Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣVein.fm - This World Is Going To Ruin You

Vein.fm - This World Is Going To Ruin You

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από όταν οι Vein (τότε) γράψανε το Errorzone, ένα album πραγματικό στολίδι για την ακραία μουσική. Γενικά αυτή η μπάντα μπερδεύει το Metalcore, το grindcore, το Hardcore punk, το Nu metal, με drum n bass στοιχεία. Για όσους είστε σαν εμένα και δεν πολύγουστάρετε τις ταμπέλες θα σας πω πως οι τύποι έχουν στοιχεία από Slipknot, Korn, Deftones και άλλες μπάντες που ευδοκίμησαν στα early 00’s απλά είναι αρκετά ως πολύ πιο σκληροί. Αξίζει ένα κόπο να ρίξετε ένα αφτί στο ντεμπούτο τους. Παρότι δεν με λες οπαδό του Core φάσματος, το βρήκα εξαιρετικό.

Περάσανε 4 χρόνια και οι Vein.fm (πλέον) μας παρουσιάζουν την δεύτερη τους δουλειά με τίτλο “This World Is Going to Ruin You”, τίτλος όνομα και πράμα διότι το album από το πρώτο κομμάτι σου δίνει μια γερή γροθιά στο στομάχι. Τα στοιχεία που ξεχώρισαν στο Errorzone είναι εκεί, όμως ο πειραματισμός τους οδήγησε σε πολύ πιο σκοτεινά μονοπάτια.

Το πενταμελές σχήμα από την Βοστώνη δείχνει να αδιαφορεί παντελώς για το ευρύ κοινό, σε αυτό τους βγάζω το καπέλο. Ομολογώ πως μετά το Errorzone δεν περίμενα τέτοια στροφή. Ναι, όσο οψύμωρο και αν φαίνεται όταν μιλάμε για ακραία μουσικά είδη, εδώ πραγματικά πήγαν την μουσική τους ένα βήμα προς τα κάτω. Το όλο εγχείρημα έχει μια προφανέστατη Horror αισθητική. Ένιωσα σα να παίζω Resident Evil μόνος μου σε ένα σπίτι στην μέση του δάσους. Τρομακτικό, βίαιο και ακραίο.

Τα clean και τα gaze φωνητικά που έχουν προσθέσει στον ήχο τους δίνουν ένα τόνο ελπίδας που όμως χάνεται μέσα στην βιαιότητα του συνόλου. Όπως είπαν πρόσφατα και οι ίδιοι σε μια συνέντευξη τους, η μουσική τους είναι σαν μια ξυλοδαρμένη καρδιά που μοιράζονται με το κοινό τους. Είναι και παραείναι θα έλεγα.

Οι περισσότερες συνθέσεις είναι μικρές, δυναμικές, με πολλά riffs και αλλαγές τέμπο. Από το Welcome Home που ανοίγει την πόρτα της κολάσεως καταλαβαίνεις τις διαθέσεις της μπάντας. Το The killing Womb που ακολουθεί είναι μια απλή επιβεβαίωση, το Breakdown riff που κλείνει το κομμάτι είναι για να σπάσεις σβέρκο.

Ακολουθεί το Versus Wyoming είναι ένα κ@λ@δαχτυλό διάρκειας 55 δευτερολέπτων. Έρχεται το Fear In Non Fiction του οποίου το άρρωστο ξυλοφόρτωμα διακόπτουν τα clean φωνητικά που απογειώνουν την σύνθεση. Να κάνω μια παρένθεση και να πω πως μου αρέσει πολύ το songwriting τους. Τα κομμάτια δεν με κουράζουν, με ξεσηκώνουν, με έχουν σε ένταση, με νευριάζουν, αλλά δεν με κουράζουν. Ναι, η περιγραφή που δώσανε οι ίδιοι στην μουσική τους, ταιριάζει απόλυτα.

Lights out. Ένα άψογο επιθετικό πρώτο part για να έρθει ως απάντηση το Whenever you are. Deftones αισθητική και βαθιά ατμόσφαιρα. Αυτό το κομμάτι είχα στο νου μου όταν σας μιλούσα για horror, τραγούδι φτιαγμένο για soundtrack του Silent Ηill (άντε ντε, εγώ θα τα λέω όλα;).

Magazine Beach και Inside Design έρχονται να επιβεβαιώσουν την θεωρία μου πως ο δίσκος είναι για να ακούγεται ολόκληρος. Βέβαια μετά ακολουθεί το Hellnight που ανοίγει τον δρόμο στις μεγαλύτερες χρονικά συνθέσεις τους. Να σας πω την αλήθεια μου, το συγκεκριμένο κομμάτι και το Orgy In The Morgue δεν μου έδωσαν κάτι που δεν είχα πάρει από τον δίσκο μέχρι τώρα.

Ο δισκός μεχρί αυτο το σημείο είναι ok, σε καμία περίπτωση δεν θα τον άκουγα για μήνες αλλά είναι τίμια δουλειά. Έρχονται όμως δύο αριστουργήματα να αλλάξουν την οπτική μου για το όλο εγχείρημα. Όπως σας είπα και πριν έχουν μια συνταγή που όταν την ακολουθούν πιστά σε οδηγεί σε ένα μονοπάτια ακραίου τρόμου και αγωνίας. Το Wavery το αποδεικνύει περίτρανα και αν δεν υπήρχε το επόμενο, θα ήταν το καλύτερο κομμάτι του album για μένα.

To Funeral Sound είναι ένας επίλογος 7 λεπτών που γίνονται τα πάντα. Σε ξεκινάει ήρεμα παρασέρνοντας σε σε μια μίζερη απελπισία. Δεν μπορείς να καταλάβεις πως κάτι τόσο διαφορετικό ταιριάζει τόσο πολύ με την όλη αισθητική του album. Το όλο τοπίο αλλάζει όταν η κοπέλα μας μιλάει από το τηλέφωνο για τον τρόμο που της προκαλεί η ασφάλεια. Έτσι ώστε να γυρίσουμε δυναμικά με την απάντηση “This World Is Going To Ruin You”. Αυτή η κομματάρα δεν αναλύεται / περιγράφεται, είναι πραγματικό masterpiece.

Εν κατακλείδι, ο δίσκος Errorzone δεν είναι, αλλά δεν δείχνει σε καμία περίπτωση σημάδια σήψης της μπάντας. Πειραματίστηκαν σωστά και έχω την εντύπωση πως ήθελαν να προκαλέσουν διαφορετικά συναισθήματα και να εξερευνήσουν και άλλο τον ήχο τους. Σου αφήνει μια αίσθηση αυτή η μπάντα πως το peak τους θα έρθει και πως όταν έρθει κάτι πολύ μεγάλο θα γίνει. Το εύχομαι ολόψυχα!

Rating: 

 8


Εταιρεία: Closed Casket Activities / Nuclear Blast
Genre: Hardcore Punk
Παραγωγός: Will Putney
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 04/03/2022
Band Links: Vein.fm | Facebook | Spotify |
Bandcamp