Αρχική EVENTSΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣYovel, Zakula, Volynka 06/05/2022 @ΙΛΙΟΝ plus

Yovel, Zakula, Volynka 06/05/2022 @ΙΛΙΟΝ plus

Φωτογραφίες: Αναστασία Παπαδάκη

Πριν πούμε τα του live και τα πεπραγμένα των τριών μπαντών, ας αναφερθώ λίγο σε αυτά που έγιναν πριν ξεκινήσει η συναυλία. Στο χώρο πρέπει να φτάσαμε γύρω στις 21:00 και ενώ αυτήν ήταν η ώρα που θεωρητικά άνοιγαν οι πόρτες, κάτι δε συνέβη παρά 40 λεπτά αργότερα. Υπό κανονικές συνθήκες θα το συμπεριελάμβανα στα αρνητικά, όμως, ήταν τέτοιο το vibe του κόσμου που περίμενε απ’ έξω που στην ουσία ήταν σαν να βλέπεις ένα επιπλέον συγκρότημα σε εξωτερικό χώρο. Σκεφτείτε πως όταν άνοιξαν τελικά οι πόρτες, αρκετοί ήταν αυτοί που είχαν ξεχαστεί έξω με αποτέλεσμα να αργήσουν να μπουν κι αυτό σε ένα sold out live μπορεί να αποβεί «ολέθριο» λάθος.

Πρώτοι επί σκηνής οι Volynka, μία alternative μπάντα αποτελούμενη από τέσσερις μουσικούς, εκ των οποίων ο ένας είναι γυναίκα και βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο (όχι ότι λέει κάτι, απλά για να καταλάβουμε ότι συζητάμε για female fronted band, η οποία όμως δεν είναι βαρετή). Συστήνονται ως alternative rock αλλά αν τους ακούσεις live θα καταλάβεις ότι στην ουσία είναι ένας απλός συμβιβασμός, καθώς δεν περιγράφει επαρκώς τα φάσματα που καλύπτει η μουσική τους. Το πρώτο πράγμα που κατάλαβα ήταν η αισθητή βελτίωση του ήχου τους με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που με έκανε να θεωρήσω ότι ήταν από τα πρώτα τους live. Η αλήθεια διέφερε αφού ήταν το ΠΡΩΤΟ τους live (ναι, δεν είχα διαβάσει ποτέ το δελτίο τύπου, το ομολογώ) και πλέον αναρωτιέμαι, μόλις πάρουν φόρα, πόσο καλύτεροι θα γίνουν;

Από τον alternative ήχο, σε σκληρότερα μονοπάτια και στους Zakula. Επίσης αρκετά δύσκολο το να ονοματίσεις τον ήχο τους, αφού και αυτοί «κόβουν βόλτες» σε διάφορα ιδιώματα του ακραίου χώρου. Νομίζω ότι θα τους χαρακτήριζες thrash/melodeath metal και λογικά αρκετοί θα με κοροϊδέψετε, όμως, δεν θα τους έχετε ακούσει live. Τέσσερεις εις τον αριθμόν, χωρίς μπάσο μάλιστα (πώς ήταν οι Doors, καμία σχέση) αλλά γεμάτοι ενέργεια και killer μελωδίες. Χωρίς να θέλω να αδικήσω τους υπόλοιπους, καθώς πράγματι ήταν εξαιρετικοί, ξεχώρισα τον Ντίνο Ξαρχάκο που βρισκόταν πίσω από το drum kit, αφού την απουσία μπάσου την κάλυπτε με τόση μαεστρία που μου πήρε δύο κομμάτια να καταλάβω την «υλική του απουσία». Περίπου σαράντα λεπτά έμειναν στη σκηνή, χωρίς να σηκώσουν λεπτό το πόδι από το γκάζι και παίζοντας εξαιρετικά, ήταν αρκετά για να στείλουν κόσμο προς το merch τους.

Εκεί που ο Λειβαδίτης συναντά το black metal. Αν άκουγα μέσα στην ίδια πρόταση τις λέξεις «Λειβαδίτης» και «black metal» πριν τρία χρόνια, λογικά θα κοιτούσα αυτόν που τις είχε διατυπώσει σαν ψιλοβλαμμένο και ας αποτελούν δύο αγάπες μου. Το Forthcoming Humanity ήρθε να τα ενώσει, το αποτέλεσμα της σύμπραξης αυτής ήταν πραγματικά εξαιρετικό album το οποίο δεν καναλιζαριζόταν εντός της μουσικής. Έχω μιλήσει αρκετά για αυτόν τον δίσκο και δε θα σας κρύβω ότι θα μπορούσα να το κάνω και άλλο, με μεγάλη μου μάλιστα ευχαρίστηση. Ωστόσο ο λόγος που γράφεται αυτό το κείμενο δεν είναι αυτός αλλά για να πούμε πώς τα πήγαν οι Yovel στην απόδοση ενός album το οποίο κρύβει πολλές παγίδες και δεν το λες ιδανικό για live.

Στη σκηνή, όπως και στο studio, βρέθηκε μαζί τους η Αντριάννα ώστε να υπάρξει όσο το δυνατότερο πιστότερη αποτύπωση του album. Εδώ συνέβη το εξής παράδοξο, ενώ και οι δύο πλευρές ήταν εξαιρετικές – και ηθοποιός και συγκρότημα – όταν ήταν ταυτόχρονα επί σκηνής, η μπάντα έμοιαζε σαν να μπλοκάρει. Μη φανταστεί κάποιος ότι δεν έπαιζαν καλά, τουναντίον, αλλά έμοιαζε σαν το stage να ήταν πολύ μικρό για να τους χωρέσει όλους και ίσως να ήταν αυτό που δημιουργούσε αυτό το ας πούμε μούδιασμα.

Όταν η Αντριάννα απήγγειλε από τον εξώστη ή από κάτω, ανάμεσα στο κοινό, το αποτέλεσμα εκτοξευόταν και ας ήταν φανερό το δικαιολογημένο «σκούριασμα» των Yovel. Ο χρόνος όμως κυλούσε υπέρ τους και όσο περνούσε η ώρα λύνονταν στη σκηνή και το αποτέλεσμα γινόταν με γεωμετρικούς ρυθμούς καλύτερο.

Όλα αυτά συνοδεύονταν και από διάφορες εικόνες που εναλλάσσονταν στο background του stage και συνόδευαν τα κομμάτια, δημιουργώντας ένα πλήρες καλλιτεχνικό πακέτο. Προς το τέλος της εμφάνισης τους, είναι πράγμα ήταν ξεκάθαρο σε όλους τους παρευρισκόμενους, οι Yovel είναι μπάντα για μεγαλύτερα venues. Τους το εύχομαι πραγματικά και όταν συμβεί, πάλι από κάτω θα βρίσκομαι να τους παρακολουθώ με τον ίδιο θαυμασμό.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τελευταία