Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣυνέντευξη με τους Telma

Συνέντευξη με τους Telma

Στις 20 Αυγούστου του 2021, οι Telma από τη Λάρισα έκαναν είσοδο στη μουσική σκηνή της Ελλάδας με το πρώτο album τους, Eternal. Με 8 τραγούδια, artwork από τον Wolfpain (Ethan Tziokas) και τον Orestis Stab, ο… αιώνιος δίσκος αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά ενός συγκροτήματος το οποίο πάνω από όλα αγαπάει να παίζει μουσική με φίλους και να χαμογελάει!

Διαβάστε επίσης: Telma - Eternal - Κριτική

Fast forward στο 2022, με τα venues και τα stages να παίρνουν ξανά φωτιά, οι Telma εμφανίστηκαν την Κυριακή 10 Απριλίου παρέα με τους SCRAM και Hidden in the basement στο ΜΥΛΟΣ 1927 της Λάρισας. Με τις live εμφανίσεις να ανοίγονται μπροστά τους, μιλούν στον Γιώργο Γράντη, συστήνονται, περιγράφουν πως έζησαν την καραντίνα και πως βιώνουν την πανδημία, και αποκαλύπτουν πως εμπνεύστηκαν το όνομά τους!

Συστήστε τη μπάντα με τον όνομα Telma στον κόσμο.

Γεια σου κόσμε από δω η μπάντα. Μπάντα, από δω ο κόσμος (γέλια). Είμαστε 5 άτομα . Ο Μάρκος και ο Φίλιππος, τα αδέρφια είναι οι παλαιοί. Ο Μιχάλης και ο Αντώνης, οι νέοι και ενθουσιώδεις και ο Κώστας ο καινούριος αλλά έμπειρος. Ο Κώστας είναι η τελευταία προσθήκη στο σχήμα. Οι υπόλοιποι παίζαμε κάποια χρόνια μαζί και ήρθε αυτός να μας συμπληρώσει.

Η όλη κατάσταση με τον covid-19 έπαιξε ρόλο στη σύσταση της μπάντας ή το timing ήταν απλώς τυχαίο;

Όχι δεν έπαιξε κανένα ρόλο. Είχαμε βρεθεί πολλούς μήνες πριν σοβαρέψει η κατάσταση και μπούμε σε καραντίνα, περάσαμε όλα τα στάδια που συναντά ένα σχήμα ανθρώπων που παίζει μουσική και εν τέλη το project υπήρχε στο μυαλό μας και όταν συνέβη το πρώτο lockdown ετοιμάζαμε το pre-production του δίσκου μας.

Η ονομασία του συγκροτήματος που σημαίνει βάλτος έχει να κάνει με την παρούσα κατάσταση; Είναι ένα τέλμα κοινωνικό ή πνευματικό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει να κάνει με την παρούσα κατάσταση, παρά το γεγονός πως αυτό που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν μια δύσκολη και σκληρή κατάσταση για όλους μας, κυρίως γιατί αναγκαστήκαμε όλοι μας να κοιτάξουμε τι έχει κρύψει ο καθένας κάτω από το χαλί του. Το τέλμα αναφέρεται στην προσωπική κατάσταση του καθενός, το πνευματικό και το συναισθηματικό μας επίπεδο, το οποίο βέβαια αντικατοπτρίζεται στις κοινωνικές μας συμπεριφορές και επιλογές.

Eternal σημαίνει αιώνιο. Ο τίτλος τι σημαίνει; πραγματεύεται μια κατάσταση που διαιωνίζεται χωρίς τέλος;

Ο τίτλος του δίσκου μας αναφέρεται στις εσωτερική διαμάχη που βιώνει ο άνθρωπος, η οποία είναι η πιο σημαντική διαδικασία σε ό,τι αφορά την εξέλιξή του. Η σύγκρουση με τον εαυτό του, η αμφισβήτηση των ιδεών, των αξιών και τον επιλογών του, που τον οδηγεί σε νέα μονοπάτια του μυαλού, σε καινούρια συναισθήματα και ανατρεπτικά για αυτόν συμπεράσματα και σε δυνάμεις που κι ο ίδιος δεν γνώριζε ότι είχε. Οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του ανθρώπου είναι αιώνια και κάθε άνθρωπος πρέπει να ακούει την φωνή στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, εάν θέλει να προχωρήσει σε αυτό το πνευματικό ταξίδι της ζωής, βγαίνοντας από το τέλμα. Τότε κάποιος πραγματικά ζει, όταν εξελίσσεται.

Κοιτώντας τις επιρροές σας συμπέρανα ότι το φάσμα είναι ευρύ αλλά πάντα κάτω από ένα σκοτεινό υπόβαθρο. Είναι συνειδητή επιλογή;

Για να πούμε την αλήθεια, μετά τους Sabbath το υπόβαθρο ολόκληρης της Metal σκηνής είναι σκοτεινό, εκτός από πειραματισμούς και εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Ωστόσο θεωρούμε πως δεν μπορεί να είναι συνειδητή η επιλογή της μουσικής που σε ενθουσιάζει, σε εξιτάρει έως και σε μαγεύει. Συνήθως ένα κομμάτι ή ένα συγκρότημα μπαίνει στην ζωή σου και σε αρπάζει από τα μούτρα. Όπως επίσης και η "συνειδητή-εσκεμμένη" επιλογή στυλ και ύφους δεν έχει αυθεντικά αποτελέσματα. Πρέπει ο καλλιτέχνης να εκφράζει αυτό που έχει μέσα του με ειλικρίνεια, αφού στην τελική αυτή είναι η πραγματική προσφορά του στον συνεχώς εξελισσόμενο καλλιτεχνικό χάρτη.

Το σκοτεινό συναίσθημα του δίσκου αντανακλά την κοινωνική κατάσταση, αλλά ίσως και όλα αυτά που γίνονται στην σκληρή μουσική στην Ελλάδα;

Γιώργο μας γλυκέ. Σαν πρώτη ακρόαση το νιώθεις το σκοτεινό το συναίσθημα, είναι αλήθεια. Ωστόσο θεωρούμε πως δεν είναι αυτό το κυρίαρχο συναίσθημα του δίσκου, παρά ένα κομμάτι του που παίζει τον ρόλο του. Το κυρίαρχο στοιχείο μας τις στιγμές που γράφουμε, δημιουργούμε και προβάρουμε, είναι ο αναβρασμός της μάχης και ο πυρετός της νίκης, και η υπερκέραση των σκοτεινών σκέψεων και διλλημάτων. Η φιλοσοφία είναι να παλέψεις για να βγεις από το τέλμα, όπως πρέπει να παλέψεις για την Metal σκηνή στην Ελλάδα.

Έχετε κάτι στα σκαριά για το μέλλον από δημιουργικής άποψης;

Ήδη βρισκόμαστε στο στάδιο της δημιουργίας και του pre-production του δεύτερου δίσκου. Τζαμάρουμε, δοκιμάζουμε, παίζουμε και δουλεύουμε καινούρια κομμάτια. Το σημαντικό για μας αυτή τη στιγμή είναι να χαρούμε το Eternal και να το μοιραστούμε με τον κόσμο μέσα από συναυλίες.

Αναφέρατε το θέμα των συναυλιών και θυμήθηκαν πως ήταν να παίξετε με τους Hidden in the Basement, μια ακόμη ανερχόμενη Λαρισινή μπάντα. Ποια η άποψη σας για την σκηνή της πόλης και για την ελληνική γενικότερα;

Οι Hidden είναι μια εδραιωμένη Λαρισινή μπάντα. Έχουν 14 χρόνια στη γύρα. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα παίξουμε μαζί το εξ’ αναβολής live των Χριστουγέννων στις 10 του Απρίλη στο Μύλο (σ.σ. η συνέντευξη δόθηκε πριν τη συναυλία). Σε ό,τι αφορά την σκηνή, παλιότερα υπήρχαν πολύ περισσότερα συγκροτήματα, τόσο στην πόλη όσο και στην χώρα . Είχαμε ΠΑΣΟΚ βλέπετε. Τώρα τα πράγματα είναι πιο μετρημένα, αλλά παραμένουν ποιοτικά. Στην εποχή μας οι θυσίες που πρέπει να κάνει κάποιος για τέτοιου είδους εγχειρήματα πονάνε περισσότερο σε σχέση με πριν 20 χρόνια. Έτσι έχουν μείνει αυτοί που το θέλουν πιο πολύ και το γεγονός αυτό ανεβάζει το επίπεδο.

Σαν μια μπάντα από επαρχία, ποια είναι τα συν και τα μείον;

Στα συγκροτήματα από την επαρχία υπάρχει πολύ ταλέντο. Σημαντικό πλεονέκτημα θεωρώ πως είναι η ατμόσφαιρα που δημιουργείται ωριμάζει και τελικά δένεται η μπάντα. Τα κύρια μειονεκτήματα θα είναι πάντα η απόσταση από την πρωτεύουσα και ο σκληρός αγώνας που πρέπει να κάνεις για να βρεις ευκαιρίες και να σε αγκαλιάσει βέβαια ο κόσμος. Αυτό ισχύει τα τελευταία χρόνια.

Κλείστε την συνέντευξη με κάτι που δεν σας έχουν ρωτήσει ποτέ αλλά θα θέλατε.

Δεν μας έχουν ρωτήσει ποτέ "τι είναι το σημαντικότερο για έναν καλλιτέχνη;". Η απάντηση είναι να αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Σα μπάντα έχουμε ρίξει πάρα πολλές ώρες δουλειάς στις πρόβες, στο στούντιο σε συζητήσεις, σε διαφωνίες και σε συμβιβασμούς και δεν νιώθουμε πως δουλέψαμε ούτε μια ώρα. Κάθε λεπτό που έχουμε αφιερώσει σε εμάς σα μπάντα το θεωρούμε προνόμιο και νιώθουμε πολύ τυχεροί που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς έχουμε την δυνατότητα να περνάμε χρόνο κάνοντας αυτό που αγαπάμε τόσο πολύ. Να παίζουμε μουσική με καλούς φίλους και να χαμογελάμε. :)

Ακολουθήστε τους Telma: Facebook, Bandcamp, Instagram

Τελευταία