Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΕνα απόγευμα με τους Kiva: πρόγονοι και μυστικισμός συναντιούνται στα στενά της Αθήνας

Ενα απόγευμα με τους Kiva: πρόγονοι και μυστικισμός συναντιούνται στα στενά της Αθήνας

Φωτογραφίες (πλην εξωφύλλου): Σπύρος Κούρκουλας

Η φωτογραφία εξωφύλλου ανήκει στην Ιωάννα Κίτρου

Μια μυστηριώδης σελίδα εμφανίστηκε πριν δύο χρόνια στο διαδικτυακό χώρο με το όνομα Kiva. Ένα χρόνο αργότερα, φωτογραφίες από studio και διάφορα video μαρτυρούσαν την γέννεση ενός καινούριου συγκροτήματος. Φτάνουμε στο σήμερα και ελάχιστες μέρες πριν, οι Kiva έβγαλαν τις μάσκες τους και αποκαλύφθηκαν στο κοινό τους. Εμείς βρεθήκαμε μαζί τους ώστε να μιλήσουμε για όλα αναλυτικά, ενώ ταυτόχρονα γινόταν μία δουλειά που θα μάθετε στη συνέχεια. Ίσως δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος να το κρίνει για όλους μιας που φημίζομαι για τους θορύβους που ακούω κατά καιρούς αλλά πραγματικά άκουσα σε αυτή τη συνέντευξη ένα εννιάλεπτο κομμάτι γύρω στις 10 φορές και δε βαρέθηκα καμία από αυτές. Διαβάστε λοιπόν τι έχουν να πουν οι Kiva και αναμένετε σύντομα τη μουσική τους!

Μάθαμε πριν από λίγο καιρό ότι υπάρχει ένα καινούριο project με το οποίο αποφασίσατε να ασχοληθείτε και μέχρι πρότινος δε γνωρίζαμε πολλά για αυτό μέχρι πρόσφατα που ανακοινώσατε ποιοι βρίσκεστε από πίσω. Ποιοί είναι λοιπόν οι KIVA; Συστηθείτε στο κοινό του Depart!

Καλησπέρα σε όλους, είμαστε 4 άνθρωποι που μαζευτήκαμε για να παίξουμε τη μουσική που μας αρέσει κ μας εκφράζει. Πιο συγκεκριμένα:

Αντώνης, κιθάρα

Γιώργος, μπάσο

Δημήτρης, φωνή

Στέφανος, τύμπανα

Καλησπέρα λοιπόν παιδιά! Αρχικά να ρωτήσω, τι σημαίνει το όνομα σας, από που το εμπνευστήκατε και πως καταλήξατε σε αυτό;

Δ: Η έμπνευση ήρθε από ένα ντοκιμαντέρ που έτυχε να δω ένα βράδυ στην τηλεόραση και είχε να κάνει με αρχαίους χώρους λατρείας. Kiva στην ουσία είναι ένας κυκλικός, υπόγειος χώρος που χρησιμοποιείται από αρχαίους αυτόχθονες Αμερικάνους για πνευματικές τελετές και πολιτικές συναντήσεις. Από εκεί μας ήρθε το ερέθισμα, μας άρεσε ο μυστικισμός που αποπνέει η συγκεκριμένη λέξη καθώς και ότι την περιβάλει.

Αυτό συμβαίνει επειδή θέλουμε να επικεντρωθούμε στο θέμα του μυστικισμού γενικά και αόριστα ή μας ενδιαφέρει συγκεκριμένα το concept του αυτόχθονου μυστικισμού;

Δ: Μας αρέσει γενικά πολύ η ατμόσφαιρα που βγάζει το όλο θέμα, η ιδέα της συνάθροισης εκείνων των ανθρώπων σε αυτούς τους χώρους, για να συζητήσουν όχι μόνο θρησκευτικά ζητήματα αλλά και κοινωνικά, ό,τι προβλήματα είχαν οι τότε κοινωνίες.

Θα μπορούσαμε να πούμε δηλαδή ότι η θεματολογία στην οποία σκοπεύετε είναι μια σύμπραξη του τότε και του τώρα μέσω του μυστικισμού και της λατρείας ως κοινωνικό σχόλιο;

Δ. Ναι και γενικότερα ότι σχετίζεται με τον άνθρωπο ως οντότητα, με την εξέλιξη του ανά τα χρόνια και τους αιώνες.

Επειδή εγώ άκουσα και δείγμα της δουλειάς σας, όπου αυτό που μου περιγράφετε αντικατοπτρίζεται στον τίτλο του κομματιού σας, From The Ego Of Our Ancestors. Τι σχόλιο έχετε να κάνετε για την πρώτη σας μουσική δουλειά, που θα λέγατε ότι κινείται η μουσική σας;

Δ. Μουσικά γενικά κινούμαστε σε post metal μονοπάτια με αρκετά μελωδικά και ατμοσφαιρικά στοιχεία. Σίγουρα και κάποια sludge μέρη. Ένα κράμα θα λέγαμε όλων αυτών με “βρώμικα” και καθαρά φωνητικά.

Από όσο γνωρίζω, όλοι έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με σχήματα που είναι συγγενή στο χώρο. Τι σας έκανε να έχετε την ανάγκη να δημιουργήσετε ένα καινούριο σχήμα, ποια είναι η καινοτομία των Kiva σε αυτή τη σκηνή; Ποιός είναι ο μουσικός αλλά και ο προσωπικός του στόχος;

Δ. Η δημιουργία αυτού του project ήρθε στην αρχή του κορονοϊού, όταν ξεκίνησε η καραντίνα. Όλοι παίζαμε σε άλλα project ή μπάντες από τα οποία φύγαμε ή σταματήσαμε και είχαμε την ανάγκη να κάνουμε κάτι καινούριο, όπως π.χ. εγώ με τον Αντώνη που παίζαμε και παλιότερα μαζί και θέλαμε να αρχίσουμε ένα νέο κεφάλαιο.

Γ. Για μένα συγκεκριμένα επειδή τα παιδιά το ξεκίνησαν και μου είπαν έπειτα να συμμετάσχω, ήταν τελείως διαφορετικό από ότι έπαιζα μέχρι τώρα και μάλιστα ήταν ένα είδος το οποίο ήθελα να παίξω εδώ και πολύ καιρό. Είχα ένα δικό μου project που το έχω γράψει αλλά δε ξέρω ακόμη τι θα γίνει με αυτό. Ήταν όμως πολύ καλό το timing καθώς όσο δούλευα το δικό μου project ήρθε αυτό που ήταν μουσικά πολύ κοντά μου και ήρθε και έκανε το κλικ.

Δ. Στην αρχή είχαμε άλλη σύνθεση, μόνο εγώ με τον Αντώνη ήμασταν από την αρχή. Κόλλησε και ο Γιώργος αμέσως. Ψάχναμε για κάποιο καιρό drummer και αφού δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες μας, ήρθαμε σε επαφή με το Στέφανο, ένα άτομο που ξέραμε προσωπικά, εκτιμούμε πολύ μουσικά και είχαμε και την χαρά να μοιραστούμε τη σκηνή μαζί του αρκετές φορές στο παρελθόν με Allochiria (τα σπάσανε το Σάββατο), που δέχτηκε να μας βοηθήσει στα τύμπανα (ως session για την ώρα), οπότε θα ηχογραφήσουμε μαζί τον πρώτο μας δίσκο και θα παίξουμε σίγουρα και κάποια live με αυτή τη σύνθεση.

Αναφέρθηκε κάπως η κατάσταση της καραντίνας όπου καταλαβαίνω ότι για κάποιον που ασχολείται με τη μουσική σε καθημερινό επίπεδο ήταν δύσκολη περίοδος. Εσείς πως τη βιώσατε πέραν από το καλό που βγήκε, δηλαδή τη δημιουργία ενός νέου project.

Δ. Εγώ ήμουν σε μία κατάσταση που ένιωθα την ανάγκη να κάνω κάτι μουσικά. Ήθελα πολύ να συνεχίσω αυτό που είχαμε ήδη με τον Αντώνη. Υπήρχε ήδη υλικό που μέσα στην καραντίνα αρχίσαμε και το δουλεύαμε οι δυο μας από τα σπίτια μας και κάναμε μία προ-παραγωγή. Μαζεύαμε ιδέες μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι έχουμε ένα καλό υλικό, ώστε να ψάξουμε νέα μέλη και το εγχείρημα να πάρει σάρκα και οστά.

Σ. Βασικά ήταν πολύ κακή η διετία για το κομμάτι των live shows, αλλά πολύ καλή για όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή ότι δεν έχεις την πίεση ότι πρέπει να κάνεις κάτι άμεσα. Έχεις το χρόνο να δημιουργήσεις, να συνθέσεις, να προβάρεις, να κάνεις όλα αυτά που δε προλάβαινες. Οπότε ίσως να μην ήταν τόσο άσχημα.

Γ. Στη αρχή ήταν για όλους δύσκολο. Συγκεκριμένα για μένα το κακό ήταν ότι πριν βρισκόμουν στο 200% με όλες τις ασχολίες και ξαφνικά μια μέρα σταμάτησαν όλα. Οπότε όλη αυτή η ενέργεια ξεκίνησε με φρίκη και μετά βγήκε σε δημιουργία. Εγώ έγραψα ένα δίσκο σχεδόν ολόκληρο και μετά έγραψα και για τα κομμάτια των Kiva. Νομίζω ευτυχώς βγήκε στους περισσότερους από εμάς.

Α. Ναι, για εμάς ήταν λίγο διαφορετικά, υπήρχε υλικό από πριν, στην πορεία έγιναν κάποιες προσθήκες, αλλαγές μέχρι να φτάσουν τα κομμάτια στο σημείο που βρίσκονται τώρα.

είμαστε πάντα ανοιχτοί σε ότι αφορά τον ήχο μας και μας αρέσει να τον εμπλουτίζουμε με οτιδήποτε ταιριάζει με την αισθητική μας

Το προϋπάρχον υλικό προοριζόταν για κάποιο άλλο σχήμα ή το είχατε φτιάξει με σκοπό να γίνει κάτι καινούριο;

Δ. Είχαμε δύο κομμάτια που είχε γράψει ο Αντώνης, τα οποία προοριζόντουσαν για Amniac αλλά δεν προχώρησε το σχήμα, οπότε πέρασαν από μια επεξεργασία και τα φέραμε σε ένα νέο πιο προσωπικό ήχο, και πάνω σε αυτά στηριχτήκαμε ώστε να συνθέσουμε και τα υπόλοιπα κομμάτια που θα προστεθούν στον πρώτο δίσκο που ετοιμάζουμε.

Θα επιστρέψουμε στο νέο σας δίσκο, αλλά είναι πρώτα μια από τις αγαπημένες μου ερωτήσεις να κάνω, αν στο χρόνο της καραντίνας βρήκατε νέα συγκροτήματα και καλλιτέχνες που σας έκαναν εντύπωση, τους ανακαλύψατε από την αρχή ή και άρχισαν να αποτελούν επιρροή πια για εσάς.

Α. Κατέβασα παλιά συλλογή των Beatles. Και δεν είχα ακούσει ποτέ σοβαρά!

Γ. Ναι, υπήρχε βασικά και χρόνος να μελετήσεις ό,τι καινούριο άκουγες, γυρνούσες πίσω και έλεγες “α να το ξανακούσω αυτό κάτι γίνεται εδώ"!

Και λες αυτός ο δίσκος πάντα έτσι ήταν;

Γ. Ναι, άκουγες ότι άκουγες χωρίς πίεση, όπως δηλαδή έπρεπε να τα ακούσεις. Εγώ άκουσα και πάρα πολύ post μέσα στην καραντίνα, εκεί επικεντρώθηκα. Και rock και post metal, ήθελα και την ατμόσφαιρα αλλά ήθελα και λίγο γκάζι. Εγώ ανακάλυψα από την αρχή τους Cult Of Luna αλλά και τους τελευταίους δίσκος των The Ocean.

Δ. Κι εγώ ασχολήθηκα πολύ με τους δύο τελευταίους δίσκους των The Ocean αλλά και τον τελευταίο δίσκο των Amenra.

Γ. Ναι μας μαύρισε την ψυχή αλλά ήταν ακριβώς όπως έπρεπε.

Aυτά τα συγκροτήματα τα ακούω σίγουρα ως επιρροή σας. Θα θέλατε να μου μιλήσετε λίγο παραπάνω για αυτές, και τις εμφανείς στον ήχο σας αλλά και άλλες επιρροές που δε θα πήγαινε εύκολα το μυαλό του ακροατή.

Δ. Μια ευρύτερη ταμπέλα θα λέγαμε ότι είναι το post metal. Επειδή όμως έχουμε και αρκετά ατμοσφαιρικά/σκοτεινά σημεία και περάσματα λογικά θα μπορούσες να μας χαρακτηρίσεις και sludge. Κάποιος που θα το ακούσει βέβαια μπορεί να βρει και κάποια άλλα στοιχεία, όπως ίσως doom, χωρίς βέβαια να παίζουμε σε τόσο αργό τέμπο, πιο πολύ σε επίπεδο αισθητικής παρά μουσικής.

΄Aρα έχετε πειραματιστεί με τέτοιους ήχους ή είναι τυχαίο παράδειγμα;

Δ. Πειραματισμοί σίγουρα έχουν γίνει καθώς γενικά και σαν άτομα έχουμε διαφορετικές επιρροές μεταξύ μας, π.χ. ο Αντώνης ακούει αρκετά Black Sabbath, εγώ ακούω αρκετά black metal, αλλά έχουμε σαν κοινό παρονομαστή το post. Γενικά είμαστε πάντα ανοιχτοί σε ότι αφορά τον ήχο μας και μας αρέσει να τον εμπλουτίζουμε με οτιδήποτε ταιριάζει με την αισθητική μας.

Ναι και μάλλον καλό είναι όσο προχωράει η μουσική σε χρόνο να υπάρχει και μία πρόοδος. Πριν από την πρόοδο όμως πρέπει να υπάρξει και μία αρχή και αυτή τη στιγμή εσείς δουλεύετε για να κυκλοφορήσετε μελλοντικά ένα δίσκο. Τι μπορούμε να μάθουμε αυτή τη στιγμή για αυτόν;

Δ. Έχουμε αρκετά κομμάτια που αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να πούμε συγκεκριμένα ποια και αν θα καταλήξουν στο δίσκο. Έχουμε ξεκινήσει προ-παραγωγή για τα περισσότερα από αυτά, τα οποία είναι σε πολύ καλό επίπεδο συνθετικά, και όταν είμαστε έτοιμοι με όλο το υλικό θα κάνουμε τη διαλογή με αυτά που πραγματικά μας ταιριάζουν και αποτελούν ένα συμπαγές σύνολο.

Προτού προχωρήσουμε είμαστε εδώ που είμαστε για ένα σκοπό… που θα αποκαλύψουμε αμέσως.

Γ. Βρισκόμαστε στο Manos Universe 217 studios ή και Omg productions. Εγώ συγκεκριμένα δουλεύω χρόνια με το Μάνο στο χώρο του ήχου, και νομίζω ήταν πολύ όμορφη κατάσταση να ξεκινήσουμε εδώ ώστε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι, με το live video

Εκεί ήθελα λοιπόν να καταλήξω, πέρα από την κουβέντα μας αυτή τη στιγμή γυρίζετε ένα live video από studio εκτέλεση για το κομμάτι From The Ego Of Our Ancestors.

Δ. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι νομίζω ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ήχου μας και θεωρήσαμε σωστό να είναι αυτό το πρώτο κομμάτι που θα παρουσιάσουμε στο κοινό ως “ζωντανή πρόβα” που θα βιντεοσκοπηθεί κιόλας ώστε να πάρει μια πρώτη γεύση ο κόσμος σχετικά με το προς τα που θα κινηθεί η μπάντα.

Έμαθα ότι υπάρχει το πλάνο να πλαισιωθεί σε μεγάλο βαθμό και με οπτικό υλικό πέρα από ακουστικό το εγχείρημα των Kiva, υπάρχουν δηλαδή κάποια visuals τα οποία θα έχουν “ζωντανό” ρόλο και θα συνοδεύσουν τη μουσική. Θεωρείτε σημαντικό κομμάτι της αισθητικής σας και το οπτικό;

Δ. Ανέκαθεν μας άρεσε να πλαισιώνουμε τη μουσική μας με αντίστοιχο οπτικό υλικό, είναι κάτι που μας εκφράζει συνολικά. Έχουμε αυτή την ιδέα λοιπόν ώστε στις μελλοντικές μας ζωντανές εμφανίσεις να προβάλλονται συγκεκριμένα visuals μαζί με τα κομμάτια μας, ώστε το κοινό να έχει μια συνολική οπτικό/ακουστική εμπειρία.

Υπάρχουν κοντινά μελλοντικά σχέδια στο να γίνει κάποια γνωριμία με το κοινό σε κάποια ζωντανή εμφάνιση ή είναι κάτι που θα σκεφτείτε μετά τη δημιουργία του δίσκου;

Δ. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που να μπορούμε να ανακοινώσουμε, έχουμε κάποιες σκέψεις αλλά για μετά το καλοκαίρι μάλλον. Το κύριο μέλημα μας αυτή τη στιγμή είναι ο δίσκος. Όταν τον έχουμε έτοιμο θα μπορούμε κι εμείς να ανέβουμε και να τον παρουσιάσουμε ζωντανά στη σκηνή, είναι σίγουρα κάτι που ανυπομονούμε να κάνουμε.

Και είναι λογικό για εσάς τους μουσικούς ότι διψάτε για ζωντανές εμφανίσεις μετά από τόσα χρόνια.

Γ. Εμείς οι ίδιοι πρώτοι από όλους!

Δ. Δύο χρόνια+ είναι πολλά.

Α. Ναι εδώ πρόβα κάνεις και χαίρεσαι, σαν παιδάκια στο γυμνάσιο!

Στην αρχή αναφερθήκαμε και στην κοινωνικοπολιτική προέκταση της θεματολογίας που έχετε επιλέξει για τους KIVA. Τη μουσική τη βλέπετε ως πεδίο κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού ή είναι κάτι το οποίο προσπαθείτε να το κρατήσετε αποστασιοποιημένο από τη δημιουργία;

Δ. Θέλοντας και μη, με τη θεματολογία των στίχων που καταπιανόμαστε θίγουμε τέτοια ζητήματα, όπως και άλλα για την ανθρώπινη φύση ανά τα χρόνια. Προσωπικά νομίζω ότι είναι αλληλένδετα αυτά τα δύο, μου βγαίνει κάπως αβίαστα να μιλήσω για πράγματα που βλέπω τριγύρω μου και έχω ζήσει, παίρνω ερεθίσματα από οτιδήποτε μπορεί να με προβληματίσει. Προσπαθούμε αυτό που μας εκφράζει να βγαίνει και μέσα από τη μουσική μας, αυτό μένει να το ακούσει και να το κρίνει και ο κόσμος στην τελική.

Μας αρέσει το λιτό, το minimal, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικό, και αποσκοπούμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα τόσο ηχητικά όσο και οπτικά

Σε τι τελικά αποσκοπείτε σήμερα με την ζωντανή ηχογράφηση του From The Ego Of Our Ancestors;

Δ. Αυτό είναι για εμάς κάτι σαν μια πρόβα τζενεράλε, σαν μια πρώτη γνωριμία, πως στεκόμαστε ως μπάντα live, τι θέλουμε να βγάλουμε μέσα από τη μουσική, τι συναισθήματα θα πάρει ο καθένας μας μέσα από αυτά που θα ακούσει και θα δει. Ίσως μία ζωντανή ηχογράφηση να είναι κάτι απλό για video clip αλλά είναι αυτό που θέλουμε να περάσουμε.

Το απλό δεν είναι πάντα κακό, ούτε και εύκολο.

Δ. Ακριβώς αυτό. Μας αρέσει το λιτό, το minimal, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικό, και αποσκοπούμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα τόσο ηχητικά όσο και οπτικά.

Αναμένουμε να τα δούμε όλα αυτά! Αφήνω πάντα το τέλος σε εσάς, να πείτε ότι θέλετε στο κοινό και τους αναγνώστες του Depart! Ίσως τη must συναυλία του καλοκαιριού για εσάς;

Δ. Σε ευχαριστούμε πολύ Ειρήνη για την όμορφη κουβέντα, καθώς και Σπύρο για τις φωτογραφίες. Stay tuned και έρχεται σύντομα το video και ακολουθεί αργότερα και ο δίσκος! Τα ξαναλέμε σύντομα.

Με μια φωνή: RUSSIAN CIRCLES!

Βρείτε τους Kiva: Linktree Page | Facebook| Instagram | Bandcamp | Youtube

Τελευταία