εναπόθεσης του logo της σχολής καράτε του Elvis Presley, Kenpo Karate, στο σώμα της 1969 Gibson Dove acoustic. Ο Elvis χρησιμοποιούε την κιθάρα αυτή πολύ συχνά μεταξύ 1971 και 1973, με πιο ξεχωριστή περίσταση το Aloha From Hawaii live, που θεωρείται το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα το οποίο έπαιξε σε όλο τον πλανήτη μέσω δορυφόρου.

Η ιστορία του Elvis και αυτής της κιθάρας τελείωσε το 1975, σε μια συναυλία στο Ashenville της North Carolina. Τότε, εν μέσω του See See Rider, ο Presley αποφασίσει να χαρίσει την κιθάρα του σε έναν fan από το κοινό με το όνομα Mike Harris. Όπως και ο θάνατος του Elvis Presley, έτσι και αυτή η ιστορία, συνοδεύεται από πολλές θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες αναφέρουν πως ο βασιλιάς της ροκ είπε στον συγκεκριμένο… πιστό του είτε «Κράτα την κιθάρα. Στη δίνω για ένα λόγο. Κάποια μέρα θα σε βοηθήσει», είτε «Κράτησε αυτή την κιθάρα. Ελπίζω μια μέρα να αξίζει αρκετά». Ο Harris συνοδεύθηκε από την αστυνομία εκτός του χώρου της συναυλίας μετά το τέλος της, κρατώντας την κιθάρα, η οποία πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Julien’s το 2016.

Τελευταία