Dark Millennium - Acid River

Δεν είναι μικρό πράγμα να παραμένεις τριάντα χρόνια στο σανίδι, ανεξαρτήτως πόσο μικρή ή μεγάλη είναι η μουσική σου συνεισφορά. Αλλωστε κάτι τέτοιο, στην τελική, δεν αποτελεί αντικειμενικό κριτήριο, καθώς η προσφορά πολλές φορές συγχέεται με το γούστο του ακροατή με αποτέλεσμα τα «νερά της τάφρου» που χωρίζουν αντικειμενικότητα με υποκειμενικότητα να θολώνουν.

Οι Γερμανοί Dark Millennium σε αυτά τα τριάντα χρόνια ζωής τους είχαν μία μακρά περίοδο «πάγου», αφού από το 1993 μέχρι το 2015 – εξαίρεση κάποιες ζωντανές εμφανίσεις – είχαν παύσει τη λειτουργία του σχήματος. Το 2016 όμως, οι Michael Burmann & Christian Mertens αποφάσισαν να «αποψύξουν» τη μπάντα, γεγονός που συνοδεύτηκε με την κυκλοφορία του τρίτου (μόλις) album τους, Midnight in the Void. Από τότε «έτρεξε μπόλικο νερό στο αυλάκι» το οποίο θα ήταν περισσότερο αν δεν είχε μεσολαβήσει μία αιωνιότητα εγκλεισμού και καραντίνας.

Έτσι, εφτά χρόνια μετά την επίσημη επανενεργοποίησή τους, δύο full length albums και μπόλικα live shows, οι Βεστφαλοί έρχονται να σφραγίσουν αυτήν τους τη νέα εποχή με ένα εξαιρετικό album, το Acid River. Εκ πρώτης άποψης μοιάζει με ένα concept δίσκο, αφού όλα του τα κομμάτια πατούν σε μία κοινή θεματολογία η οποία καταπιάνεται με τον μυστικισμό και τον τρόπο που αυτός επιδρά στον κόσμο, με κάποιες αλληγορίες καλά κρυμμένες.

Πριν «δούμε» τι σύνθεση νοτών έχουν αφήσει για εμάς οι Dark Millennium ας πούμε μερικά πράγματα για το καθόλου αμαρτωλό μουσικό τους παρελθόν. Το “Ashore The Celestial Burden“ του 1992, παρότι στην εποχή του «πέρασε και δεν ακούμπησε» -λόγω και του τι έβγαινε τότε στη σκηνή του Death/Doom Metal- σήμερα αν και δεν έχει καταφέρει να φύγει από τα όρια του cult, δεν είναι λίγοι αυτοί που θα το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα «κρυμμένα διαμαντάκια» του ήχου. Η συνέχεια του επόμενου έτους ακούει στο όνομα ”Diana Read Peace“ όπου τα doom στοιχεία στον ήχο τους υποχωρούν σημαντικά, με progressive – και experimental σε μερικά σημεία – να παίρνουν τη θέση τους. Μπορεί να μην έφτασε τα επίπεδα του προκατόχου του, όμως και η δεύτερη κυκλοφορία τους κατάφερε να είναι εξαιρετική και μάλιστα να τους χαρίσει συμβόλαιο με τη Massacre Records.

Επιστρέφουμε στο Acid River του οποίου η συνολική διάρκεια αγγίζει τα πενήντα λεπτά και αποτελείται από εφτά κομμάτια. Ο ήχος του «μυρίζει λίγο ναφθαλίνη», το οποίο δεν το βρίσκω αρνητικό, άλλωστε μιλάμε για death metal, και παραμένει ένα κράμα σκοτεινού ακραίου ήχου με κάποιες ανατροπές. Το πρόβλημα ξεκινά όταν συμπεραίνεις ότι οι Dark Millennium έχουν προσπαθήσει να συνθέσουν ένα concept album. Μπορεί στιχουργικά να δένει – κάπως – όμως μουσικά δε ρέει σαν ποτάμι, όσο και αν προσπαθεί να μας πείσει ο τίτλος του.

Στο Acid River οι Dark Millennium δεν στερούνται διάθεσης, τουναντίον, και η ιδέα τους είναι καλή, αλλά στην εκτέλεση της έχουν τα θέματα τους. Ωστόσο το album σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που λέμε «πατάτα», αντιθέτως έχει αρκετές ωραίες στιγμές, εκεί όπου η δομή των κομματιών αποδέχεται πλήρως τον χαρακτήρα της, όσο old school και αν είναι αυτός.

Rating: 

 6.5


Εταιρεία: Massacre Records
Genre: Death/Doom Metal, Progressive Death Metal
Παραγωγός: Dark Millennium
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 07/01/2022
Band Links: Dark Millennium | Facebook | Instagram | Spotify | YouTube | Bandcamp |

Τελευταία