Αρχική DEPARTISTSLUCKY 8Lucky 8: Λατρεμένα Covers

Lucky 8: Λατρεμένα Covers

21/03/2022

Ξανάρθε η Δευτέρα! Τι έχουμε την Δευτέρα; Για πείτε το! Lucky 8! OOOOOOΛΕ! Ναι ρε σεις ενθουσιάζομαι εύκολα και με αυτό έχετε πρόβλημα; Τι δύσκολο κοινό που είστε. Δεν βγάζω άκρη μαζί σας. Η μητέρα μου δεν είναι τόσο επικριτική... Μέχρι και Harakiri For The Sky συνέντευξη διάβασε λέγοντας μου το επικό "Ρε συ αυτοί ωραία τα έλεγαν, έβαλα και ένα κομμάτι το έκλεισα μετά από 10 δευτερόλεπτα, αλλά ωραίοι τύποι μου φάνηκαν" Αυτό σημαίνει στήριξη αχάριστοι! Αλλά βέβαια, τι να προλάβω να σας γράψω για να με εκτιμήσετε σε μια παράγραφο εισαγωγή;

ΜΠΟΥΜ! Πως σας φάνηκε που είναι στο χέρι μου να γράψω δυο παραγράφους εισαγωγή; Στην κυριολεξία είναι στο χέρι μου, ένα enter πάτησα. Λοιπόν σήμερα σας έχουμε μερικές αγαπημένες μας διασκευές. Lucky 8 με Covers λοιπόν γιατί έτσι μας ήρθε! Ναι, το ξέρω πως αυτό δεν είναι ακριβώς παράγραφος, αλλά μόλις μου δώσατε αρκετές λέξεις για να γίνει. Σας ευχαριστώ γι' αυτό αλλά και για την υπομονή σας μαζί μου! Καλή ανάγνωση! Επιμέλεια: Χρήστος Καραγιάννης

Aris san - Bum Pam (Στέφανος Κ. Αρταβάνης)

Η πιο χαρακτηριστική διασκευή του ανθρώπου που έγινε superstar στην εποχή του, αρχικά διασκευάζοντας ελληνικά τραγούδια. Ο Aris San ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έκοψε 100.000 δίσκους στο Ισραήλ και μετέδωσε την ελληνική μουσική σ' ένα καινούργιο κοινό. Εδώ παίρνει το Μπρος Γκρεμός Και Πίσω Ρέμα του Πάνου Γαβαλά και το κάνει surf rock. Πρωτοποριακό για τη ν εποχή η ηλεκτρική κιθάρα να αντικαταστήσει το μπουζούκι, αναδεικνύει όμως τις συνθετικές ομοιότητες ανάμεσα στα είδη κι άμα δεν ξέραμε ότι υπήρχε το πρωτότυπο, σίγουρα η διασκευή θα στεκόταν σαν ένα εξαιρετικό surf rock κομμάτι. Η κληρονομιά του μπορεί να ανιχνευθεί στους Pyramidos και τον Rodehihi που έχουν φτάσει αυτή την μετάλλαξη της ελληνικής μουσικής στην αδιαμφισβήτητη κορυφή της.

Dreadful Shadows - Twist In My Sobriety (Φοίβος Κρομμύδας)

Σε ένα από τα πρώτα ξενύχτια του τέλους των Πανελληνίων, καταλήξαμε 4 το πρωί στο Dada (όταν αυτό ήταν στην Ωγύγου) για τις τελευταίες μπύρες. Εκεί ήρθα σε επαφή μαζί του και ο φίλος με τον οποίο πίναμε μου είπε τι ακριβώς είναι. Δεν είχα ακούσει ούτε το πρωτότυπο, οπότε ίσως δύσκολα να εκτιμούσα το σκοτεινό του αισθησιασμό χωρίς αυτό ως εισαγωγή. Η αλήθεια είναι πως, στα μέτρα των Dreadful Shadows, το Twist In My Sobriety της Tanita Tikaram γίνεται η επιτομή του πως ακουγόταν στα 90s το goth metal. Και σίγουρα μια από τις πιο αγαπημένες μου περιπτώσεις που μια μπάντα τόλμησε να φέρει στα μέτρα της ένα πασίγνωστο κομμάτι άλλου καλλιτέχνη.

Sound Of Silence - Nevermore (Μάριο `Aγγελος Παρασκευαΐδης)

Ο ορισμός στο "του άλλαξαν τα φώτα". Από γλυκό συναισθηματικούλι κομματάκι το έφτασαν σε οδοστρωτήρα τεραστίων διαστάσεων. Το έκαναν prog/power/thrash αμερικανικής σχολής όπως ακριβώς είχαν κάνει και με το white rabit ως Sanctuary. Και αν και είναι περισσότερο version παρά cover δε θα διαφωνήσει κανείς πως ανήκει σε κάθε top 10 covers που θα υπάρξει μετά τη δημιουργία του. Το πούλησα αρκετά βαρυμεταλικά ή τσάμπα γράφω; Σημείωση επιμέλειας: Συγγνώμη που το μαθαίνεις από εμένα, αλλά τσάμπα γράφουμε όλοι!

Janis Joplin - Summertime (Κώστας Παπανικολάου)

Προφανώς και θα ήταν η Janis Joplin αυτή που θα έδινε την απάντηση "ναι" στο αν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ερμηνεύσει κανείς το Summertime από ότι η Ella Fitzgerald. Το τραγούδι "ανήκει" πλέον στην κορυφαία soul φωνή όλων των εποχών, με τον σπαραγμό της φωνής της Janis να προσδίδει άλλη αίσθηση σε ένα τραγούδι που γράφτηκε ως νανούρισμα και μήνυμα ελπίδας.

P3 Live: AURORA - God is a woman (Μυρτώ Ραμμοπούλου)

Αποτελεί βαθύτατη πεποίθησή μου ότι το cover της ιδιοφυούς Aurora στο "God is a Woman" της Ariana Grande θα έπρεπε κατά βάθος να είναι το original κομμάτι. Η θεία υπόσταση της γυναίκας προσεγγίζεται με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο από αυτόν της Grande, οπωσδήποτε πιο μελωδικό και σίγουρα πιο μυσταγωγικό, παρουσιάζοντας τη σχέση γυναίκα-άντρα ως ένα μυστήριο και όχι ως μία δήλωση ισχύος μεταξύ των δύο, κάτι που ιδεολογικά "ακούω" περισσότερο. By the way, αν ακούσετε όλη τη σειρά P3 Live της Aurora, θα βρείτε παραπάνω από μία εξαιρετικές διασκευές.

Newton Faulkner - Teardrop (Γιώργος Γαζής)

Οι Massive Attack είναι ένα από τα σχήματα που αρέσουν σε πολύ κόσμο, ανεξάρτητα από το είδος που ακούνε. Το "Teardrop" είναι ένα πασίγνωστο κομμάτι τους, που έχει ακουστεί σε διάφορες ταινίες και σειρές, φέρνοντας διαφορετικές αναμνήσεις στον καθένα. Ο Newton Faulkner το έχει σεβαστεί πλήρως, κρατώντας την βάση και βάζοντας τις δικές του διακριτικές πινελιές, κυρίως στη φωνή. Από τις πιο όμορφες διασκευές που κυκλοφορούν, και επειδή έχει μελετηθεί σε βάθος από τον γράφοντα για λογαριασμό live εμφάνισης, εξαιρετικά ευχάριστο και στην απόδοση του.

ENSLAVED - What Else Is There? (Αντώνης Βουβέλλης)

Λατρεύω τους Enslaved, λατρεύω τους Röyksopp. Το cover των Enslaved δίνει έναν διαφορετικό ονειρικό χαρακτήρα στο πρωτότυπο, χωρίς να χαθεί όμως η αρχική ατμόσφαιρα του. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καταλληλότερη μπάντα για να φέρει εις πέρας αυτό το cover με τόσο σεβασμό και πειραματισμό. Ομολογώ πως το αγαπημένο μου κομμάτι σε αυτό τον δίσκο των Enslaved είναι το cover, its that good.

Brass Against - The Pot (Βασίλειος Ευριπιώτης)

Μπορεί οι Brass Against να εξειδικεύονται στο να παραδίδουν άψογα covers των Rage Against The Machine, αλλά όταν πιάνουν στα χέρια τους Tool, είναι σαν να τους κατακυριεύουν πνεύματα. Τσεκάρετε τι μορφή παίρνει το The Pot, αν χρησιμοποιήσεις ορείχαλκο για πρώτη ύλη.

Τελευταία