Ephemeral Echoes - Ascension

Σήμερα αποφάσισα να τελειώσω με τις υποχρεώσεις του 2021 γιατί έρχεται ένας δισκογραφικός χαμούλης και έχω μείνει πίσω. Όμως αρνούμαι να κλείσω την χρονιά χωρίς να σας γράψω για ένα από τα αγαπημένα μου περσινά albums το οποίο μας χάρισαν οι Ephemeral Echoes τον Νοέμβριο που μας πέρασε. Προσωπικά το θεωρώ ένα post metal διαμαντάκι, άκρως απολαυστικό και must listen για τους fans του είδους. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Αυτό που αναζητώ στην post μουσική είναι να μπορεί το αυτί μου να ξεκουραστεί πάνω σε μια ή περισσότερες μελωδίες χωρίς αυτή η διαδικασία να καταλήγει μονότονη. Να γίνομαι ένα με την ατμόσφαιρα την οποία μου μεταφέρει η εκάστοτε μπάντα και να αφήνω το κεφάλι μου να ταξιδεύει. Θέλω η μουσική να με παρασέρνει. Δεν αρκεί μια καλή ιδέα για να παιχτεί όμορφη post μουσική, θέλει και σωστή διαχείριση. Χρειάζεται καλούς μουσικούς που να παίζουν για το σύνολο, χρειάζεται φαντασία, πειραματισμό, καλή παραγωγή και τι δεν χρειάζεται.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη οι Ephemeral Echoes τα κάνουν όλα σωστά. Ανεβαίνεις πάνω στην αμαξοστοιχία τους και όταν η διαδρομή τελειώνει τρέχεις γρήγορα να κλείσεις εισιτήριο για το επόμενο δρομολόγιο. Τα Layers που προσφέρουν οι συνθέσεις τους είναι πολλά. Μουσική με βάθος που αξίζει δεύτερη, τρίτη, ακόμη τέταρτη ακρόαση. 7 κομμάτια συνολικής διάρκειας 44 λεπτών τα οποία κυλάνε σαν ρυάκι. Δεν υπάρχει στιγμή μέσα στον δίσκο που να κουράζει.

Η παραγωγή είναι κρύσταλλο. Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω, η ελληνική σκηνή έχει πάρει τα χαμπάρια της και πλέον οι περισσότερες κυκλοφορίες έχουν τρομερή παραγωγή. Το πόσο με χαροποιεί αυτό το γεγονός δεν περιγράφεται με λέξεις. Μουσικά πραγματικά δεν έχω κανένα παράπονο από τους Πατρινούς. Η μπάντα είναι εξαιρετικά δεμένη και όλοι τους είναι τρομεροί παίκτες. Ο τρόπος που χειρίζονται τις παύσεις και τις μεγάλες νότες είναι αριστουργηματικός. Η διαχείριση που κάνουν στις μελωδίες είναι σεμιναριακού επιπέδου, κρατάνε όσο ακριβώς χρειάζεται και κορυφώνονται ή χαμηλώνουν ανάλογα με τα θέλω της μπάντας με χαρακτηριστική άνεση.

Τώρα που το σκέφτομαι λίγο ίσως να είναι καλύτερα που άργησα να γράψω αυτές τις γραμμές. Ο δίσκος είναι ένα υπέροχο soundtrack μιας κρύας και σκοτεινής ημέρας. Με την θερμοκρασία που έχει σήμερα έξω, το ταξίδι γίνεται ακόμη πιο όμορφο και ξεχωριστό. Εννοείται πως το ξανακούω αυτή την στιγμή και ακόμη ανακαλύπτω τα περίτεχνα hidden gems που απλόχερα μας χαρίζει αυτό το masterpiece.

Τα κομμάτια είναι πραγματικά ένα και ένα. Το "Ascension", μια κούνια που τρίζει, το κοριτσάκι που σε καλεί στο τελευταίο παιχνίδι της ζωής σου και η ένταση που σε οδηγεί στο "Horizon" που αλλάζει τόσα riffs που κάθε φορά που το ακούς παρατηρείς και κάποιο καινούργιο. Το απολύτως ατμοσφαιρικό "Beyond the Skies" με την αργή και σταθερή κορύφωση που σε οδηγεί σε μια παύση που σου παίρνει το μυαλό και στην σειρήνα που στο ξαναφέρνει στην θέση του γεμάτο συναισθήματα. Το "Ravine" που επιτίθεται, υποχωρεί και ξαναγυρίζει για να σε οδηγήσει σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα και πρωτότυπα κλεισίματα που άκουσα πέρσι. To ομώνυμο "Ephemeral Echoes" με την ριφάρα και το συγκλονιστικό groove με το οποίο μπαίνουν τα drums που μας οδηγούν στην κιθάρα που κλαίει με μαύρο δάκρυ. Το "Cosmic Chasm" συνοψίζεται στην πρώτη πρόταση της αφήγησης "Every time you walk through these doors your taking steps to find yourself…" Αν έχω αγαπημένο κομμάτι από τον δίσκο, είναι αυτό. Η αλλαγή τέμπο στο κλείσιμο με διαλύει κάθε, μα κάθε φορά που το ακούω. Last but not least, το εξαιρετικό "Water Under the Bridge" με την αδιανόητα άρρωστη σολάρα του, ένα εξαιρετικό κλείσιμο σε ένα τρομερό άλμπουμ.

Δεν υπάρχει “πρέπει” στην μουσική. Δεν μπορώ να σας επιβάλλω να τον ακούσετε επειδή εγώ τον λάτρεψα. Όπως σας έχω ξαναπεί, εγώ δεν κρίνω κανέναν, την άποψη μου λέω και σε όποιον αρέσει δεκτή. Αν λοιπόν με εμπιστεύεστε, ακούστε το και δεν θα χάσετε. Με τέτοιο ντεμπούτο, μόνο αισιόδοξος μπορώ να είμαι για την συνέχεια της μουσικής πορείας των Ephemeral Echoes.

Rating: 

 10


Εταιρεία: NoiseBox Studio
Genre: Post Metal
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05/11/2021
Band Links: Facebook | Instagram | Spotify | Bandcamp |

Τελευταία