Αρχική POP CULTURETHE RINGS OF POWERΑπόλυτος Οδηγός του Second Age της Middle Earth - Part I

Απόλυτος Οδηγός του Second Age της Middle Earth - Part I

Παρέα με την ανακοίνωση του τίτλου της πολυαναμενόμενης σειράς The Lord of the Rings: Rings of Power, το Amazon Prime έδωσε στη δημοσιότητα προ ημερών και τη σύντομη περιγραφή της σειράς. Σε αυτή, διαβάσαμε πως τα όσα δούμε θα διαδραματίζονται κατά το Second Age της Middle Earth, μια περίοδο με κοσμογονικά γεγονότα και ιστορικά συμβάντα τα οποία καθόρισαν το μέλλον της Μέσης Γης για αιώνες.

Τι είναι όμως το Second Age; Τι συνέβαινε, πότε τοποθετείται, και ποια είναι τα ονόματα και πλάσματα τα οποία είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως υπήρχαν; Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται παρακάτω, στον απόλυτο οδηγό για το Second Age της Middle Earth για αρχάριους, ενόψει της σειράς που αναμένεται στις 2 Σεπτεμβρίου 2022. Ξεκινάμε σήμερα με το Part I.

Τι είναι το Second Age;

Τα Ages στο mythos που έφτιαξε ο J.R.R. Tolkien ολοκληρώνονται από ιστορικά γεγονότα. Στην περίπτωση μας, το Second Age ξεκινάει αμέσως μετά το τέλος του War of Wrath -ο μεγαλύτερος πόλεμος που συντάραξε ποτέ τη Μέση Γη- με τον οποίο ολοκληρώνεται το First Age. Στο War of Wrath, τα Valar (φανταστείτε ένα πάνθεο λιγότερο ισχυρών θεών που κατοικούν στη Middle Earth, και απαντούν απευθείας στον Iluvatar, τον πραγματικό, απόλυτο “θεό” του σύμπαντος του Tolkien) διοικούν έναν γιγάντιο στρατό με σκοπό να πολεμήσουν τον αρχικό Dark Lord, Morgoth, ο οποίος ήταν ο πλέον ισχυρός από τα lesser gods.

Το War of Wrath ήταν μια μάχη επικών διαστάσεων στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων δράκοι, γιγάντιοι αετοί, Balrogs (ναι, πολλά), ξωτικά, άνθρωποι, Valar, νάνοι, και ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Στο τέλος του πολέμου, ο Morgoth (γνωστός και ως Melkor όπως ήταν το όνομά του όταν ήταν ακόμη Valar) φυλακίζεται στο Void από όπου δεν μπορεί να κάνει κακό πλέον σε κανέναν, αλλά η Middle Earth άλλαξε κυριολεκτικά μορφολογία εξαιτίας της έντασης των μαχών. Ωκεανοί πλημμύρισαν τη στεριά και κάλυψαν μεγάλο μέρος της, τα Valar και τα περισσότερα ξωτικά αποσύρθηκαν στη Δύση και έμειναν μακριά από τις υπόλοιπες φυλές σε μια άλλη ήπειρο, και γενικά, ένα νέο ξεκίνημα ήταν γεγονός για τη Μέση Γη: η Δεύτερη Εποχή.

Στο επικό album τους, “Nightfall In Middle Earth”, οι Blind Guardian ανοίγουν τον δίσκο με το κομμάτι “War of Wrath”, όπου ακούμε τον Sauron να ενημερώνει τον Morgoth πως χάθηκε η μάχη και τον Morgoth να τον παροτρύνει να σώσει τον εαυτό του, πριν παραδεχθεί την ήττα σε έναν πανίσχυρο μονόλογο πριν έρθει το πανίσχυρο δεύτερο κομμάτι του album, “Into the Storm”.

Το Second Age έχει διάρκεια περίπου 3.500 χρόνια και τελειώνει με μια μάχη η οποία είναι σαφώς πιο γνωστή στους fans του Lord of the Rings που γνώρισαν το έπος του Tolkien μέσω των ταινιών: το War of the Last Alliance, το οποίο φαίνεται στην αρχή του “The Fellowship of the Ring.” Η μάχη στην οποία ο Isildur νικάει τον Sauron, κόβοντάς του το δάχτυλο στο οποίο φορούσε το One Ring.

Προφανώς, 3.500 χρόνια είναι πολλά για να αναλύσουμε πλήρως τι συμβαίνει και δεν γνωρίζουμε ξεκάθαρα πότε ακριβώς εντός του Second Age θα τοποθετείται το Rings of Power. Υπάρχουν αρκετά πλάσματα τα οποία είναι αθάνατα και ζούσαν κατά το Second Age όπως ο Elrond και ο Sauron. Όμως η ραχοκοκαλιά της Δεύτερης Εποχής βρίσκεται στις καρδιές των ανθρώπων (Men).

Numenor

Στην αρχή του Second Age, το μικρό κομμάτι των ανθρώπων που βοήθησε τα Valar στη μάχη με τον Dark Lord μένει χωρίς πατρίδα και φεύγει στη θάλασσα προς αναζήτηση ενός σπιτιού. Οι περισσότεροι άνθρωποι, εύκολα ταλαντευόμενοι από το σκοτάδι, υπηρέτησαν τον Morgoth και πολέμησαν στην πλευρά του κακού, και για ένα διάστημα τα Valar ήταν πλήρως απογοητευμένα με τη φυλή τους. Προκειμένου να επιβραβεύσουν τους ανθρώπους που έμειναν πιστοί στο μεγάλο ιδανικό του καλού, τα Valar σήκωσαν ένα νησί από το πάτωμα της θάλασσας, και τοποθέτησαν ένα αστέρι στον ουρανό ως οδηγό για να το βρουν οι άνθρωποι.

Αυτό το κομμάτι γης ονομάστηκε Numenor, και πολλοί το χαρακτηρίζουν ως την Ατλαντίδα του Tolkien. Μάλιστα, ένα από τα εναλλακτικά του ονόματα, ήταν Atalante. Οι Numenoreans είχαν τρομερά μεγάλες σε διάρκεια ζωές, πολλοί εξ αυτών έζησαν εκατοντάδες χρόνια. Αντιπροσώπευαν το peak της ανθρωπότητας με τρομερά όπλα, πολιτισμού, σοφία, και άλλα χαρακτηριστικά να υπερέχουν των υπολοίπων ανθρώπινων φυλών.

Φυσικά, ως άνθρωποι, υπέκυψαν στους σκοτεινούς ψίθυρους της ζήλειας, και ξεκίνησαν να επιθυμούν την αθανασία που είχαν τα Elves και τα Valar. Παρά το γεγονός πως αρχικά οι Numenoreans επισκέπτονταν συχνά τις tribal φυλές ανθρώπων στη Middle Earth, οι επισκέψεις αυτές έγιναν όλο και λιγότερο καλοκάγαθες και όλο περισσότερο ως αναγνωριστικά ταξίδια με σκοπό την κατάκτηση.

Τα πράγματα έφτασαν σε σημείο… βρασμού όταν ο φημισμένος βασιλιάς του Numenor, Ar-Pharazon, ενημερώθηκε πως ο Sauron -ο οποίος όπως προαναφέραμε ήταν υπηρέτης του Morgoth στη διάρκεια του First Age και τώρα προσπαθούσε να γίνει ο ίδιος Dark Lord- είχε ορίσει εαυτόν ως Βασιλιά των Ανθρώπων και προχωρούσε στα βάθη της Μέσης Γης, κατακτώντας τη μια περιοχή μετά την άλλη. Ο Ar-Pharazon συγκέντρωσε όλα τα καράβια και τον στρατό του και έφυγε με σκοπό να δείξει στον Sauron ποιος ήταν ο πραγματικός Βασιλιάς των Ανθρώπων.

Συνάντησε σαφώς λιγότερη αντίσταση από ότι περίμενε, καθώς όταν ο Sauron είδε το μέγεθος του στρατού και του στόλου τον Numenoreans, παραδόθηκε! Ο Ar-Pharazon τον πήρε πίσω στο Numenor ως αιχμάλωτο, προχωρώντας έτσι ένα βήμα πιο πέρα το σχέδιο του Sauron. Παρών πλέον στην περιοχή των πιο ισχυρών ανθρώπων, ο Sauron δηλητηριάζει το μυαλό τους και τους στρέφει εναντίον των Valar, κάνοντάς τους να πιστέψουν πως ο πρώην Dark Lord, Morgoth, ήταν στην πραγματικότητα ο καλός της ιστορίας. Τους πείθει να πάνε σε πόλεμο απέναντι στα Valar ώστε να αποκτήσουν την αθανασία που τόσο επιθυμούν. Ο Sauron ποτίζει το Numenor με διαφθορά τέτοιας έντασης και φανατισμού ώστε οι Numenoreans πραγματοποιούν ανθρωποθυσίες στο όνομα του Dark Lord.

Εν τέλει, αποφασίζουν να πλεύσουν δυτικά για να πολεμήσουν τα Valar στο ίδιο τους το σπίτι. Σε αυτό το σημείο, ο Iluvatar επεμβαίνει ευθέως σε μια από τις ελάχιστες φορές που το πράττει στην ιστορία της Middle Earth. Προκαλεί κατακλυσμό στη θάλασσα, καταστρέφοντας ολοσχερώς τον στόλο των Numenoreans και πνίγοντας όλους όσους ήταν στα καράβια, μαζί με τον Sauron.

Μια μικρή σέχτα Numenoreans που είχε απομείνει πιστή στα Ξωτικά και τα Valar καταφέρνει να αποδράσει. Ηγούνται αυτής ο Elendil και οι δυο γιοί του, Anarion και Isildur. Οι Numenoreans που έχουν επιζήσει βρίσκουν καταφύγιο πίσω στη Μέση Γη, όπου δημιουργούν μεγάλα βασίλεια και οχυρά, όπως η θρυλική Gondor. Φέρνουν μαζί τους και έναν σπόρο ο οποίος μετατρέπεται στο White Tree της Gondor, ενώ μαζί τους έχουν και τα Palantir, σφαίρες μέσω των οποίων μπορεί κανείς να δει πολλά πράγματα (σ.σ. ένα Palantir έχει στις ταινίες ο Saruman).

Θα τα πούμε ξανά τη Δευτέρα με το Part II στο οποίο θα δούμε σε βάθος το πως ο Sauron ξεκίνησε την άνοδό του στην κορυφή.

Τελευταία