Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΟ Bad Mathafaka δίνει νέα πνοή σε μουσικά όργανα

Ο Bad Mathafaka δίνει νέα πνοή σε μουσικά όργανα

Σύμφωνα με τους ιστορικούς της μουσικής και των μουσικών οργάνων, οι πρώτες κιθάρες λέγεται πως απαντώνται στην Ισπανία του 15ου αιώνα. Οι πρώτες κιθάρες που δημιουργήθηκαν ποτέ ήταν τετράχορδες με τέσσερα διαφορετικά κλειδιά καθώς και τετράχορδες με δυο χορδές ανά κλειδί (δυο κλειδιά). Πρώιμες μορφές του μπάσου αναφέρονται σε ιστορικά κείμενα αλλά και φωτογραφίες των 1930s, με τον θρύλο, Leo Fender, να εφευρίσκει την τελική μορφή αυτού που σήμερα ονομάζουμε bass guitar το 1951.

Τα μουσικά όργανα, όπως και κάθε αντικείμενο, νομοτελειακά θα φθαρούν. Είτε από χρόνια χρήση είτε από ζημιές και ατυχήματα, κάθε άτομο που ασχολείται με τη μουσική γνωρίζει πως κάποια στιγμή, η κιθάρα ή το μπάσο του, ίσως χρειαστεί να αποσυρθεί. Αυτή όμως δεν είναι η μόνη μοίρα και ο Bad Mathafaka είναι ένας από τους Έλληνες συντηρητές και επισκευαστές κιθάρας και μπάσου που το επιβεβαιώνουν. Κατά κόσμον Γιώργος Γαζής, συντάκτης του Depart.gr μεταξύ άλλων, και μουσικός με αγάπη για την κιθάρα και το μπάσο, ο Bad Mathafaka αγαπάει και την ξυλουργία.

Έτσι, συνδύασε τις μεγάλες του αγάπες, και από τον Νοέμβριο του 2013 βρίσκεται στο Facebook, όπου δημοσιεύει τις επιδιορθώσεις, επισκευές, αλλά και κατασκευές του. Ο,τιδήποτε έχει σχέση με το ξύλο, περνάει από τα χέρια του Γιώργου, και μετατρέπεται είτε σε κάτι εντελώς διαφορετικό από την αρχική του μορφή, είτε σε έναν δεύτερο “εαυτό” μιας κατασκευής που υπό άλλες συνθήκες κάποιος θα αγνοούσε βλέποντάς τη στον δρόμο, ή προς πώληση έναντι λίγων χρημάτων online.

Αυτό εδώ το μικρό αφιέρωμα μπορεί για εμάς να έχει προσωπικό χαρακτήρα, μιας και ο Γιώργος είναι από τα άτομα που προσφέρουν στο Depart. Έχει όμως και χαρακτήρα κοινωνικό, και περιβαλλοντικό, αλλά και ένα βαθύτερο νόημα. Όταν κάτι ζημιώνεται, δεν σημαίνει πως καταστράφηκε. Όλα αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, κι ας βρέθηκαν μπροστά σε ατυχίες, ας “κουράστηκαν” (σ.σ. ναι, μιλάμε ακόμη για κιθάρες, αλλά οι παραλληλισμοί είναι εύκολοι), ας θεωρήθηκαν κάτι κατεστραμμένο.

Περιβαλλοντικά, η πεμπτουσία της ανακύκλωσης είναι ακριβώς αυτό. Κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα κατέληγε σε μια αποθήκη να σαπίζει ή σε μια χωματερή έτοιμο να καταστραφεί για πάντα, μετατρέπεται σε κάτι εκ νέου χρήσιμο. Μια απλή παλέτα, μπορεί να γίνει σε βάση για πεντάλ κιθάρας, ένα μπάσο ή μια κιθάρα που δεν παράγει καν ήχο, μπορεί να γίνει το όργανο που θα εμπνεύσει κάποιο άτομο να γράψει κάτι νέο.

Ακολουθήστε τον Bad Mathafaka σε Facebook, Instagram, και στο Wix.

Τελευταία