Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣDesert Monks: Μεταφέρουμε στην μουσική μας αυτά που βγαίνουν από μέσα μας

Desert Monks: Μεταφέρουμε στην μουσική μας αυτά που βγαίνουν από μέσα μας

Οι Desert Monks τέσσερα χρόνια μετά το Dark Grooves, επανέρχονται στην δισκογραφία δυναμικά με το Sympan. Το Alternative Rock συγκρότημα θα μας παρουσιάσει την φρέσκια του δουλειά την επόμενη Παρασκευή 3/6 στο Temple μετά από δύο ολόκληρα χρόνια αποχής από τα stages. Είχα την χαρά και την τιμή να μιλήσω μαζί τους για όλα αυτά και άλλα πολλά, λίγες ημέρες πριν τους απολαύσουμε και πάλι ζωντανά.

Καλησπέρα παιδιά και καλώς ήρθατε στο Depart.gr! Πρόσφατα κυκλοφόρησε η δεύτερη ολοκληρωμένη σας δουλειά με τίτλο Sympan, πως νιώθετε που επιστρέψατε δισκογραφικά μετά από τέσσερα χρόνια;

Καλησπέρα, καλώς σας βρήκαμε! Είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα. Νιώθουμε ότι έχουμε κάτι πολύ ολοκληρωμένο στα χέρια μας και είμαστε χαρούμενοι που δεν το βιαστήκαμε. Το Sympan αντικατοπτρίζει στο 100% την αισθητική της μπάντας και αισθανόμαστε ότι αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς μέσα μας για ότι επόμενο ακολουθήσει στο μέλλον.

Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε καθόλου στην καραντίνα που περάσαμε, πως σας επηρέασε σαν μπάντα αυτό το διάστημα;

Ειλικρινά, πέρα από την προφανή νοσταλγία του live και την ασθενική αίσθηση της απομόνωσης που λίγο-πολύ βασάνισε όλο τον καλλιτεχνικό χώρο, η καραντίνα μας έκανε μάλλον περισσότερο καλό παρά κακό. Είχαμε την ευκαιρία να σκύψουμε μέσα μας και σαν συγκρότημα και σαν μονάδες, δουλέψαμε το υλικό μας με πολλή συγκέντρωση και καταφέραμε να εμβαθύνουμε σε πράγματα για τα οποία οι τυπικοί ρυθμοί της καθημερινότητάς μας θα ήταν ανασταλτικοί. Δημιουργήσαμε -όπως όλοι- τις συνθήκες που θα μας επέτρεπαν να παραμείνουμε πνευματικά υγιείς σε μια πραγματικότητα που δεν ξέραμε πότε θα αλλάξει. Τελικά, θεωρούμε ότι κερδίσαμε τα έως τώρα στοιχήματά μας και εδώ είμαστε για να κερδίσουμε και τα επόμενα!

Πρόσφατα άνοιξαν και πάλι τα venues με τα πρώτα δείγματα να είναι πολύ αισιόδοξα, πιστευετε και εσείς πως το κοινό της χώρας έχει αρχίσει να αγκαλιάζει περισσότερο τα εναλλακτικά ακούσματα;

Σίγουρα! Αφενός, ο κόσμος έχει ανάγκη να ανανεωθεί σε όλα τα επίπεδα και να επιστρέψει στην κοινωνική ζωή χωρίς περιορισμούς και φοβίες, κόντρα στην γενικευμένη προσπάθεια που γίνεται για το αντίθετο. Αφετέρου, τα 2 χρόνια του αποκλεισμού από την καλλιτεχνική κανονικότητα γέννησαν πάρα μα πάρα πολύ αξιόλογο νέο υλικό ανεξαρτήτως genre. Μην ξεχνάμε επίσης πως για πολύ κόσμο η μουσική ήταν μια διέξοδος στην καραντίνα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι -όπως κι εμείς- οι περισσότεροι βρήκαν το χρόνο και τον χώρο για την εξερεύνηση νέων ακουσμάτων. Όλο αυτό νομοτελειακά σχεδόν θα οδηγήσει σε ένα μουσικό "baby boom" τόσο για τους ακροατές όσο και για τους δημιουργούς και αυτό μόνο καλό μπορεί να είναι.

Η μουσική σας κινείται σε alternative rock μονοπάτια αλλά δύσκολα της βάζεις ταμπέλα. Αν ακούσει κάποιος το "Mermaid Soup", μετά το "Ten Years Ago Today" και μετά το "Eyes", θα βρει κοινές συνισταμένες αλλά ταυτόχρονα θα αντιληφθεί πως υπάρχει ένας έντονος πειραματισμός, είναι κάτι που επιδιώκετε;

Δεν θα λέγαμε ότι κινούμαστε ακόμα σε κάποια πειραματικά μονοπάτια, ή τουλάχιστον δεν ήταν κάποια εκούσια επιδίωξή μας. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθούμε πάντοτε να μεταφέρουμε στην μουσική μας αυτά που βγαίνουν από μέσα μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η έντονη κινητικότητα που εκπέμπει αυτός ο δίσκος είναι εναρμονισμένη με το υλικό στο σύνολό του. Ο όρος “alternative” από μόνος του βοηθάει στην αποστεγανοποίηση του πράγματος, οπότε νιώθουμε πάντα κι εμείς περισσότερο ελεύθεροι στην ένταξη καινούργιων στοιχείων, αλλά και πιο τολμηροί όσον αφορά στις καλλιτεχνικές μας αποφάσεις και τις εκάστοτε κατευθύνσεις μας.

Υπάρχουν άλλες μορφές τέχνης από τις οποίες αντλείτε επιρροές;

Όλες μα όλες οι υπόλοιπες τέχνες είναι εν δυνάμει πηγές έμπνευσης. Δεν είναι κάτι που γίνεται συνειδητά βέβαια, αλλά η πολυχρωμία που ολοένα και περισσότερο λείπει από την καθημερινότητά μας υπάρχει άφθονη σε κάθε έργο. Είναι αδύνατον να μην επηρεαστεί κανείς. Αυτό είναι που ομορφαίνει και την δημιουργία, η σκυτάλη που αλλάζει χέρια μεταξύ διαφορετικών χρονικών περιόδων και καλλιτεχνικων εκφράσεων. Όταν δεν γίνεται με σκοπιμότητα βέβαια..

Είμαι σίγουρος πως υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από το όνομα "Desert Monks" και θα ήθελα πολύ να την ακούσω.

Διαλέξαμε το όνομα γιατί είναι ταξιδιάρικο, ψυχεδελικό και φέρνει στο νου εικόνες. Εξάλλου, η μουσική μας κάπου πάει, κάτι λέει. Συγκεκριμένα, αλλά και out of the context, ένας διαλογισμός που σου/μας/σας επιτρέπει να δούμε λίγο βαθύτερα και να εντοπίσουμε τις μάχες που έχουμε να δώσουμε με τον εαυτό μας. Να επιλέξουμε ποιες τελικά θα δώσουμε, ποιες αξίζουν και γιατί. Και τέλος, όσες δώσουμε να τις δώσουμε με τα κατάλληλα όπλα.

Περάσατε δύο γεμάτα χρόνια μακριά από το κοινό σας, πως νιώθετε τώρα που μετράμε αντίστροφα τις μέρες για την παρουσίαση του Sympan στο Temple;

Απίστευτη ανυπομονησία! Διπλά ανυπόμονοι επίσης μιας και παρουσιάζουμε για πρώτη φορά αρκετό νέο υλικό ζωντανά. Μας είχε λείψει πάρα πολύ το buzz της οργάνωσης του πράγματος καλλιτεχνικά και λειτουργικά, και η αλήθεια είναι ότι αυτή η περίοδος είναι κάτι περισσότερο από γεμάτη. Είναι ασύγκριτο συναίσθημα ακόμα και αν κάποιες φορές μας πλημμυρίζει!

Τελειώνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι συμβουλή θα δίνατε σε μια μπάντα που κάνει τώρα τα πρώτα της βήματα;

Επιμονή, αυταπάρνηση, συγκέντρωση, δουλειά και αγάπη! Όλα τα υπόλοιπα είναι τυχαία και δευτερεύοντα.

Τελευταία