Αρχική POP CULTURETHE RINGS OF POWERΠοιός είναι ο Durin IV;

Ποιός είναι ο Durin IV;

Το teaser trailer για το The Lord of the Rings: The Rings of Power μας έδωσε μια πρώτη γεύση των προσώπων που πρόκειται να δούμε στην πολυαναμενόμενη σειρά του Amazon prime. Μεταξύ αυτών, είδαμε δυο μέλη της φυλής των Νάνων, την πριγκίπισσα Disa, και τον σπουδαίο Durin IV. Η Disa δημιουργήθηκε για τη σειρά και δεν αναφέρεται πουθενά στις ιστορίες του J.R.R. Tolkien, αντίθετα με τον Durin IV. Ο Durin ο Τέταρτος είναι ένας από τους πλέον θρυλικούς Νάνους στην ιστορία της Μέσης Γης. Σήμερα, θα δούμε μαζί ποιος ήταν και τι έκανε.

Διαβάστε επίσης: Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών: Οδηγός για το Rings of Power

Ποιός είναι ο Ντούριν IV και οι Durin's Folk;

Durin’s Folk ονομάζονταν οι Longbeards, μια από τις επτά μεγάλες οικογένειες Νάνων της Middle Earth. Ηγέτες τους ήταν οι πατέρες του Οίκου Durin, με τον πρώτο βασιλιά τους να είναι ο Durin, ένας από τους πρώτους επτά Πατέρες των Νάνων. Στις πρώιμες εποχές της Arda, οι πατεράδες των Νάνων κοιμόντουσαν βαθιά, υπόγεια. Τους δημιούργησε το Vala με το όνομα Aule σε ένδειξη επανάστασης απέναντι στον Iluvatar όσο δημιουργούνταν τα Children of Iluvatar, δηλαδή τα Ξωτικά και οι Ανθρωποι. Παρότι ο Iluvatar ήταν ενοχλημένος, επέτρεψε στον Aule να διατηρήσει τους Νάνους ζωντανούς.

Ο Durin κοιμόταν κάτω από το βουνό Gundabad. Καθώς περιφερόταν στα Misty Mountains βρέθηκε σε μια κοιλάδα που λεγόταν Azanulbizar. Στις σπηλιές πάνω από τη λίμνη που ονόμασε Kheled-zaram, ίδρυσε τη θρυλική πόλη Khazad-dum (Moria), το σπίτι των Durin’s Folk. Ο Durin έζησε εκεί για το πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε του έδωσαν το ψευδώνυμο Durin the Deathless (σ.σ. Durin ο Αθάνατος). Εν τέλει, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν το τέλος του First Age.

Ο Owain Arthur θα υποδυθεί τον πρίγκιπα Durin IV στη σειρά Ο Αρχοντας των Δαχτυλιδιών: Rings of Power

Ο Durin I έκανε έναν γιό, τον Durin II, ο οποίος γεννήθηκε στα τέλη του First Age ή στις αρχές του Second Age. Αντίθετα, η ακριβής χρονιά γέννησης του Durin III είναι γνωστή και είναι το 1600 του First Age. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή ο Durin III ήταν πολύ σημαντικός βασιλιάς του Khazad-dum, καθώς βασίλευε όταν ο Sauron επιτέθηκε στο Eregion. Στη διάρκεια της θητείας του, κατά τον 16ο αιώνα του Second Age, ο Durin III κατόρθωσε να πετύχει μια σπάνια φιλία με τα Ξωτικά του Eregion. Περίπου το 1500 του Second Age, τα Ξωτικά -υπό την καθοδήγηση του Sauron που ήταν μεταμφιεσμένος σε Annatar- άρχισαν να φτιάχνουν τα Rings of Power.

Σύμφωνα με τους Νάνους, ο Celebrimbor και οι σιδηρουργοί των Ξωτικών έδωσαν στον Durin III το πρώτο από τα επτά δαχτυλίδια των Νάνων. Έως το 1697 του Second Age, ο Sauron είχε καταλάβει πως δεν πρόκειται να ελέγξει τους Νάνους ούτε τα Ξωτικά. Έστειλε μεγάλο μέρος του στρατού του στο Eregion. Απαντώντας, ο Durin III έστειλε μια μεγάλη ομάδα Νάνων να στηρίξουν τα Ξωτικά και τον Celebrimbor, αλλά με την πτώση του Eregion, οι Νάνοι πολεμιστές οπισθοχώρησαν και οι Πόρτες του Durin έκλεισαν, αποκλείοντας την πρόσβαση στο Khazad-dum. Χάρη στη βοήθεια του Durin III όμως, ο Elrond κατόρθωσε να ξεφύγει μαζί με άλλα Ξωτικά και να φτιάξει το καταφύγιο Imladris στον Νότο.

Η εποχή της μοναξιάς του Durin IV και των Dwarves

Όπως συμβαίνει με τον πρώτο και τον δεύτερο, έτσι και στην περίπτωση του Durin IV η χρονολογία γέννησής του παραμένει άγνωστη. Γεννήθηκε κάποια στιγμή προς το τέλος του Second Age ή τις αρχές του Third Age. Κρίνοντας από το γεγονός πως η σειρά που έρχεται εκτυλίσσεται κάποια στιγμή μέσα στο Second Age, υποθέτουμε πως οι δημιουργοί της σειράς εκμεταλλεύονται αυτή την ελευθερία για να μας χαρίσουν τον Durin IV στη μικρή οθόνη.

Στο γυαλί, θα τον δούμε από τον Owain Arthur. Ήδη, η πρώτη ματιά δείχνει πως έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στο makeup, με τον Durin IV να διαθέτει πλούσια μαλλιά και μούσια σε κόκκινο χρώμα. Τέτοιες λεπτομέρειες δεν ήταν γνωστές από τον J.R.R. Tolkien, αλλά δεδομένα οι Νάνοι στη Μέση Γη ήταν υπερήφανοι για τις τρίχες στο κεφάλι τους, όπως οι Νάνοι στα περισσότερα fantasy settings.

Ο Durin IV διετέλεσε βασιλιάς του Khazad-dum σε μια περίοδο που ήταν πολύ κρίσιμη και δύσκολη. Η επέλαση του Sauron είχε αποδιοργανώσει τη Μέση Γη, σπέρνοντας τον πανικό παντού. Οι Πόρτες του Durin ήταν κλειστές, αποκλείοντας τους Νάνους από μεγάλο μέρος της Middle Earth. Ωστόσο, ο Durin IV ηγήθηκε τον Νάνων με υπερηφάνεια και πυγμή, όπως οι προκάτοχοί του. Η Συμμαχία Νάνων και Ανθρώπων τελείωσε άδοξα, όμως το βασίλειο του Khazad-dum συνέχισε να στέκει, μέχρι που εν τέλει κατακτήθηκε από τον στρατό του Sauron, και μετέπειτα γέμισε με goblins, καθώς και με ένα Balrog.

Από τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του, ο Durin IV θεωρήθηκε μετενσάρκωση του Durin I, του πρώτου βασιλιά των Durin’s Folk. Οι θρύλοι και οι ιστορίες των Νάνων ανέφεραν πως δεν του έμοιαζε μόνο εξωτερικά, αλλά και σε σοφία, δύναμη, και πυγμή. Κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Ο Durin IV πέθανε κάποια στιγμή προς το τέλος του Second Age ή την αρχή του Third Age.

Στη σειρά, πρόκειται να τον δούμε ως πρίγκιπα Durin IV, που σημαίνει πως είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε και τον Durin III. Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν -ή να διαψεύδουν- κάτι τέτοιο. Το βέβαιο είναι πως ο Durin IV είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων χαρακτήρας, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε ηγετική μορφή της σειράς, αν οι δημιουργοί της επιθυμούν κάτι τέτοιο.

Τελευταία