Ghost - Impera

Έχουν κατά καιρούς σηκώσει πολύ κουβέντα και τις περισσότερες φορές για τους λάθους λόγους, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι σε κάτι. Είναι από τις κουβέντες που έχουν ταλαιπωρήσει αφάνταστα, «Είναι metal Ghost;», «Σιγά μην είναι hard rock αυτό που παίζουν αυτοί» και πολλά ακόμα τέτοια μαργαριτάρια. Το αγαπημένο νομίζω ότι είναι εκείνο που λέει, «Ε και σιγά, τι κάνουν πια, γράφουν απλά πολύ catchy refrains», παρουσιάζοντας το σαν να είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Οι Σουηδοί -που έχουν καταφέρει να κλέψουν την καρδιά μου πολλάκις, είτε με τις studio επιδόσεις τους, είτε με τη συναυλιακή τους παρουσία- με διχάζουν με τον νέο δίσκο τους, έντονα. Από τη μία έχουμε ένα album με αρχή-μέση-και τέλος, από την άλλη μου αφήνει την αίσθηση πως ο Tobias αυτήν τη φορά δεν τόλμησε καθόλου να πειραματιστεί.

Ας το πάρουμε ανάποδα και να το πιάσουμε από το δεύτερο μέρος της τελευταίας πρότασης. Στα προηγούμενα albums των Ghost, παρότι η μουσική τους φέρει την ηχητική τους υπογραφή, σου δίνεται η αίσθηση πως ξεδιπλώνεται κάποια νέα πτυχή της συνθετικής τους άποψης. Θα φέρω ως παραδείγματα τα Meliora και Prequelle. Δε σας κρύβω ότι και τα δύο μου αρέσουν πολύ (με το Meliora να κερδίζει στο νήμα), συγχρόνως δεν μπορώ να τα συγκρίνω γιατί το καθένα μου προσφέρει διαφορετική οπτική γωνία με την οποία παρατηρώ το έργο τους.

Δεν πρόκειται καν να σταθώ σε σαχλά υποτιμητικά σχόλια τύπου, «σίγα τους φλώρους τους Glam», λες και υπάρχει κάποιος εδώ που μπορεί να θεωρήσει εαυτόν πιο heavy metal από τον Dee Snider ας πούμε (και κοίτα που τελικά ασχολήθηκα). Μετά λοιπόν από αυτήν την ακούσια παρένθεση, επανέρχομαι και λέω ότι το πρόβλημα μου με το “Impera” είναι ότι ο Tobias δεν έκανε μισό συνθετικό βήμα εκτός του comfort zone του. Αυτό το αντιλαμβάνομαι ως πρόβλημα γιατί τον θεωρώ ικανότατο συνθέτη και το ότι ο δίσκος είναι αρκετά καλός, οφείλεται στο γεγονός πως το ταλέντο του είναι αισθητά πάνω από τον μέσο όρο (και βάλε).

Από την άλλη όμως, πώς να πεις κακή κουβέντα για ένα album τόσο καλά δεμένο; Συζητάμε για το αν είναι heavy metal ή hard rock ή glam ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο και δεν ακούμε τα θέματα που έχει γράψει ο Ghost (ας τον κόψουμε τον πληθυντικό, μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας). Ένα ερώτημα που δυσκολεύομαι να απαντήσω είναι αν πρόκειται για concept album ή όχι. Δεν πλασαρίστηκε ως τέτοιο, ομολογώ επίσης ότι δεν έχω διαβάσει κάπου κάτι αντίστοιχο, τουλάχιστον όχι ευθέως. Ακούγοντας όμως αρκετές φορές, η μουσική ροή του, ακόμα και αν μοιάζει με roller coaster σε πολλά σημεία, μπορώ να το φανταστώ να ερμηνεύεται και ως μία Avant-Garde rock όπερα.

Με «χαλάει» λίγο ομολογώ το κλείσιμο του δίσκου, όχι γιατί pop-ίζει αλλά διότι γίνεται αρκετά υποτονικό για τα γούστα μου. Βέβαια, το “Darkness At The Heart Of My Love” είναι ένα εξαιρετικά ωραίο κομμάτι, αρκετά ραδιοφωνικό και γραμμένο για αρένες. Και ορμώμενος από αυτό το τελευταίο πάω στην «ετυμηγορία» μου, το “Impera” είναι ξεκάθαρο ότι γράφτηκε για να γίνει τεράστια επιτυχία και αυτόν τον σκοπό του τον εξυπηρετεί στον απόλυτο βαθμό. Οπότε δε γίνεται να παραβλέψω τη δυσκολία του εγχειρήματος και συγκρίνοντας τη με το αποτέλεσμα, είμαι υποχρεωμένος να βγάλω το καπέλο στον Papa Emeritus IV και ας νιώθω ότι μου λείπει κάτι.

Rating: 

 10


Εταιρεία: Loma Vista Recordings
Genre: Hard Rock, Arena Rock, Glam Metal, Heavy Metal, Pop Rock
Παραγωγός: Klas Ahlund
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11/03/2022
Band Links: Ghost | Facebook | Instagram | Twitter | Spotify | YouTube 

Τελευταία