Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑNick Mason΄s Saucerful of Secrets: Αναζωογόνηση του πρώιμου psych rock των Pink Floyd

Nick Mason΄s Saucerful of Secrets: Αναζωογόνηση του πρώιμου psych rock των Pink Floyd

Κάθε αρχή νέας εβδομάδας, είναι ορισμένες σταθερές που έχουν καθορίσει τη ζωή μας. ?λλες τις προσμένουμε, άλλες τις υπομένουμε. Στις δεύτερες ανήκει για παράδειγμα το ποιο θα είναι το επόμενο “Pass” που θα εμπνευστούν για να φτιάξουν την ψευδαίσθηση του κράτους πρόνοιας. Από τις πρώτες, by far η αγαπημένη μου είναι η διαδικασία οργάνωσης των συναυλιών που έρχονται. Η Ειρήνη πιάνει μπαγκέτα και ενορχηστρώνει άψογα την προσπάθεια της οποίας απαύγασμα είναι ήδη πάνω από 60 ανταποκρίσεις από τον Μάρτιο του 2022 και συνεχίζουμε.

Μπαίνω λοιπόν και κοιτάζω τη λίστα. Βλέπω: 04/06/22 Nick Mason, Τεχνόπολη. Η Ελλάδα είναι premium προορισμός για lives, σκέφτομαι. Το όνομα Nick Mason δεν είναι δα και Keith Richards, να κάνει μπαμ απευθείας, ειδικά σε άτομο 35 ετών σήμερα. Αλλά ένα καμπανάκι χτυπάει. Ψάχνω το event. Διαβάζω: “Στο set της περιοδείας των Nick Mason's Saucerful Of Secrets κεντρικό ρόλο διαδραματίζουν οι μουσικές στιγμές από τα πρώτα χρόνια των Pink Floyd-“. ΝΑΙ.

Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία αυτού εδώ του κειμένου. Ανατρέχοντας στις μουσικές μου αναμνήσεις, στο μυαλό μου έρχονται τρία πράγματα: Το “Από το πάρκο στη μυροβόλο” των Χειμερινών Κολυμβητών, το “Ζεϊμπέκικο (Μ’αεροπλάνα και βαπόρια” του Σαββόπουλου από τη Σωτηρία Μπέλλου, και το “Breathe” των Pink Floyd. Δεν ξέρω να σας απαντήσω με βεβαιότητα αν κάνει “καλό” ή “κακό” οι γονείς να λούζουν τα παιδιά τους με μουσική, αλλά μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά πως ευχαριστώ τους δικούς μου που μεγάλωσα σε σπιτικό το οποίο έπαιζε Μητροπάνο, και Zeppelin. Βαμβακάρη, και Joan Baez. Και Pink Floyd. Τόσο πολύ, που όταν πειραματίστηκα πρώτη φορά (σ.σ. καταλαβαίνετε εσείς που είναι να καταλάβετε), και καπάκια έβαλα Pink Floyd, μόνος, στο σκοτάδι, αναφώνησα “Ευτυχώς που είχα την τύχη να τους μάθω”.

Παρά το γεγονός πως τόσο ο Gilmour όσο και ο Waters έχουν έρθει στην Ελλάδα σε περιόδους που ήμουν ενήλικας, για διάφορους λόγους δεν κατάφερα να τους δω, ούτε να γράψω έστω για το ότι έρχονταν στην Ελλάδα. Η ζωή τα φέρνει έτσι ώστε να έχω μπροστά μου μια ευκαιρία να γράψω για τον drummer που καθόρισε ένα ολόκληρο κύμα μουσικής. Το άτομο που με τα sticks του έδωσε τον ρυθμό πάνω στον οποίο πάτησε η ψυχεδελική μουσική. Το μοναδικό ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd που παρέμεινε μέλος του σχήματος μέχρι την οριστική διάλυσή του, ο μοναδικός μουσικός του συγκροτήματος που έχει συμμετάσχει σε κάθε album.

Ένας χαλαρός δαίμονας των κρουστών

Ο Nick Mason είναι η μουσική ιδιοφυΐα που έφερε στη ζωή ύμνους του psychedelic rock όπως τα “Echoes”, “Time”, “Careful with That Axe, Eugene” και “One of These Days”. Επηρεασμένος από jazz και big band, ο Mason αγκάλιασε τα acoustic drums (single- και double-headed), τα ηλεκτρονικά drums, Rototoms, και το tuned percussion, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό μελωδικό όλον. Το στιλ του ήταν πιο ήπιο και χαλαρό από άλλους progressive rock drummers της εποχής του, με εξαίρεση τις ζωντανές εμφανίσεις των Pink Floyd. Εκεί, και κατ’ επέκταση στα Ummagumma και Live at Pompeii, η συλλογική ενέργεια και δυναμική του συγκροτήματος τον μεταμόρφωνε σε δαίμονα των κρουστών.

Αυτό που ξεχωρίζει τον Mason ωστόσο πέρα από κάθε άλλο, είναι το γεγονός πως διατήρησε μια καθαρά… επαγγελματική στάση από το 1985 και έπειτα. Όταν ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη για τα δικαιώματα του ονόματος της μπάντας μεταξύ Gilmour και Waters, ο Mason δεν πήρε θέση ευθέως. Έκτοτε, εμφανίστηκε σε stages και με τους δυο, ενώ ήταν εκεί και τον Ιούλιο του 2005 όταν μαζί με τους Gilmour, Waters, και Wright, επανενώθηκαν στο Λονδίνο.

Nick Mason’s Saucerful of Secrets

Με τους Gilmour και Waters στα… μαχαίρια αιωνίως, ο Mason αποφάσισε το 2018 πως είχε έρθει η ώρα οι Pink Floyd να ακούγονται και από ένα project του ίδιου. Ίδρυσε λοιπόν τους Nick Mason’s Saucerful of Secrets, οι οποίοι θα κοσμήσουν το stage στην Τεχνόπολη αυτό το Σάββατο. Στόχος; Να παίξουν πρώιμο psychedelic υλικό των Pink Floyd. Μαζί του ο πρώην κιθαρίστας των Blockheads, Lee Harris, ο μπασίστας και επί χρόνια συνεργάτης των Pink Floyd, Guy Pratt, ο vocalist και κιθαρίστας των Spandau Ballet, Gary Kemp, και ο keyboardist των Orb, Dom Beken.

Αντιλαμβάνεται κανείς κοιτάζοντας τα ονόματα ότι οι Nick Mason’s Saucerful of Secrets αποτελούν μια psychedelic superband. Ένα σχήμα το οποίο τιμά τα πρώτα βήματα της σπουδαιότερης psychedelic μπάντας που έχουν ακούσει τα ανθρώπινα -και όχι μόνο- αυτιά. Καθότι πολλοί fans ανά τον κόσμο ανακάλυψαν τους Pink Floyd μέσω του The Dark Side of the Moon, ο Mason θεώρησε σωστό να διαφημίσει -και άρα αναβιώσει- πρώιμο υλικό του συγκροτήματος. Έκαναν δυο tours σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική το 2018 και το 2019, αλλά αυτό του 2021 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19.

Τώρα, τη στιγμή που η “κανονικότητα” των συναυλιών μοιάζει να έχει επανέλθει, η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί τους ογκόλιθους του psych rock. Στη σκηνή, ο χαλαρός δαίμονας των drums, Nick Mason, κρατώντας μπαγκέτα μαέστρου και drumsticks συνάμα, δίνει το έναυσμα για να θυμηθούν οι παλιοί και να γνωρίσουν οι καινούριο το πρωτόλειο psychedelic rock που καθόρισε την πορεία της μουσικής για πάντα. Το rock αυτό που μόνο οι Pink Floyd έγραψαν και έχουν γράψει, ώριμο πια, δοσμένο μέσα από τα μεγάλα μυαλά που θα βρεθούν επί σκηνής μαζί με τον τιτάνα του psych drumming.

Τελευταία