Αρχική POP CULTURETHE RINGS OF POWERΠοιός είναι ο Gil-galad;

Ποιός είναι ο Gil-galad;

Μεταξύ των πολλών προσώπων που είδαμε στο πρώτο teaser trailer του “The Lord of the Rings: The Rings of Power” ήταν και αυτό του σπουδαίου Gil-galad. Ο High King of the Noldor, απόλυτος βασιλιάς των Ξωτικών στην ιστορία της Ea όπως την παρουσίασε ο J.R.R. Tolkien, θα ενσαρκωθεί στη μικρή οθόνη από τον Benjamin Walker, ενώ στις ταινίες του Peter Jackson τον είχε υποδυθεί ο Mark Ferguson (σ.σ. εμφανίζεται στην εισαγωγή).

Ποιος ήταν ο Gil-galad; Ποια η ιστορία του; Καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε το ταξίδι μας στη ζωή ενός από τους σημαντικότερους, ισχυρότερους, και πιο ξεχωριστούς χαρακτήρες που εμπνεύστηκε ο Tolkien.

Διαβάστε επίσης: Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οδηγός για το Rings of Power

Ποιός είναι ο Γκιλ-γκάλαντ;

Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Γκιλ-γκάλαντ δεν είναι γνωστή, υπολογίζεται όμως πως γεννήθηκε μέσα στον 5ο αιώνα του First Age της Middle Earth. Ήταν γιός του Fingon, ο οποίος με τη σειρά του ήταν ο μεγαλύτερος γιός του Fingolfin, αδερφού του Feanor και μοναδικού πλάσματος που στάθηκε μπροστά στον Morgoth και τον προκάλεσε σε μάχη.

Ο Gil-galad έζησε στο υπόγειο οχυρό Nargonthrond το οποίο είχε χτίσει ο πατέρας του και ζούσε εκεί μέχρι την κατάρρευση του οχυρού στη μάχη απέναντι στον Morgoth. Τα Ξωτικά του Nargonthrond από τη στιγμή που ιδρύθηκε το οχυρό πολεμούσαν τον Dark Lord μέσα από το σκοτάδι και στην αφάνεια, και όχι στα πεδία μάχης όπως άλλα Ξωτικά.

Μαζί με τα υπόλοιπα Ξωτικά που επέζησαν, ο Gil-galad διέφυγε στο Isle of Balar, ένα νησί περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από τη νοτιότερη ακτή της Beleriand, στο Bay of Balar. Αργότερα, πήγε στη Gondolin, την κρυφή πόλη που ίδρυσε ο Turgon the Wise, Noldorin βασιλιάς στις αρχές του First Age, σε μια κρυμμένη κοιλάδα που προστάτευε τα Ξωτικά από τα μάτια και τον στρατό του Morgoth.

Ο Benjamin Walker θα υποδυθεί τον Γκιλ-γκάλαντ στη σειρά Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών: Rings of Power

Με τον θάνατο του Turgon, ο Gil-galad ορίστηκε βασιλιάς της Noldor. Όταν οι Sons of Feanor πραγματοποίησαν το Third Kinslaying (όταν Ξωτικά σκοτώνουν Ξωτικά, ονομάζεται Kinslaying), ο Γκιλ-γκάλαντ ενημερώθηκε, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει εγκαίρως για να σταματήσει τον στρατό του Feanor (σ.σ. θείος του). Οι επιζώντες το Third Kinslaying της φυλής Sirion ακολούθησαν τον Gil-galad πίσω στο Isle of Balar, όπου τον ενημέρωσαν πως οι Elrond και Elros είχαν πιαστεί αιχμάλωτοι.

Μετά το War of Wrath, οι εναπομείναντες Sons of Feanor χάθηκαν για πάντα, αφήνοντας τους Elrond και Elros ελεύθερους. Έτσι, ο Gil-galad υποδέχθηκε τον πρώτο στο βασίλειό του και τον έκανε εκπρόσωπό του, αφότου ο Elrond επέλεξε να θεωρείται Ξωτικό (σ.σ. ήταν μισός Ανθρωπος/μισό Ξωτικό).

Αναγνωρίζοντας την απειλή του Annatar

Κατά το πρώτο έτος του Second Age, ο Gil-galad παρέμεινε στη Middle Earth και ίδρυσε τη Lindon. Γεωγραφικά ισχυρή και ασφαλείς απέναντι σε εχθρούς, η Lindon εκτεινόταν έως τα Misty Mountains στα ανατολικά, και έως το Greenwood the Great στα δυτικά. Οι περισσότεροι Eldar κατοικούσαν εντός της κεντρικής πόλης της Lindon αλλά και στο Rivendell το οποίο είχε ιδρύσει ο Elrond ως καταφύγιο μετά το First Age.

Ο Γκιλ-γκάλαντ είχε επίσης συνάψει συμμαχία με τους Ανθρώπους του Westernesse, και κυρίως με τον Tar-Aldarion (the Mariner, έκτος βασιλιάς του Numenor) και τον Elendil (σ.σ. πατέρας του Isildur και ηγέτης των Ανθρώπων που δεν ακολούθησαν τον Sauron). Ως High King της Noldor, ο Gil-galad βασίλεψε σε όλη τη διάρκεια του Second Age. Στη διάρκεια της θητείας του, παρέλαβε τους σπόρους του Mallorn από τον Tar-Aldarion. Οι σπόροι δεν μεγάλωναν στη γη όπου κατοικούσε ο Gil-galad και έτσι τους έδωσε στη Galadriel πριν αυτή φύγει από τη Lindon.

Τους κουβάλησε μαζί της ασφαλείς και τους φύτεψε στη Lindorinand. Αφότου οι σπόροι μεγάλωσαν, η περιοχή μετονομάστηκε σε Laurelindorenan, Lorien of Blossom. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Γκιλ-γκάλαντ δέχθηκε επίσκεψη από έναν άγνωστο με το όνομα Annatar, ο οποίος αυτοαποκαλούταν αρχοντας των Δώρων. Ο Gil-galad είδε πέρα από τα μαγευτικά λόγια και τα δώρα του Annatar. Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση μαζί του και έστειλε μήνυμα στα πέρατα της Middle Earth, σε όλα τα Ξωτικά, να αρνηθούν οποιαδήποτε σχέση με αυτόν τον άγνωστο.

Δυστυχώς, ο Annatar φιλοξενήθηκε στην Eregion, εκεί όπου δίδαξε στα Ξωτικά πως να κατασκευάσουν τα Rings of Power, αφού ο Annatar ήταν ο Sauron μεταμφιεσμένος ώστε να κοροϊδέψει τα Ξωτικά. Αργότερα, ο Celebrimbor εμπιστεύθηκε δυο από τα Elven Rings of Power (Vilya και Narya) στον Gil-galad, τα οποία ο High King of Noldor έδωσε με τη σειρά του στον Elrond και στον λοχαγό του, Cirdan, πριν πέσει στο πεδίο της μάχης στο War of the Last Alliance.

Ο Mark Ferguson (δεξιά) υποδύθηκε τον Γκιλ-γκάλαντ στην τριλογία του Peter Jackson, The Lord of the Rings

Η τελευταία συμμαχία Elves και Ανθρώπων

Κατά το War of the Elves and Sauron, ο Sauron επιτέθηκε με μανία στην Eriador. Κατέστρεψε την Eregion και πολιόρκησε τα Grey Havens. Όμως ο Gil-galad είχε στο πλευρό του τους Numenoreans, με βασιλιά τότε τον Tar-Minastir ο οποίος έστειλε έναν γιγάντιο στόλο και κατέπνιξε τις δυνάμεις του νέου πλέον Dark Lord. Ο Sauron κατόρθωσε να ξεφύγει οριακά μαζί με έναν προσωπικό του φρουρό, και γύρισε στη Mordor όπου έμεινε για πάνω από χίλια χρόνια, συγκεντρώνοντας δύναμη και σχεδιάζοντας την εκδίκησή του απέναντι στους Dunedain (σ.σ. διάδοχοι των Numenoreans που έζησαν στη Middle Earth κατά το Second και Third Age).

Όταν ο Dark Lord επέστρεψε, βρήκε απέναντί του ξανά τους Numenoreans, οι οποίοι τον νίκησαν εκ νέου και τον πήραν αιχμάλωτο στο νησί τους, Numenor. Με την απουσία του Sauron από τη Μέση Γη, η δύναμη του Gil-galad μεγάλωσε τόσο ώστε όταν ο Sauron επέστρεψε από τη διαλυμένη πλέον Numenor, δεν σκέφτηκε καν να πάει να αντιμετωπίσει τα Ξωτικά. Οι επιζόντες της Numenor, γνωστοί ως The Faithful (σ.σ. αυτοί που δεν ακολούθησαν τον Dark Lord, με ηγέτη τον Elendil, πατέρα του Isildur), έφτασαν στη Μέση Γη όπου τους υποδέχθηκε ο Γκιλ-γκάλαντ. Έγινε φίλος με τον Elendil και τα Ξωτικά έχτισαν για τους Dunedain τους τρεις πύργους των Tower Hills. Έναν αιώνα αργότερα ο Sauron επιτέθηκε στη Gondor, και ο Elendil με τον Gil-galad ήταν εκεί για να οργανώσουν την άμυνα. Αποφάσισαν να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις Ξωτικών και Ανθρώπων και να επιτεθούν στον Sauron πριν ανακτήσει πλήρως τη δύναμή του, δημιουργώντας έτσι το Last Alliance of Elves and Men.

Οι δυο βασιλιάδες ξόδεψαν χρόνια για εκπαίδευση και συγκέντρωση στρατού, πριν συναντηθούν στο Amon Sul. Περνώντας τα Misty Mountains, τους συνάντησαν και ένωσαν τις δυνάμεις τους μαζί τους ο Oropher του Greenwood, ο Amdir του Lorien, και ο Durin IV του Khazad-dum. Το επικό όπλο του Gil-galad, Aeglos, ένα θρυλικό δόρυ ηγήθηκε της μάχης. Η Τελευταία Συμμαχία συγκρούστηκε με τις δυνάμεις του Sauron στη Μάχη του Dagorland, μια τεράστια σε διάρκεια και οδυνηρή σε απώλειες μάχη, που κατέληξε με νίκη της Συμμαχίας. Ξωτικά και Ανθρωποι πέρασαν μέσα στη Mordor και πολιόρκησαν το Barad-dur για επτά χρόνια.

Ο Sauron αποφάσισε να βγει στο πεδίο μάχης και ο Γκιλ-γκάλαντ με τον Elendil μονομάχησαν με τον Dark Lord. Οι δυο τους μαζί κατόρθωσαν να πετύχουν αρκετά χτυπήματα στον Sauron ώστε να τον αποδυναμώσουν, δεχόμενοι και οι δυο θανατηφόρα χτυπήματα από τον πανίσχυρο Σκοτεινό Αρχοντα. Ο Isildur, γιός του Elendil, βρήκε την ευκαιρία να κόψει το δάχτυλο του Sauron όπου βρισκόταν το One Ring. Ο Gil-galad έπεσε στο πεδίο της μάχης, καθώς δεν μπόρεσε να αντέξει το κάψιμο που προκαλούσε το άγγιγμα του χεριού του Sauron. Αφησε την τελευταία του πνοή και πέρασε στα Halls of Mandos, εκεί που το Vala Mandos υποδέχεται τις ψυχές αυτών που χάνουν το σώμα τους.

Ο Gil-galad δεν είχε ποτέ σύντροφο ή σύζυγο, ούτε παιδιά. Έτσι ήταν ο τελευταίος High King of Noldor, με τον Cirdan να αναλαμβάνει από εκεί και έπειτα στη θέση του, με τον τίτλο Lord of the Grey Havens and Lindon.

 

Gil-galad was an Elven-king.

 

 

Of him the harpers sadly sing;

 

 

the last whose realm was fair and free

 

 

between the Mountains and the Sea.

 

 

His sword was long, his lance was keen.

 

 

His shining helm afar was seen;

 

 

the countless stars of heaven's field

 

 

were mirrored in his silver shield.

 

 

But long ago he rode away,

 

 

and where he dwelleth none can say;

 

 

for into darkness fell his star

 

in Mordor where the shadows are.

- Από το The Fall of Gil-galad, όπως το μετέφρασε ο Bilbo Baggins

Τελευταία