Telma - Eternal

Ο Λονγκφέλοου σε ένα από τα καταξιωμένα ποιήματά του και εν μέσω του θρήνου για τη νεκρή του γυναίκα κατέφυγε σε μια προτροπή: «Ασε το παρελθόν να θάψει τους νεκρούς του». Είτε πρόκειται για αδικοχαμένα πρόσωπα, είτε για ψυχικές καταστάσεις, τα τέλματα της καθημερινότητας στη σύγχρονη ζωή και στα οποία παρατηρείς με αμηχανία μεγάλους και μικρούς να «βυθίζουν» τα «πόδια» τους, έχουν πάρει τη μορφή της κινούμενης άμμου.

Οι Λαρισαίοι Telma ίσως από εκεί να υιοθέτησαν τη στάση που κρατάει στα 30 λεπτά το ντεμπούτο τους και τα γκρίζα σύννεφα που έχουν μαζευτεί από πάνω του αυτούς τους οιωνούς φέρνουν. Μιλάμε για το «Eternal», μια από τις αξιόλογες self-released προσπάθειες από εγχώρια μπάντα τα τελευταία χρόνια σε μια ήδη πλούσια σκηνή που ισχυροποιείται με το πέρασμα του καιρού. Βοηθάει και η τεχνολογία ωστόσο αν δεν έχεις ταλέντο και «κάψα» τότε όσο και να «λιώνεις» μπροστά στο PC σου το αποτέλεσμα θα είναι πάντα εις βάρος σου.

Με το «Eternal» δε συμβαίνει αυτό για πολλούς λόγους. Ένας σημαντικός είναι ο δεσμός ανάμεσα στο σχήμα και τους 2 ανθρώπους πίσω από την κονσόλα (Γιώργος, Angelo). Πατάς το «play» και άμεσα, σχεδόν από το ξεκίνημά του διερωτάσαι τι μπορεί να γίνονταν αν δεν ήταν self-released το όλο εγχείρημα. Ενδεχομένως να ήταν και χειρότερο και ο αυθορμητισμός του νεοσύστατου συγκροτήματος να πήγαινε για βρούβες. Η ουσία είναι πως ο ακροατής δε πρόκειται να μπει σε τέτοιες άσκοπες σκέψεις. Δεν προλαβαίνει με τους Telma και το σύγχρονο metal τους να τον πιάνουν από το γιακά ή καλύτερα από το σβέρκο. Το σβέρκωμα χαλαρώνει σε επιλεκτικά σημεία με τις σωστά τοποθετημένες μελωδικές μπλουζοειδείς στιγμές που «χύνονται» όμορφα στο τελικό αποτέλεσμα. Το “Eternal” από ηχητικής άποψης έχει τη βάση στα riff και το groove, είναι η αρχή και το τέλος του.

Το groove κυριαρχεί, παραπέμποντας σε ένα ενδιαφέρον κοκτέιλ των σύγχρονων σκοπών του nu metal με την παλαιά μεταλλική σχολή που φθάνει στη thrash σκηνή του ποιο χαλιναγωγημένου ύφους. Ευκαιρίες δίνονται πολλάκις στο rhythm section (Mike, Φίλιππος) για να δείξει τα καλοτροχισμένα δόντια του. Οι χαμηλοκουρδισμένες κιθάρες του Μάρκου (πρόσφατα προστέθηκε και δεύτερος κιθαρίστας) ζευγαρώνουν όπως το μέλι με το βούτυρο και παρότι η παραγωγή είναι πιο homemade, δε θάβεται ούτε νότα. Όλα είναι ισορροπημένα, είτε οι Telma παίζουν απλή «μπάλα», είτε καταφεύγουν σε πιο progressive «συστήματα». Η περιπλοκότητα των συνθέσεών των παιδιών από την θεσσαλική πρωτεύουσα δεν είναι και αυτοσκοπός. Δε σκοπεύουν στο «τράβηγμα» των ιδεών τους με συνέπεια ο ακροατής να έρχεται αντιμέτωπος στην πλειοψηφία με τρίλεπτες και τετράλεπτες συνθέσεις.

Αλλά τι γίνεται με τη φωνή; Ένα από τα μεγάλα όπλα των Telma είναι και τα φωνητικά του Αντώνη, όχι τόσο στο εύρος αλλά στο πάθος και την εκφραστικότητα. Δε θα ακούσεις τσιρίδες και άλλα τέτοια τσαλίμια που ίσως να ελκύουν τον μέσο μεταλλά. Το Λαρισινό σχήμα δε σκοπεύει να εξερευνήσει αυτές τις περιοχές. Στα «Bipolar Disorder» και «Perfect Storm» που ευστόχως επέλεξε η μπάντα να γυρίσει σε βίντεοκλιπ, διακρίνεται εμφατικά η δουλειά που κάνει ο τραγουδιστής και το «κούμπωμα» του με τους υπόλοιπους μουσικούς.

Η γκριζοσύνη του εξωφύλλου αντανακλά στις νότες. Η “less is more” προσέγγιση δεν είναι υπόθεση μόνο της μουσικής και καθρεπτίζεται στην ολότητα του “Eternal”. Δε θα μπορούσε να ξεφύγει το στιχουργικό μέρος. Ο Angelo K. που έκανε τη μίξη ανέλαβε και τους στίχους, προσθέτοντας ανέλπιστα ίσως ένα ακόμα βέλος στη φαρέτρα των Telma. Επιστρέφουμε λοιπόν στην αρχή με την αναφορά στα τέλματα που βυθίζουν σε καθημερινή βάση το σύγχρονο άνθρωπο μέχρι το σημείο της ψυχικής ασφυξίας. Προσωπικοί στίχοι που θα μπορούσαν να «χαϊδέψουν» τη συνείδηση όλων μας.

«No more this life of agony, I go against the tide» ακούς στο «Eternal» και συμμερίζεσαι τις κραυγές όχι απόγνωσης αλλά ακλόνητης θέλησης μιας μπάντας από την επαρχία για να κάνει πολλά στερεά καλλιτεχνικά βήματα εμπρός. Τους Telma και το «Eternal» θα τους πετύχετε σύντομα σε κάποια live σκηνή στην πόλη σας.

Rating: 

 7.5


Εταιρεία: Self Released
Genre: Groove Metal
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 20/08/2021
Παραγωγός: Γιώργος Μαργαριτόπουλος (Μίξη Angelo K.)
Band Links: Facebook | Instagram | Bandcamp | YouTube |

Τελευταία