Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΚΡΙΤΙΚΕΣThe Tragedy of Macbeth - Κριτική

The Tragedy of Macbeth - Κριτική

Το έργο του οποίου και μόνο η ιδέα της απόφανσης του τίτλου προκαλεί τρόμο και δέος, είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα τόσο της δυτικής όσο και της πανανθρώπινης δραματουργίας. Ένα έργο που συνεχίζει να εμπνέει, να γοητεύει και να προσελκύει κοινό και κριτικούς την ζοφερή ιστορία ραδιουργιών και προδοσιών με πρωταγωνιστή τον ομώνυμο καταραμένο ευγενή. Ο William Shakespeare αναμφίβολα μεγαλούργησε με ένα έργο απερίγραπτα σπουδαίο και ευρηματικό. Ένα αριστούργημα που χάραξε ένα ξεχωριστό μονοπάτι για την πορεία της σύγχρονης μυθοπλασίας. Μεταφορές και διασκευές έχουν γίνει άπειρες. Ειδικά στον κινηματογραφικό τομέα τα δείγματα γραφής είναι αρκετά και πολλά έχουν ξεχωρίσει ως αριστοτεχνήματα.

Είτε γίνεται λόγος για την μεταφορά του Orson Welles, την ξεχωριστή σαμουράι εκδοχή του Akira Kurosawa ή το υπέρ- στυλιζαρισμένο σε βιντεοκλιπίστικο βαθμό έργο του Justin Kurzel , σε κάθε περίπτωση η συζήτηση περιστρέφεται κυρίως γύρω από το γεγονός ότι οι σκηνοθέτες κατορθώνουν με μια πρώτη υλη που έχει αξιοποιηθεί αλλεπάλληλες φορές να δημιουργήσουν κάτι φρέσκο και φιλόδοξο. Αν μη τι άλλο η ιδέα μιας νέας απόπειρας παρουσίασης του έργου στο κινηματογραφικό πανί από έναν εκ των δυο αδελφών Coen, είναι μια είδηση ικανή να προκαλέσει την ραγδαία αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο του οποιουδήποτε σινεφίλ.

Και βεβαίως, το έργο του Joel Coen είναι άλλη μια στιβαρή δουλειά από έναν βετεράνο auteur. Ένα έργο ατμοσφαιρικό τόσο από άποψη σκηνοθεσίας όσο και κινηματογράφησης. Αψεγάδιαστο σε κάθε πτυχή του τεχνικού τομέα όσο και εκείνου των ερμηνειών. Οι Denzel Washington και Frances Mcdormand ηγούνται μιας συλλογικής προσπάθειας που διακρίνεται για το πάθος της και την άνεση με την οποία αιχμαλωτίζει την προσοχή του θεατή.

Όμως ως διασκευή ενός θρυλικού έργου φαντάζει περισσότερο ως ένα ποτ πουρί όσων προηγήθηκαν παρά μια ανανεωτική καινοτομία. Τόσο οπτικά όσο και σκηνοθετικά είναι ένας επιτυχημένος φόρος τιμής στους Welles και Kurosawa. O Coen δεν παρουσιάζει κάτι το καινούργιο. Η ματιά του δεν είναι τόσο θαρραλέα όσο ασφαλής. Βαδίζει με σιγουριά γνώριμες ατραπούς και οι αλλαγές που πραγματοποιεί είναι ασυνήθιστα επιφανειακές. Ως πρώτη επαφή με το συγκεκριμένο έργο ίσως και να αποτελεί κάτι το σπουδαίο. Όμως ως άλλη μια μεταφορά ενός πασίγνωστου καλλιτεχνήματος δεν προσφέρει τίποτα καινούργιο πέρα από μερικές εξαιρετικές ερμηνείες και καλαίσθητα πλάνα. Θα μπορούσε μάλλον να ειπωθεί ότι η εν λόγω δουλειά αποτελεί από τις πιο αδιάφορες του Coen. Η ταινία σε καμία περίπτωση δεν είναι κακής ποιότητας. Ο δημιουργός σταθερά κατορθώνει να προσφέρει κάτι το οποίο ξεπερνά ένα μεγάλο ποσοστό της σύγχρονης κινηματογραφικής σκηνής. Όμως είναι επίσης κάτι το απογοητευτικά συνηθισμένο. Δεν προσφέρει εκπλήξεις. Δεν εντυπωσιάζει τον θεατή.

Ίσως αποτελεί μια ταινία άξια της θεάσεως αλλά σίγουρα όχι κάτι το επαναστατικό. Είναι άλλη μια αξιοσέβαστη προσθήκη σε ένα ήδη αξιοθαύμαστο βιογραφικό. Πρόκειται να παραμείνει αλησμόνητη ύστερα από την λήξη της προβολής; Σε καμία περίπτωση. Όμως είναι ένα ποιοτικό έργο που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνει ότι δεν μπορείς να αποτύχεις με Macbeth.

Rating:


Xώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2021
Σκηνοθεσία: Joel Coen

Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Frances McDormand, Corey Hawkins
Διάρκεια: 115'

Τελευταία