Αρχική POP CULTURETHOUGHT BALLOONSThought Balloons: Νυχτερίδες και κουκουβάγιες στα ξέφωτα μιας μητρόπολης

Thought Balloons: Νυχτερίδες και κουκουβάγιες στα ξέφωτα μιας μητρόπολης

Το New 52 αποτέλεσε ένα διαφημιστικό τρικ- πείραμα της εκδοτικής DC Comics να προελκύσει νέο κοινό και να ανοίξει τον κόσμο της σε μια νέα γενιά αναγνωστών, εκσυγχρονίζοντας και ανανεώνοντας τους ήρωες της μέσω ενός reboot. Ως φαινόμενο έτυχε χλιαρής αποδοχής στο σύνολο του. Είναι αμφίβολο το αν όντως ήταν επιτυχημένο και αν κατόρθωσε να κάνει όσα υποσχέθηκε αλλά και όσα σκόπευε. Πολύ περισσότερο είναι ένα ενδιαφέρον σημείο στην πολυετή ιστορία του εκδοτικού οίκου προσφέροντας μια ποικιλία τίτλων και αναδεικνύοντας μια αξιοσέβαστη προσπάθεια για πειραματισμούς. Σίγουρα ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την νεοαποκτηθείσα mainstream αποδοχή αρκετών χαρακτήρων που μέχρι εκείνο το σημείο υστερούσαν σε σχέση με τους πιο «καλτ» πρωταγωνιστές των σελίδων. Μέγα παράδειγμα η περίπτωση του Aquaman του οποίου το revamp αιχμαλώτισε την προσοχή του κόσμου και συνεπακόλουθα βοήθησε στο να σταματήσει ο χαρακτήρας να έχει αυτή την υποτιμητική meme υπόσταση. Το run των Geoff Johns και Ivan Reis στον χαρακτήρα ήταν και η κυριότερη πηγή έμπνευσης για την τεράστια ομότιτλη εισπρακτική επιτυχία.

Ένα άλλο δώρο που μας χάρισε το New 52 ηταν το run των Scott Snyder και Greg Cappulo στον Batman. Το προαναφερθέν έργο ως σύνολο αποτέλεσε κάτι το καθολικά αποδεκτό ως μια σπουδαία αφήγηση με πρωταγωνιστή τον Σκοτεινό Ιππότη. Η αρχή έγινε με το εντυπωσιακό ντεμπούτο των δυο καλλιτεχνών με την ιστορία Night of the Owls, μια συλλογή τευχών που πρόσδωσε νέες εκφάνσεις στην μυθολογία του ήρωα και παράλληλα έδωσε μια από τις πιο φαντασμαγορικές, αγωνιώδης και χορταστικές εποποιίες στην ενάτη τέχνη.

Η ιστορία που πλέκουν οι δυο καλλιτέχνες φέρνει στο νου κάποιο θρίλερ δράσης που στηρίζεται στην ατμόσφαιρα παράνοιας και μυστήριου, η οποία πλανάται σαν αόρατος εχθρός γύρω από τον ήρωα μας. Αυτό που καθιστά ξεχωριστή την συγκεκριμένη ιστορία είναι το γεγονός ότι ο εχθρός δεν είναι ξεκάθαρος. Έχουμε συνηθίσει τον μασκοφόρο εκδικητή να βρίσκεται σε μια θέση ισχύος. Ως κυνηγός να στοιχειώνει τους αντίπαλους του σα μια υπερφυσική σχεδόν δύναμη. Οι σκιές είναι το βασίλειο του και αυτός ο μονοκράτορας. Όμως ποτέ δεν ήταν μόνος στις σκιές.

Αυτή η νέα απειλή αποτελεί για ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας έναν θρύλο. Μια τρομακτική ιστορία για παιδιά. Ένας ξεχασμένος αστικός θρύλος. Η κυριαρχία του Batman για τόσα χρόνια τον κατέστησε αφελή και αλαζονικό ως προς την θέση του. Θα μπορούσε όντως να υπάρχει ένας εχθρός του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε. Μια οργάνωση η οποία είχε στήσει ένα παιχνίδι στο όποιο ο ήρωας μας είναι άλλο ένα πιόνι. Η αφήγηση εξετάζει την προσωπικότητα του Bruce. Το πώς η αυτοπεποίθηση του θόλωσε την κρίση του και το πώς η ξαφνική αλλαγή της κοσμοθεωρίας του, τον ωθεί στα όρια της ψυχολογικής του υγείας βυθίζοντας τον σε μια εμμονική καταδίωξη με κάτι που ενδέχεται και να μην υπάρχει.

Ο Greg Cappulo ως δημιουργός έχει ένα πανέμορφα καρτουνιστικό look το οποίο ωστόσο λειτούργει υπέροχα στην παρουσίαση της συγκεκριμένης πλοκής και κυρίως του πολύχρωμου μα και gothic κόσμου του Σκοτεινου Ιπποτη. Οι γραμμές του είναι ξεκάθαρες. Οι φιγούρες και τα τοπία ξεχειλίζουν από λεπτομέρεια. Η ένταση που αποπνέει το κάθε καρέ δράσης είναι εντυπωσιακή. Με το πέρας της ιστορίας θα ευχηθεί ο οποιοσδήποτε να μπορούσε ο Cappulo να σχεδιάσει κάθε κόμικ με πρωταγωνιστή κάποιον υπερήρωα.

Οι δυο τόμοι που συναποτελούν το παρόν κόμικ είναι μια απόλαυση. Ένα έπος ιλιγγιώδους δράσης και μυστηρίου ότι πρέπει για φανατικούς του ήρωα αλλά και ένα εξαιρετικό ορεκτικό για την επερχόμενη ταινία του Matt Reeves.

Τελευταία