Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑParov Stelar: Διαιωνίζοντας τη σύζευξη του χθες με το σήμερα

Parov Stelar: Διαιωνίζοντας τη σύζευξη του χθες με το σήμερα

Ιανουάριος του 1955. Στο Bronx της Νέας Υόρκης γεννιέται ο Francis “Frankie Knuckles” Warren Nicholls, Jr.

Νοέμβριος του 1974. Στο Linz της Αυστρίας έρχεται στη ζωή ο Marcus “Parov Stelar” Füreder

Μεγαλώνοντας, ο δεύτερος ερωτεύεται τη μουσική του πρώτου. Βασιλιάς και πρίγκιπας. Ο Knuckles παρέα με τον φίλο του Larry Levan (σ.σ. θρυλικός DJ που συνδύασε garage house, club/dance, house, και post-disco) επισκέπτεται discos στη διάρκεια της δεκαετίας του ’70 και παράλληλα σπουδάζει σχέδιο υφασμάτων. Παρέα, αρχίζουν να εργάζονται ως DJs, παίζοντας soul, disco, και R&B στα θρυλικά Continental Baths και Gallery. Στο τέλος των 70s και ενώ ο Parov Stelar ζει τα πρώτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας, ο Knuckles μετακομίζει στο Σικάγο.

Εκεί, χτίζει μια σπουδαία μουσική παρακαταθήκη η οποία ξεπερνά τα όρια της ατομικής μουσικής προτίμησης και θέτει τα γερά θεμέλια πάνω στα οποία πατάει το σύνολο της house σκηνής. Παντρεύει των παλιό ήχο της soul, jazz, και R&B των προγόνων του με ηλεκτρονική μουσική, και φέρνει στο προσκήνιο τόσο τη house όσο και το υπο-είδος της, Chicago house. Βαπτίζεται από κοινό, συναδέλφους, και κριτικούς, ως “Νονός της House”.

Fast forward στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο Marcus Füreder εμφανίζεται σε clubs της Αυστρίας και το 2000 γίνεται παραγωγός. Κυκλοφορεί τα πρώτα του singles με το όνομα Plasma, πριν ιδρύσει την Etage Noir Recordings το 2003, και έναν χρόνο μετά εισάγει ένα όνομα το οποίο θα συνδυαστεί με τον ίδιο, θα αποτελέσει τη γερή βάση για τα νέα μονοπάτια της house, και θα φέρει στο προσκήνιο την electro swing/swing house: Parov Stelar. Το πρώτο EP, “Kiss Kiss”, ακολουθείται από το ντεμπούτο LP “Rough Cuts”.

Παγκόσμια αναγνώριση. Ανάσα φρεσκάδας σε ένα μουσικό κίνημα το οποίο κινδύνευε να παραμείνει “παγωμένο” στα πρώιμα στάδιά του. Η πεμπτουσία της Τέχνης: εφεύρεση νέων ηχητικών ταξιδιών, μέσω της σύζευξης swing και jazz με house και hip hop. Το… κάτι παραπάνω, το extra mile που λένε και οι λάτρεις του corporate business: σχηματισμός μπάντας για ζωντανές εμφανίσεις. Ενέργεια, ηλεκτρισμός, και stages που αιωρούνται μπροστά στα μάτια του κοινού το οποίο αισθάνεται τους χτύπους της καρδιάς να συγχρονίζονται με το beat.

24 χρόνια αργότερα ο Αυστριακός χρειάζεται αρκετό χώρο στο σπίτι του για να χωρέσει τα βραβεία του. Δέκα Amadeus Austrian Music Awards, διπλά πλατινένιος δίσκος στην Ιταλία (σ.σ. αν λατρεύεις τη house και δεν έχεις ακούσει live house στην Ιταλία, μου έχουν πει πως θα πρέπει να το βάλεις άμεσα στο πρόγραμμα ή έστω σε μια μουσική bucket list). Συνεργασίες με Lady Gaga, Bryan Ferry, Lana Del Rey. Δισκογραφία 19 δίσκων, τρεις εκθέσεις ζωγραφικής -μια εκ των οποίων αφιερωμένη αποκλειστικά στη μητέρα του με 25 έργα.

Διαιωνίζοντας τη σύζευξη του χθες με το σήμερα, ο Parov Stelar και η μπάντα του προχωρούν. Μια πίσω, μια μπροστά, και εξελίσσονται. Προσφέρουν μια τόσο ξεχωριστή πινελιά σε ένα μουσικό είδος το οποίο στα αυτιά των μη ψαγμένων “είναι το ίδιο κομμάτι με άλλες λούπες”. Απλώνει το χέρι στο κοινό που δεν τολμά να ανοίξει την πόρτα της ηλεκτρονικής μουσικής και το προσκαλεί να τολμήσει μαζί του. Ο πρίγκιπας της house είναι πλέον ο βασιλιάς της electro swing.

Θες να βρεθείς σε κάποιο υγρό μπαρ των 1920s, να ακούσεις πρωτόλεια soul και jazz, καθώς ένα πέπλο ηλεκτρονικών beats χορεύει γύρω σου, μαζί σου, και σε αρπάζει για να σε πάει πέρα-δώθε μέσα στις δεκαετίες; Πιάσε το πόμολο της πόρτας που οδηγεί στον ηλεκτρονικό κόσμο του Parov Stelar, και άσε τα υπόλοιπα στον ίδιο και τη μπάντα του.

Η πεμπτουσία της Τέχνης είναι να προχωράει, και να εξερευνά αυτά που σκεφτόμαστε ως προφανή μα παραμένουν ερωτηματικά. Ασήμαντο το πως, το πότε, και το που. Σημασία έχει μόνο να βγει εκεί έξω, αυτό που θέλει το άτομο να εκφράσει. Και μια εσωτερική χορδή να χτυπήσει, σε ένα από τα 100 άτομα που θα φτάσει, αρκεί για να φτιάξει ένα φαινόμενο πεταλούδας που μπορεί -ίσως- μια μέρα να αλλάξει τον κόσμο. Όπως το φτερούγισμα του σπουδαίου Frankie Knuckles ενέπνευσε τον πατέρα της electro swing Parov Stelar, όπως η μουσική του τελευταίου ηχεί ως κάτι όχι απλά ανεκτό μα απολαυστικό και προσδοκώμενο από έναν power metal “addict” όπως ο υπογράφων.

Τα υπόλοιπα στο Πάρκο Νερού, στις 18 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο του Release Athens 2022.

Τελευταία