Oh Hiroshima - Myriad

Η εποχή που ζούμε μας έχει κάνει να περνάμε τις μέρες μας σε ιλιγγιώδεις ταχύτητες, με έναν γιγάντιο όγκο πληροφοριών να γεμίζουν τα κεφάλια μας, κάτι που κάνει τους περισσότερους από εμάς να “χάνουν” πολύ όμορφα πράγματα. Όμως το να έχεις την τύχη να γράφεις σε ένα μουσικό webzine γεμάτο ανθρώπους που ασχολούνται πολύ σοβαρά με αυτό, μπορεί να κάνει αυτές τις μικρές καθημερινές, προσωπικές στιγμές με εσένα και τα ακουστικά σου να είναι η αναγκαία σου “δόση” ηρεμίας, χαλάρωσης και έμπνευσης. Αυτό ακριβώς συνέβη με τους Oh Hiroshima και το νέο τους album “Myriad”. Ευχαριστώ Jedi Master Ειρήνη.

Οι Oh Hiroshima λοιπόν είναι ένα post-rock duo από το Kristinehamn της Σουηδίας, ξεκινώντας από το 2007 παρακαλώ, αποτελούμενοι από τον Jakob Hemström στις κιθάρες και τα φωνητικά και τον Oscar Nilsson στα τύμπανα. Το “Myriad”, η 4η τους δουλειά, κυκλοφόρησε στις 4 Μαρτίου από την Napalm Records και ηχογραφήθηκε από τον Kristian Karlsson (pg.lost, Cult Of Luna) και έγινε mix και master από τον Mangus Lindberg, επίσης των Cult Of Luna. Όλα αυτά υπό την πλήρη άγνοια του γράφοντα. Αλλά κάλυψα όλο το φάσμα της χαμένης πληροφορίας, πιστέψτε με.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν. Το πρώτο track “Nour”, ξεκινάει με ένα πολύ ξεκάθαρο post-rock soundscape φτιαγμένο από κιθάρες, δίνοντας τη θέση του πρωταγωνιστή στα φωνητικά του Jakob Hemström και το πολύ ταιριαστό drone groove των τυμπάνων, μαζί με την πολύ ωραία έκπληξη των πνευστών που κάνουν αναπόφευκτα το κομμάτι να γίνεται τεράστιο. Η υφή των φωνητικών δίνει μία διαφορετική τροπή στην μουσική τους γενικότερα, αφού κινείται σε goth/dark wave μονοπάτια, χρησιμοποιώντας επίσης πολλούς lo-fi ήχους στα πολλαπλά μελωδικά επίπεδα των κιθαρών.

Το “Veil Of Certainty”, η προσωπικά αγαπημένη στιγμή που ακολουθεί, είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα, καθώς “παίζει” συνεχώς με το layering, αφαιρώντας και προσθέτοντας ήχους. Το επόμενο “All Things Pass” είναι περιγραφή της ροής του χρόνου, δημιουργώντας μία πολύ ωραία μουσική ροή, δίνοντας τη θέση του στο πιο εσωτερικό “Ascension”. Το “Humane” είναι ίσως η πιο “γεμάτη” στιγμή του “Myriad”, καθώς ο συνδυασμός του γιγαντιαίου main riff και της τρομπέτα δείχνουν μία διαφορετική πτυχή τους, κάτι που συνεχίζεται πολύ διακριτικά στο πιο σκοτεινό “Tundra”. Το τέλος επιφυλάσσει ακόμα μία πολύ ταιριαστή έκπληξη με την προσθήκη μίας μελαγχολικής μελωδίας cello, που συνδυάζεται πολύ όμορφα με τα εκφραστικά φωνητικά.

Είναι πάρα πολύ ωραίο να ανακαλύπτεις νέα μουσική. Το “Myriad” των Oh Hiroshima δεν είναι κάτι που δεν έχει ξανακούσει κανείς ποτέ, ούτε ένας δίσκος που σου αλλάζει τη ζωή. Είναι όμως μία πάρα πολύ σοβαρή post-rock δουλειά, με πολλές διαφορετικές μουσικές πτυχές, με πινελιές Mogwai, Alcest, pg.lost ακόμα και Radiohead σε κάποιες στιγμές, με πολύ καλή παραγωγή και σίγουρο ενδιαφέρον αν αποδοθεί live. Ένα σχεδόν 40 λεπτά album που μπορεί να κάνει μερικές άχαρες στιγμές της ημέρας να περάσουν πολύ πιο όμορφα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάτι άλλο.

Rating: 

 8.0


Εταιρεία: Napalm Records
Genre: Post Rock
Παραγωγός: Kristian Karlsson, Magnus Lindberg, Oh Hiroshima
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 04/03/2022
Band Links: Oh Hiroshima | Facebook | Instagram | Twitter | Spotify | Bandcamp 

Τελευταία