Church of the Sea - Odalisque

Όταν σκαλίζεις καθημερινά το mail του Depart.gr είναι πολύ πιθανό να βρεις διαμαντάκια. Κάπως έτσι έγινε και με τον νέο δίσκο των Church of the SeaOdalisque. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν έπεσε στα χέρια μου το ομώνυμο single, το πρώτο πράγμα που είπα στα παιδιά του site είναι πως αυτό το trio ετοιμάζει κάτι πάρα πολύ καλό.

Δεν διαφώνησε κάνεις, πως να διαφωνήσει κάποιος βλέποντας και ακούγοντας αυτό το εξαιρετικό video clip. Η electro Doom αισθητική, τα heavy slow beats, τα αιθέρια φωνητικά που μαζί με την καμπάνα σε καλούν σε λειτουργία και οι εναλλαγές από ατμοσφαιρικά σκοτεινό σε πιο επιθετικό δημιουργούν ένα μοναδικά καλαίσθητο αποτέλεσμα. Ένα κρυμμένο (προς το παρόν) διαμάντι για λίγους και εκλεκτούς.

Φτάνει 8/4 και επιτέλους κυκλοφορεί το album, λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο timing από αυτό, μέχρι και ο καιρός βοηθάει στην ακρόαση αυτού του έπους. Υπερβάλλω; Μπορεί. Αλλά όπως έχω πει χιλιάδες φορές το μουσικό γούστο είναι βιώματα, πορεία, ανακάλυψη και κάτι εντελώς υποκειμενικό. Όσοι με διαβάζετε και γνωρίζετε τα γούστα μου θα καταλάβετε με το που πατήσετε το play γιατί το αγάπησα, με τους υπόλοιπους θα πω δυο λογια ακόμα να δικαιολογήσω και το μεροκάματο που δεν παίρνω.

Καταρχάς να πούμε πως το album διαρκεί 28 λεπτά και είναι πραγματικά ένα σώμα. Το να έχει συνοχή ένας δίσκος είναι ένα από τα στοιχεία που εκτιμώ βαθύτατα σε οποιαδήποτε μπάντα. Οι Church of the Sea είχαν ξεκάθαρο θέλω και το αποτυπώνουν συγκλονιστικά. Αξίζει να αναφέρουμε πως στον δίσκο τους συναντάμε την κατάλληλη παραγωγή που δίνει το βάθος, την ατμόσφαιρα και το σκοτάδι που χρειάζεται για να σε ταξιδέψουν οι συνθέσεις τους.

Ξεκινάμε με το χτυποκάρδι του "No One Deserves", το αργό βαρύ drumbeat με το ταμπούρο που χτυπάει μόνο στο τελευταίο τέταρτο κάθε μέτρου δίνει μια απαλή slow tempo αίσθηση. Οι μεγάλες σταθερές νότες, οι παύσεις που τονίζουν την γεμάτη dark ατμόσφαιρα φωνή στο ρεφρέν και ο αριστουργηματικός τρόπος που μπαίνει αυτή η άρρωστη μελωδία των πλήκτρων συνθέτουν ένα υπέροχο opening track. Έχεις μπει στο καραβάνι τους και ταξιδεύεις. Δεύτερο κομμάτι "Odalisque", γι' αυτό δεν θα πούμε κάτι παραπάνω, απλά θα σας βάλω το link.

Τρίτο το "Mirrors" στο οποίο βρίσκουμε το πιο σκοτεινό riff μέχρι τώρα. Σε αυτό το κομμάτι συναντάμε μια dark electro ατμόσφαιρα. Μια πραγματική μαύρη λιτανεία που κορυφώνεται λίγο μετά το δεύτερο λεπτό όταν και η φωνή γίνεται πιο επιθετική και επαναλαμβανόμενη μέχρι να έρθει η λύτρωση της ανυπαρξίας. Ακολουθεί το "Raindrops". Επιθετικό ξεκίνημα, επαναλαμβανόμενο βαθύ beat, μεγάλες αξίες, άψογη διαχείριση των παύσεων και εντάσεων. Συνθέσεις με όγκο και απίστευτο βάθος. Μια φωνή που μόνιμα σε παρακαλάει να την ακολουθήσεις…

Λίγο πριν το τέλος, "(Α Story About) Preparation", η μεθυστική ατμόσφαιρα ξεκινάει και χτίζεται αργά και απαλά με το riff της κιθάρας που συνοδεύεται από την πιο καθαρή παιχνιδιάρικη φωνή που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα στον δίσκο. Το αργό επαναλαμβανόμενο beat με τις κουδούνες μας συντροφεύει μέχρι την παύση οπού η φωνή πλέον θα δώσει το σύνθημα για να δημιουργηθεί μια απίστευτα σκοτεινή ένταση. Τελευταίο τραγούδι "Me As The Water Me As The Sea" μια σύνθεση που πραγματικά πενθεί. Η βαθιά dark ατμόσφαιρα, το αργό beat και οι εξαιρετικές παύσεις που κορυφώνουν την σύνθεση είναι πάντα μαζί μας (δεν έλειψαν στιγμή από τον δίσκο άλλωστε). Μόνο που εδώ δεν θα συναντήσουμε ένταση αλλά σκοτάδι, βάθος και ταξίδι, ένα ταξίδι που δυστυχώς ολοκληρώθηκε.

To Odalisque είναι ένας ύμνος Dark αισθητικής. Όλα λειτουργούν σαν ένα σώμα με στόχο να σε μεταφέρουν στα πιο σκοτεινά μονοπάτια που μπορείς να φτάσεις. Ένα πραγματικό αριστούργημα. Δεν ξέρω τι καλύτερο από αυτό μπορούν να μας δώσουν στο μέλλον, μόνο να συνεχίσουν έτσι μπορούν και εμείς θα τους ακούμε κάθε μα κάθε φορά που μας ετοιμάζουν κάτι καινούργιο!

Rating: 

 9

 


Genre: Electronic Dark / Doom
Παραγωγός: Αλέξης Μπόλμπασης / Church of the Sea
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 08/04/2022
Band Links: Facebook | Instagram | Spotify | 
Bandcamp

Τελευταία