Αρχική DEPARTISTSΑΠΟΨΕΙΣΜπορεί μια εταιρία video games να σώσει την ανεξάρτητη μουσική;

Μπορεί μια εταιρία video games να σώσει την ανεξάρτητη μουσική;

Μουσικόφιλοι και gamers έμειναν απορημένοι να κοιτάζουν την περασμένη Τετάρτη καθώς η Bandcamp, μια μουσική κοινότητα την οποία πολλοί ανεξάρτητοι μουσικοί θεωρούσαν ως εξαιρετική εναλλακτική απέναντι στο streaming, ανακοίνωσε την εξαγορά της από την Epic Games, εταιρία που μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει το game-φαινόμενο, Fortnite.

Ο CEO της Bandcamp, Ethan Diamond, χαρακτήρισε το deal ως κάτι εξαιρετικά θετικό για τους καλλιτέχνες, λέγοντας πως οι δυο αμερικανικές εταιρίες μοιράζονται το ίδιο όραμα του να χτίσουν “το πιο ανοιχτό, φιλικό στους καλλιτέχνες οικοσύστημα στον κόσμο”. Ένα blog από την Epic υπογράμμισε την ανάγκη για “δίκαιες και ανοιχτές πλατφόρμες” προκειμένου “οι δημιουργοί να κρατούν την πλειονότητα των χρημάτων που παράγουν”.

Ωστόσο, οι χρήστες του Bandcamp είναι σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι με την πώληση του indie γίγαντα της μουσικής, τονίζοντας πως έχασαν το “δικό μας” μαγαζί, όπως έγραψε ο drummer Damon Krukowsi, ο οποίος ασκεί ανοιχτά κριτική και στη Spotify. “Μας ξεπούλησαν όλους”, είπε η θεωρητικός των media, McKenzie Wark. Gamers και tech experts αναρωτιούνται πως μπορεί μια εταιρία όπως η Epic – το 40% της οποίας ανήκει στην κινεζική Tencent- να αξιοποιήσει το Bandcamp, μια online αγορά μουσικής η οποία περιλαμβάνει ένα τεράστιο φάσμα μουσικών ειδών.

Διαβάστε επίσης: Έγινε η συγκέντρωση πλούτου συνήθειά μας

Από τη στιγμή της ίδρυσής του το 2008, το Bandcamp έχει κατορθώσει να γίνει ακρογωνιαίος λίθος της παγκόσμιας underground μουσικής οικονομίας. Το κατόρθωσε αυτό μέσω της προσέγγισης “πλήρωσε ό,τι θέλεις” και έχοντας εξαιρετικά χαμηλή προμήθεια της τάξης του 15% από κάθε πώληση. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εταιρία από το San Francisco πιστώθηκε θετικά το γεγονός ότι δεν κρατούσε προμήθεια από τις πωλήσεις που γίνονταν την πρώτη Παρασκευή κάθε μήνα, προσφέροντας εκατομμύρια δολάρια για τους καλλιτέχνες, ενώ παράλληλα δώρισε πολλά έσοδα σε καμπάνιες για τη φυλετική ισότητα, όπως το NAACP Legal Defense Fund.

Η Epic έχει τη δική της ιστορία ως indie εταιρία, παραμένοντας κατά κόρον στα χέρια του ιδρυτή και CEO της, Tim Sweeney, από το 1991 όταν ιδρύθηκε. Όπως και το Bandcamp, η Epic κρατάει πολύ μικρή προμήθεια από τους δημιουργούς παιχνιδιών, με ποσοστό 12% τη στιγμή που η Apple έχει προμήθεια 30%. Μάλιστα, η Epic έσυρε στα δικαστήρια την Apple -και έχασε, πληρώνοντας πολλά χρήματα- κατηγορώντας τον τεχνολογικό κολοσσό πως μονοπωλεί το χώρο του mobile gaming. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, κυρίως χάρη στην επιτυχία του Fortnite και άλλων free-to-play παιχνιδιών. Με αξία αυτή τη στιγμή ύψους 28 δις δολαρίων, και αντιμετωπίζοντας τα δικά της προβλήματα σχετικά με τη συλλογή data και αποκλειστικότητας του store της, η Epic Games δεν είναι πια ένα αουτσάιντερ.

Απογοητευμένοι ήδη οι καλλιτέχνες

Πολλοί ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, δεχόμενοι ήδη τρομερή πίεση από την κατάρρευση των φυσικών πωλήσεων -από την αρχή της πανδημίας- και ένα τεράστιο διάλειμμα από ζωντανές εμφανίσεις, βλέπουν την πώληση της Bandcamp ως ακόμη μια απογοήτευση σε μια μακρά παράδοση πωλήσεων/προδοσιών από indie εταιρίες. Παράλληλα, φημολογείται στους κύκλους tech ειδικών και νέων μουσικών πως ο συνδυασμός του Bandcamp και της Epic Games μπορεί να μετατρέψει σε κανονικότητα τις ψηφιακές συναυλίες. Κάτι τέτοιο το έχουμε δει ήδη με τους Travis Scott και Marshmello ήδη να πραγματοποιούν ψηφιακές συναυλίες εντός του Fortnite, στο πλαίσιο του κοινωνικού δικτύου/game, Party Worlds.

Πέρα από τον κόσμο του Fortnite, η Epic θα μπορούσε επίσης να σκέφτεται εύκολους δρόμους να δώσει μουσικά δικαιώματα σε προγραμματιστές που χρησιμοποιούν την Unreal Engine, την ανοιχτή και δωρεάν πλατφόρμα δημιουργίας video games που έχει χτίσει ο ιδρυτής της Epic, Sweeney. Υπάρχουν προφανείς ευκαιρίες και για ενσωμάτωση της Harmonix με το Bandcamp. Harmonix είναι η εταιρία που δημιούργησε τα Guitar Hero και Rock Band.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός πως ο Sweeney είναι υποστηρικτής του virtual reality και του metaverse εδώ και πολλά χρόνια. Η προοπτική ενός 3D ψηφιακού περιβάλλοντος που θα αποτελείται από αλληλένδετα ψηφιακά μέρη και κοινωνικά δίκτυα τον ενθουσιάζει. “Ο πιο εύλογος τρόπος με τον οποίο θα γίνει πραγματικότητα το metaverse δεν είναι μέσω μιας εταιρίας που θα το χτίσει και θα αναγκάσει άπαντες να το χρησιμοποιήσουν. Θα δημιουργηθεί από πολλές εταιρίες και brands που θα συνδέσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε αυτό”, είχε πει το 2020 ο Sweeney.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αγορά του Bandcamp από την Epic μπορεί να αναγνωστεί ως επένδυση στην επόμενη γενιά μουσικών και μουσικόφιλων που έχουν μεγαλώσει σε ψηφιακούς κόσμους όπως το Fortnite. Αντί να προσπαθήσουν να οδηγήσουν αυτούς που αγοράζουν ψηφιακή μουσική στο να αγοράσουν φυσικά προϊόντα, ίσως η έξυπνη κίνηση για την εταιρία να είναι να συναντήσει τη Generation Z εκεί που βρίσκεται ήδη η δεύτερη, στον ψηφιακό κόσμο του Epic Games Store.

Από την άλλη, η πώληση στην Epic ίσως παρουσιάστηκε στο Bandcamp ως η λιγότερο κακή επιλογή για μια εταιρία που βρισκόταν υπό πίεση να επιστρέψει κέρδη στους πρώιμους επενδυτές της. Το Bandcamp έλαβε υποστήριξη επιχειρηματικού κεφαλαίου στα πρώτα του χρόνια, και παρά το γεγονός ότι οι ακριβείς αριθμοί δεν είναι γνωστοί, η λογική της αγοράς υπαγορεύει πως οι νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από VC αρχίζουν κάποια στιγμή να αποζητούν μια διέξοδο: είτε επιπλέουν στο χρηματιστήριο, το οποίο λειτουργεί για εταιρίες που παρουσιάζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη και σημαντική μελλοντική αποτίμηση, είτε πουλάνε.

“Κατεβάστε τα Bandcamp MP3s σας άμεσα”

Είτε αυτό ισχύει για το Bandcamp είτε όχι, δεν πρόκειται να προσφέρει πολλά στο να φτιάξει τη διάθεση των μουσικών και των μουσικόφιλων που εδώ και πολύ καιρό έχουν αναγνωρίσει την οικονομία της Silicon Valley ως την πηγή των δεινών τους. Στα social media, η συμφωνία αντιμετωπίστηκε με κυνισμό από ορισμένους εκ των μουσικών που αποτελούν τους δημιουργούς-καταναλωτές της παγκόσμιας κοινότητας του Bandcamp. “Χρηματοδοτείται από VC και ήταν ανέκαθεν μέρος του καπιταλισμού της πλατφόρμας, όπου η ανάπτυξη είναι πρωταρχικής σημασίας”, έγραψε ο πειραματικός καλλιτέχνης Zola Jesus.

Η ειρωνεία είναι πως το Bandcamp ανέκαθεν τοποθετούσε τον εαυτό του ως “κοινότητα” και όχι ως αγορά, ωστόσο σε αυτή την κοινότητα δεν δόθηκε λόγος για την τύχη της αξίας που η ίδια δημιούργησε. Η λύση, λένε ορισμένοι καλλιτέχνες, είναι να ανακτηθεί ο έλεγχος, είτε μεταβαίνοντας σε μια πλατφόρμα όπως το Resonate, έναν συνεταιρισμό ροής που ανήκει στους χρήστες του, είτε εξερευνώντας νέα πρωτόκολλα Web3 για συλλογική ιδιοκτησία. Ο Austin Robey, συνιδρυτής της πλατφόρμας εναλλακτικής μουσικής Ampled, υποστηρίζει μια “διέξοδο της κοινότητας”, ένα μοντέλο όπου οι startups αναλαμβάνονται από τους χρήστες και τα ενδιαφερόμενα μέρη που εξαρτώνται από το προϊόν ή την υπηρεσία που έχουν δημιουργήσει.

Ωστόσο, καμία άλλη ανεξάρτητη πλατφόρμα δεν έχει πετύχει ακόμη κάτι που να έχει την κλίμακα και την ελκυστικότητα του Bandcamp και η στροφή σε εναλλακτικές πλατφόρμες απαιτεί ένα άλμα τεχνικής παιδείας που οι περισσότεροι καλλιτέχνες και θαυμαστές δεν είναι έτοιμοι να κάνουν. Βραχυπρόθεσμα, το Bandcamp παραμένει η πιο κομψή επιχείρηση που πουλάει απευθείας στους fans – και εξακολουθεί να πληρώνει εκατομμύρια στους καλλιτέχνες.

Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες στις οποίες βασίζεστε δεν θα πάνε πουθενά”, διαβεβαίωσε ο Diamond σε ανακοίνωσή του. Τίποτα δεν θα αλλάξει βραχυπρόθεσμα, είναι η υπόσχεση. Αν και αυτό συνοδεύει κάθε παρόμοια εξαγορά. Όσοι είναι αρκετά μεγάλοι θα θυμούνται ότι έχασαν τη μουσική τους στο MySpace και θα δουν αρκετές ομοιότητες στην υπόθεση. Όπως έγραψε ένας υποψιασμένος χρήστης του Bandcamp, “κατεβάστε όλα τα MP3s από το Bandcamp άμεσα, αν δεν το έχετε κάνει ήδη”.

Τελευταία