Αρχική POP CULTURETHE RINGS OF POWERΑναλύοντας το Nightfall In Middle Earth των Blind Guardian - Part I

Αναλύοντας το Nightfall In Middle Earth των Blind Guardian - Part I

Όπως είναι λογικό το mythos που δημιούργησε ο J.R.R. Tolkien ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι epic metal μπάντες δημιουργήθηκαν μέσα από την αγάπη των μελών τους για τις ιστορίες που έπλασε ο θρυλικός συγγραφέας. Αλλες, εμπνεύστηκαν και μεγαλούργησαν βασιζόμενες σε χαρακτήρες και γεγονότα από τις ιστορίες του Tolkien, όπως οι Blind Guardian. Οι θρύλοι του epic/power metal από τη Γερμανία ξεχωρίζουν μιας και έχουν γράψει ένα από τα σημαντικότερα albums στην ιστορία του είδους τους σε ό,τι αφορά το fantasy genre. Ο λόγος για το “Nightfall In Middle Earth”, εμπνευσμένο πλήρως από τις πρώτες εποχές της Μέσης Γης.

Μικρή παρένθεση. Ήταν νομίζω 1999 όταν μπήκα για πρώτη φορά στο σπίτι του ατόμου που έμελλε να γίνει ένας από τα αγαπημένα πλάσματα στη ζωή μου, που ακόμη απολαμβάνω. Εγώ 12 χρονών, εκείνος 9, με τον ξάδερφό μου και τον αδερφό του να είναι φίλοι και να παίζουν μαζί Advanced Dungeons & Dragons. Ο Βασίλης λοιπόν εκείνη την εποχή μου είπε κάποια στιγμή “Έλα φίλε να ακούσεις”. Και πήγα και άκουσα. Την επόμενη μέρα μαζί με τον ξάδερφό μου φύγαμε για Αθήνα και αγόρασα το πρώτο μου CD. Έκτοτε, το Nightfall In Middle Earth αποτελεί ραχοκοκαλιά της αγαπημένης μου playlist όταν θέλω να ταξιδέψω στη Middle Earth. Είναι μακράν το αγαπημένο μου album ever, παρά το γεγονός πως με τα χρόνια και τις δεκαετίες ανακάλυψα και άλλα είδη μουσικής και τα αγάπησα εξίσου. Ευχαριστώ Βασίλη. Όχι μόνο για το album αλλά ΚΑΙ για αυτό. Κλείνει η παρένθεση.

Με αφορμή λοιπόν την αντίστροφη μέτρηση που έχουμε ξεκινήσει ενόψει της κυκλοφορίας του The Lord of the Rings: Rings of Power από το Amazon Prime, σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά στο “Nightfall In Middle Earth” βάσει στίχων και συνολικού νοήματος κάθε τραγουδιού του. Πρόκειται για album διάρκειας 65 λεπτών και 29 δευτερολέπτων, με στοιχεία power, progressive, speed, και symphonic metal, σε παραγωγή Flemming Rasmussen (Imaginations from the Other Side και The Forgotten Tales από Blind Guardian, Inheritance από Artillery, και Iron από Ensiferum). Περιλαμβάνει 22 tracks, εκ των οποίων τα δέκα έχουν διάρκεια μικρότερη του ενός λεπτού, αποτελώντας τις “γέφυρες” που ενώνουν τα υπόλοιπα κομμάτια. Κάθε ένα εξ αυτών, περιέχει πολλή πληροφορία για την ιστορία της Μέσης Γης. Ας τα δούμε ένα-ένα. Braces yourselves, τα lyrics είναι ΠΟΛΛΑ, όπως και τα ονόματα στο mythos του Tolkien!

War of Wrath – 1:50

Αναφέρεται στο Great Battle of Beleriad, όταν τα Valar νίκησαν τον Morgoth/Melkor μια για πάντα, αφού πρώτα ο Earendil πήγε στο Valinor με ένα Silmaril στα χέρια του. Με το War of Wrath και την ήττα/εξορισμό του Morgoth ολοκληρώνεται το First Age της Μέσης Γης. Στο τραγούδι συνομιλούν οι Sauron και Morgoth.

Sauron: “The field is lost, everything is lost. The black one has fallen from the sky and the towers in ruins lie. The enemy is within, everywhere - and with him the light. Soon they will be here. Go now, my lord, while there is time. There are places below.” – Τα Valar έχουν νικήσει. Ο “black one” στον οποίο αναφέρεται ο Sauron είναι ο πρώτος ιπτάμενος και μεγάλος δράκος, Ancalagon. Έπεσε ηττημένος από τον Earendil. Ο Sauron παροτρύνει τον Morgoth να φύγει για να σωθεί.

Morgoth: “And you know them too. I release thee, go! My servant you’ll be for all time.” – Σε αυτό το σημείο ο Melkor απελευθερώνει τον Sauron για να συνεχίσει αυτός το έργο του κακού.

Morgoth: “I had a part in everything. Twice I destroyed the light and twice I failed. I left ruin behind me when I returned. But I also carried ruin with me. She, the mistress of her own lust.” – Ο Melkor κατέστρεψε το φως δυο φορές στις πρώιμες εποχές της Arda. τη δεύτερη φορά όταν κατέστρεψε τα Two Trees of Valinor με τη βοήθεια της Ungoliant, της μεγάλης αράχνης που τον βοήθησε να καταστρέψει τα δέντρα.

Into the Storm – 4:24

Ο Melkor και η Ungoliant έχουν καταστρέψει τα δέντρα, έχουν κλέψει τα Silmarils, και έχουν σκοτώσει τον Finwe (high lord της Noldor). Το τραγούδι αναφέρεται σε μια σκηνή κατά την οποία ο Morgoth προσπαθεί να ξεφύγει από την Ungoliant, η οποία απαιτεί από τον Dark Lord αυτό που της υποσχέθηκε: τα Silmarils. Το τραγούδι είναι γραμμένο από την οπτική γωνία της μεγάλης αράχνης, εκτός από το bridge κατά το οποίο τραγουδάει ο Melkor και το chorus όπου τραγουδούν οι υπηρέτες του Melkor.

Give it to me/ I must have it/ Precious treasure/ I deserve it” – Η Ungoliant ζητάει τα Silmarils από τον Melkor.

Where can I run/ How can I hide/ The Silmarils/ Gems of treelight/ Their life belongs to me/ Oh it's sweet how the/ Darkness is floating around” – Ο Melkor προσπαθεί να ξεφύγει από την Ungoliant κρατώντας τα Silmarils.

We are following/ The will of the one/ Through the dark age/ And into the storm/ And we are following/ The will of the one/ Through the dark age/ And into the storm/ Lord I'm mean” – Τα Balrogs τρέχουν να προστατεύσουν τον Melkor, άρχοντά τους, αφού έχουν δεχθεί επίθεση από την Ungoliant.

Lammoth – 0:28

Το συγκεκριμένο τραγούδι δεν έχει lyrics, παρά μόνο μια κραυγή. Πρόκειται για την κραυγή του Morgoth ο οποίος φωνάζει για βοήθεια αφού η Ungoliant του έχει επιτεθεί στη Βορειοανατολική Middle Earth. Η ηχώ της κραυγής του ακούγεται αιώνια στην περιοχή, και το μέρος ονομάζεται Lammoth (η μεγάλη ηχώ) έκτοτε.

Nightfall – 5:34

Στο εν λόγω κομμάτι περιγράφεται η κατάσταση στο Valinor αμέσως μετά την καταστροφή των Two Trees of Valinor. Τα δέντρα, τα οποία έδιναν φως στον κόσμο, δεν υπάρχουν πια και σκοτάδι έχει καλύψει τον κόσμο. Τα Silmarils κλάπηκαν και ο high lord της Noldor, Finwe, σκοτώθηκε από τον Melkor. Το τραγούδι μοιάζει να τραγουδιέται από την οπτική γωνία του Maglor, ενός εκ των γιών του Feanor, όπως άλλωστε από την οπτική του Maglor είναι και το booklet story που έχει γράψει ο Hansi Kursch και συνοδεύει το album.

No sign of life did flicker/ In floods of tears she cries/ "All hope's lost it can't be undone/ They're wasted and gone” – Τα Two Trees of Valinor χάθηκαν πλέον και η Yavanna, το Valar που τα δημιούργησε, κλαίει για τον χαμό τους

"Save me your speeches/ I know ("They blinded us all")/ What you want/ You will take it away from me/ Take it and I know for sure/ The light she once brought in/ Is gone forevermore"” – Εδώ μεταφερόμαστε σε αυτά που λέει ο Feanor. Πίστεψε σε πολλά ψέματα του Melkor και έτσι πίστευε πως το μόνο που ενδιέφερε τα Valar ήταν τα Silmarils. Στον στίχο “They blinded us all” αναφέρεται στα Valar

Like sorrowful seagull they sang/ "(We're) lost in the deep shades/ The misty cloud brought/ (A wailing when beauty was gone/ Come take a look at the sky)/ Monstrous it covered the shore/ Fearful into the unknown"/ Quietly it crept in new horror/ Insanity reigned/ It spilled the first blood/ When the old king was slain” – Αναφορά στο απόλυτο σκοτάδι και την καταστροφή των δέντρων. Ο “old king” είναι ο Finwe. Ο θάνατός του αποτέλεσε το πρώτο αίμα που χύθηκε στον πόλεμο μεταξύ Melkor και Noldor. Ήταν και το πρώτο αίμα που χύθηκε ποτέ στην περιοχή Aman

"How long shall we mourn in the dark/ The bliss and the beauty will no return/ Say farewell to sadness and grief/ Though long and hard the road my be"/ But even in silence I heard the words/ "An oath we shall swear/ By the name of the one/ Until the world's end/ It can be broken"” – Εδώ έχουμε τον θρυλικό λόγο του Feanor στη Noldor. Ανάγκασε τη Noldor να πάει μαζί του στη Μέση Γη για να πάρουν εκδίκηση από τον Melkor και να ανακτήσουν τα Silmarils. Ορκίστηκε στο όνομα του Eru Iluvatar ότι θα πάρει εκδίκηση

Just wondering how/ I can still hear these voices inside” – Εδώ φαίνεται να μιλάει ο Maglor

The words of a banished king/ "I swear revenge"/ Filled with anger aflamed our hearts/ Full of hate full of pride/ We screamed for revenge” – Εκ νέου αναφορά στον Feanor και στην αντίδραση του θανάτου του πατέρα του, Finwe. Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό σημείο του τραγουδιού και ο Hansi με την ξεχωριστή ερμηνεία του δίνει δύναμη σε κάθε συλλαβή

"Valar he is that's what you said/ Then your oath's been sworn in vain/ (But) freely you came and/ You freely shall depart/ (So) never trust the northern winds/ And never turn your back on friends"” – Όταν η Noldor αποφάσισε να φύγει από το Valinor, αγγελιαφόροι των Valar πήγαν να τους αποτρέψουν. Ο Feanor απάντησε πως ο Melkor ήταν επίσης Vala, για αυτό και ο όρκος του να τον σκοτώσει έμελλε να μην πραγματοποιηθεί, αφού κανένα Ξωτικό δεν μπορεί να αντιμετωπίσει Vala. Φυσικά, δεν τον σταμάτησε τίποτα

"Oh I'm heir of the high lord! / "You better don't trust him"/ The enemy of mine/ Isn't he of your kind and/ Finally you may follow me/ Farewell/ He said” – Εδώ μιλάει πάλι ο Feanor μετά τον θάνατο του πατέρα του. Δεν εμπιστεύεται τα Valar και δεν τον απασχολούν οι προειδοποιήσεις τους. Τονίζει πως ο Melkor είναι Vala όπως του είπαν και έτσι όλα είναι το ίδιο. Οι λέξεις του ήταν τόσο ισχυρές ώστε οι αγγελιαφόροι των Valar γονάτισαν μπροστά του και μετά έφυγαν

The Minstrel – 0:32

Αρκετά “ασήμαντο” τραγούδι συνολικά, φαίνεται πως αναφέρεται στον Maglor ο οποίος στέκεται μπροστά στον λαό της Noldor και δεν γνωρίζει τι να φανταστεί πως υπάρχει στο μέλλον.

The Curse of Feanor – 5:41

Ένα από τα δυο τραγούδια του δίσκου του οποίου τους στίχους δεν έχει γράψει μόνο ο Hansi αλλά και άλλα μέλη. Εδώ συμμετέχουν όλοι οι Blind Guardian, δημιουργώντας ένα κομμάτι που ηχεί στις δεκαετίες, ένα από τα πιο ισχυρά power/epic metal κομμάτια ever, hands down.

Πρόκειται για την κατάρα που αναφέρεται στο “Silmarillion”, μια κατάρα από τα Valar (λέγεται πως ο Mandos ήταν αυτός που ακούστηκε) που ακούστηκε στον Feanor και τους Noldorin αφότου είχαν σκοτώσει τους Teleri για να πάρουν τα καράβια τους, ώστε να φτάσουν στη Μέση Γη και να εκδικηθούν τον Melkor.

Taken the long way/ Dark realms I went through/ I arrived/ My vision's so clear/ In anger and pain/ I left deep wounds behind/ But I arrived/ Truth might be changed my victory” – Ο Feanor και η φυλή του φτάνουν στη Middle Earth. Δεν έχει τίποτα άλλο στο μυαλό του εκτός από εκδίκηση

Beyond the void but deep within me/ A swamp of filth exists/ A lake it was of crystal beauty/ But Arda's spring went by/ I’ve heard the warning/ Well curse my name/ I'll keep on laughing/ No regret/ No regret” – Κατά βάθος ο Feanor γνωρίζει τι έχει κάνει λάθος (τη δολοφονία των Teleri) όμως παρότι έχει ακούσει την κατάρα των Valar, σκέφτεται μόνο την εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του και ξεκαθαρίζει πως δεν μετανιώνει τίποτα

Don't fear the eyes of the dark lord/ Morgoth I cried/ All hope is gone but I swear revenge/ It's my oath/ I will take part in your damned fate” – Νέα αναφορά στον όρκο του Feanor. Αφότου ο Melkor κατέστρεψε τα Two Trees of Valinor, ο Feanor τον αποκάλεσε Morgoth (Black Enemy του κόσμου) για πρώτη φορά

I will always remember their cries/ Like a shadow which covers the light/ I will always remember the time/ But it's last/ I cannot turn back time/ (I) don't look back/ There's still smoke near the shore/ But I arrived/ Revenge be mine” – Για ακόμη μια φορά ο Feanor σκέφτεται τι έκανε η φυλή της Noldor στους Teleri, αλλά αμέσως ξεχνάει κάθε ίχνος τύψης και επιστρέφει στον όρκο του

Soon you will be free/ Set your spirit free/ "Suddenly I realized/ The Prophecies/ I've never believed in/ My deeds were wrong/ I've stained the land/ And slain my kin/ (Burning soul)/ There's no release from my sins/ It hurts/ THE CURSE OF FEANOR RUNS LONG/ Time and only time will tell us/ Tell: was I right or wrong?/ When anger breaks through/ I'll leave mercy behind"” – Εδώ βλέπουμε πως πράγματι ο Feanor λυπάται πολύ και μετανιώνει αυτό που έκανε στους Teleri. Ο Tolkien δεν αναφέρει ποτέ στα βιβλία του τέτοια συναισθήματα, αλλά ο Hansi και οι Guardian επιλέγουν να δώσουν μια πιο “ανθρώπινη” υπόσταση στον θρυλικό Feanor

Captured – 0:26

Αφότου ο Feanor πέθανε, ο Maedhros -μεγαλύτερος γιός του- έπεσε αιχμάλωτος του Morgoth και αλυσοδέθηκε στα βουνά του Tangorodrim. Εδώ του μιλάει ο Morgoth.

You are now my guests/ Forever/ Ha, ha, ha, ha, ha, ha” – Απλό, λιτό και απέριττο κακό

Blood Tears – 5:24

Ο Fingon, παιδικός φίλος του Maedhros, πάει στο Tangorodrim με σκοπό να τον σώσει.

Welcome to my realm/ We are both condemned to live/ It's a dark fate/ (I can hear your calls/ I can hear your calls)/ THE ETERNAL LIFE” – Ο Morgoth απευθύνεται στον Maedhros και τον… καλωσορίζει

My mind's in frozen dreams/ The rotten flesh/ Or bitter lies/ Welcome to where time stands still/ Noone leaves and noone ever will” – Συνεχίζει να του περιγράφει τα βάσανα που έπονται αιώνια για αυτόν

Can't hold it/ It burns/ Each night I cry in pain” – Εδώ μιλάει ο Maedhros και περιγράφει τον πόνο που νιώθει

It seems so clearly/ Bent the bow/ Cause life in me is gone/ And a cruel wind's blowing cold/ And a cruel wind's blowing cold/ In blame” – Όταν ο Fingon φτάνει στον Maedhros του είναι αδύνατο να σκαρφαλώσει στην πέτρα που ήταν αλυσοδεμένος ο φίλος του. Μέσα στον πόνο του, ο Maedhros ζητάει από τον Fingon να του ρίξει με το τόξο του. Ο βασιλιάς των αετών, Thorondor, εμφανίζεται και μεταφέρει τον Fingon κοντά στον φίλο του

And blood tears I cry/ Endless grief remained inside/ Cut off your old friends hand” – Για να σώσει τον Maedhros, ο Fingon χρειάστηκε να κόψει το δεξί χέρι του φίλου του

Mirror Mirror – 5:06

Αυτό το τραγούδι είναι αναφορά στη Gondolin. Κυρίως μιλάει για το πως ο Turgon, ένας εκ των γιών του Fingolfin (αδερφός του Feanor) βρήκε την κρυμμένη κοιλάδα του Tumladen και έχτισε τη σπουδαία πόλη του.

It lies unknown/ The land of mine/ A hidden gate/ To save us from the shadow fall” – Ο Turgon μιλάει για την κοιλάδα του Tumladen την οποία βρήκε με τη βοήθεια του Vala Ulmo

The Lord of Water spoke/ In the silence/ Words of wisdom/ I’ve seen the end of all/ Be aware the storm gets closer” – Ο Ulmo, άρχοντας του Νερού, έστειλε οράματα στον Turgon μέσα στα όνειρά του για το μέρος που έπρεπε να χτίσει ένα καταφύγιο. Η λέξη “storm” αναφέρεται στο κακό που γιγαντώνεται και πλησιάζει, όχι σε πραγματική καταιγίδα

Mirror, Mirror on the wall/ True hope lies beyond the coast/ You’re a damned kind can’t you see/ That the winds will change/ Mirror, Mirror on the wall/ True hope lies beyond the coast/ You’re a damned kind can’t you see/ That tomorrow bears insanity” – Η φράση “Mirror, Mirror” δεν έχει ιδιαίτερη αξία εδώ. Το “true hope lies beyond the coast” λέγεται από τον Ulmo στον Turgon, και αναφέρεται στη μοναδική ελπίδα της Noldor να επιβιώσει, δηλαδή να επιστρέψει στην Aman αφού η δύναμη του Morgoth είναι αξεπέραστη

Gone is the wisdom of/ A thousand years/ A world in fire in chains and fear/ Leads me to a place so far/ Deep down it lies my secret vision/ I better keep it safe” – Περιγραφή της επιστροφής του Turgon στην κοιλάδα για να χτίσει τη Gondolin -την κρυμμένη πόλη- και να την προστατεύσει, κρατώντας τη κρυφή

Shall I leave my friends alone/ Hidden in my twilight hall/ (I) know the world is lost in fire/ Sure there is no way to turn it/ Back to the old day/ Of bliss and cheerful laughter/ We’re lost in barren lands/ Caught in the running flames alone” – Ενδέχεται εδώ να γίνεται αναφορά σε αρκετά χρόνια αργότερα, αφότου ο Turon είναι σε δίλημμα αν θα βοηθήσει την κατάσταση εκτός της Gondolin και θα πολεμήσει απέναντι στον στρατό του Morgoth ή αν θα μείνει στη Gondolin. Έμεινε για τους λόγους που αναφέρονται στα lyrics

Shall we dare the dragon/ Merciless he’s poisoning our hearts/ Our hearts” – Ο δράκος στον οποίο αναφέρεται είναι ο Glaurung, το great worm και το πιο ισχυρό πλάσμα υπό τον έλεγχο του Morgoth

Face the Truth – 0:24

Ένα Ξωτικό της φυλής του Fingolfin μιλάει, ίσως και ο ίδιος ο Fingolfin. Αναφέρεται στην πρώτη εμφάνιση του φεγγαριού και στη μοίρα της Noldor.

Noldor (Dead Winter Reigns) – 6:51

Το τραγούδι μιλάει για τη σκοτεινή μοίρα της Noldor και κυρίως για την πορεία του Fingolfin στο παγωμένο πεδίο Helcaraxe. Είναι γραμμένο από την οπτική γωνία του ίδιου του Fingolfin.

Noldor/ Blood is on your hands/ Your bane’s/ A tearful destiny” – Αναφορά στη μοίρα της Noldor. Έχουν αίμα στα χέρια τους μετά τη σφαγή των Teleri

We were lost/ On grinding ice/ I fear and hunger/ Dead winter reigned/ In Araman” – Αναφορά στην πορεία του Fingolfin μέσα από τα παγωμένα βουνά προς τη Great Sea της Μέσης Γης. Araman είναι η βορειότερη περιοχή Aman

(You) can’t escape/ From my damnation/ (Nor) run away/ From isolation” – Πιθανότατα ο Fingolfin μιλάει για τον Feanor και το γεγονός ότι τον άφησε πίσω στο Aman. Ίσως αναφέρεται στο Curse of Feanor όταν τον καταράστηκε ο Mandos ή είναι κάποιος που καταριέται τον Morgoth

Guilty spoke/ This deed can’t be undone/ Hear my words/ Fear my curse” – Ισχύει ότι και από πάνω, ερμηνεύεται όπως σας βολεύει

I know where the stars glow/ (And the) sky’s unclouded/ Sweet the water runs my friends/ (But) Noldor/ Blood is on your hands/ Tears unnumbered/ You will shet and dwell in pain” – Έτσι φανταζόταν η Noldor τη Μέση Γη, σαν ένα όραμα. Αυτές οι φαντασίες οδήγησαν τα Ξωτικά στο να διασχίσουν το Great Sea προς την ανατολή. Το “blood” αναφέρεται ξανά στο αίμα των Teleri, που σφαγιάστηκαν για να πάρει η Noldor τα καράβια τους

Your homeless souls/ Shall come to me/ There’s no release/ Slain you might be/ Slain you will be/ Slain you will be/ And lost/ Who will not reach the/ House of spirits/ (Will) grow old and weary” – Ο Mandos καταριέται τους Noldorin

I’ve seen this bitter end/ As I’ve foreseen/ The storm and ice/ And I could see it/ (How) a million died/ And I?/ The blame’s on me/ Cause I was not there” – Ενδέχεται να είναι ο Maedhros που μιλάει εδώ, ίσως μαζί με τον Maglor. Οι δυο τους ήταν οι γιοί του Feanor που μετάνιωσαν τις πράξεις της Noldor περισσότερο από κάθε άλλο μέλος της φυλής

Dead winger reigns/ And tomorrow’s still unknown/ Lies/ Condemned and betrayed/ Now everything is said/ See my eyes/ Are full of tears/ And a cruel pride/ We’ve paid/ But still I can’t claim/ That I’m innocent/ Lost” – Εδώ κοιτάζουμε την ιστορία από τα μάτια του Fingolfin όταν έπρεπε να διασχίσει τα παγωμένα βουνά του Helcaraxe επειδή ο Feanor τον είχε αφήσει πίσω

Η ανάλυση συνεχίζεται στο Part II: Αναλύοντας το Nightfall In Middle Earth των Blind Guardian - Part II

Τελευταία