Αρχική POP CULTURETHOUGHT BALLOONSThought Balloons: It΄s a bird, it΄s a plane. . . it΄s our comrade

Thought Balloons: It΄s a bird, it΄s a plane. . . it΄s our comrade

Η παράνοια του ψυχρού πολέμου είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό είναι γνωστή σε όλους. Στο ζενίθ της σύγκρουσης μεταξύ της καπιταλιστικής «δημοκρατίας» των ΗΠΑ και των «αδυσώπητων» Σοβιετικών, η κατάσταση είχε συνεπάρει ολόκληρη την υφήλιο. Η απειλή του πυρηνικού πολέμου βρήκε φωλιά στον συλλογικό νου ενώ τα αποκαλυπτικά σενάρια περί του τέλους του σύγχρονου πολιτισμού όπως τον γνωρίζουμε παρέδιναν. Πολύ περισσότερο η εμμονή της παγκόσμιας κοινότητας με την σύγκρουση μεταξύ Αμερικής και U.S.S.R. είχε αρχίζει να θυμίζει μια ανθυγιεινή εμμονή. Η τρομολαγνεία αποτελούσε πια ένα ναρκωτικό ισχυρότερο εκείνο του οπίου. Και φυσικά ένα φαινόμενο με τέτοια ισχύ δεν θα άφηνε εκτός της εμβελείας την τέχνη.

Σε ένα τέτοιο κόσμο έζησε τα πρώτα του χρόνια ο Mark Millar. Ο επιτυχημένος αλλά και αμφιλεγόμενος Σκωτσέζος σεναριογράφος γαλουχήθηκε σε ένα περιβάλλον όπου τα κόμικς , η τηλεόραση και κατ’επέκταση ο κινηματογράφος ασχολούνταν με την άτυπη μάχη των «Κομμουνιστών με τους Αμερικανούς». Η σημαντική αυτή πτυχή της ανατροφής του στάθηκε το θεμέλιο του Superman Red Son. Ο πιτσιρικάς τότε Millar, έπλασε στο τετράδιο του μια ιστορία παράλληλης πραγματικότητας όπου ο πύραυλος που μετέφερε το βρέφος Kal- El, δεν έπεσε στο αμερικανικό Νότο αλλά σε κάποιο ψυχρό σημεία της Ουκρανίας. Ο Superman δεν πολεμά για την αλήθεια, την δικαιοσύνη και τον αμερικανικό τρόπο ζωής. Αυτή η εκδοχή πολεμά για όσα αντιπροσωπεύει το ιδεώδες της ΕΣΣΔ.

Η ιστορία που παρακολουθούμε εκτυλίσσεται μεταξύ 1953-2001 και αφορά τόσο τις περιπέτειες του Ανθρώπου από Ατσάλι ενάντια σε εξωγήινες απειλές και τους εχθρούς της Σοβιετικής Ένωσης, όσο και στην έχθρα του με τον Lex Luthor. Ο Luthor αυτού του κόσμου είναι ένα ιδιοφυής μεγιστάνας που περισσότερο από χόμπι, εξοπλίζει την αμερικανική κυβέρνηση με υπέρ-σύγχρονα όπλα και τερατουργήματα κάθε είδους. Απώτερος στόχος του όμως δεν είναι παρά να κερδίσει τον ήρωα των σοβιετικών… σε μια παρτίδα σκάκι. Την στιγμή που ο Luthor ανελκύεται στους κόλπους της Αμερικανικής εξουσίας εξυπηρετώντας πάντα τους διόλου αλτρουιστικούς στόχους του, ο Superman αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του μετά τον θάνατο του Stalin και να οδηγήσει την ΕΣΣΔ αλλά και κάποια στιγμή όλη την ανθρωπότητα σε ένα νέο και θαρραλέο αύριο. Όμως οι δυο άντρες σύντομα θα συνειδητοποιήσουν ότι οι περίπλοκες γεωπολιτικές ισορροπίες πολλές φορές βρίσκονται ενάντια στα αγαθά (και μη) συμφέροντα τους.

Η αφήγηση του Millar είναι το λιγότερο εθιστική. Πέραν από το γεγονός ότι η πλοκή κατέχει έναν πρωτοφανή γοργό ρυθμό που ωθεί τον αναγνώστη να γυρίζει την κάθε σελίδα με αποφασιστικότητα, οι στιχομυθίες και μόνο είναι απολαυστικές. Υπάρχει μια αυθεντική χροιά σε κάθε ατάκα που δίνει την εντύπωση ότι κάθε σπιθαμή της ιστορίας είναι ένα αληθινό γεγονός. Πράγματι, παρά το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας, ο τρόπος με τον όποιο ο δημιουργός συνυφαίνει φανταστικά εξωπραγματικές μάχες με ορισμένα πραγματικά γεγονότα είναι αποστομωτικός και αναδεικνύει την εμμονή του δημιουργού με τη λεπτομέρεια αλλά και την μελέτη που κρύβεται πίσω από κάθε plot beat.

Στα σχέδια βρίσκουμε μια αψεγάδιαστη ισορροπία μεταξύ μιας πιο ρεαλιστικής αισθητικής αλλά και ρετρό καρτουνίστικων καταβολών. Η μεθοδευμένη δουλειά του Dave Johnson φωνάζει το αμέριστο ταλέντο του δημιουργού. Κάθε κουστούμι που φορά ακόμα και κάποιος χαρακτήρας που βρίσκεται βαθιά μέσα στο καρέ, κάθε σκηνικό, κάθε αίθουσα και κάθε υπέρ- κακούργος που αντιμετωπίζει ο ήρωας μας διακρίνεται από μια προσοχή σε λεπτομέρειες που ενδεχομένως το μάτι του αναγνώστη να παραβλέψει. Είναι αδιαπραγμάτευτη η άποψη ότι αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα και πρωτότυπα όσον αφορά τον τομέα των σχεδίων, κόμικ με πρωταγωνιστή τον μαυρομάλλη γίγα.

Το Superman Red Son αποτελεί ένα απολαυστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον “what if”. Είναι σίγουρα μια δημιουργία κατάλληλη για σκληροπυρηνικούς φανατικούς του χαρακτήρα αλλά κυρίως για εκείνους που τείνουν να διαγράφουν τον ήρωα ως βαρετό. Ένα έργο απύθμενης φαντασίας και αστείρευτης δημιουργικότητας.

Τελευταία