Desert Monks - Sympan

Οι Αθηναίοι alternative rockers Desert Monks επέστρεψαν δισκογραφικά τέσσερα χρόνια μετά το Dark Grooves με τον ολοκαίνουργιο τους δίσκο Sympan μέσα στον οποίο δείχνουν να ωρίμασαν μουσικά, να βρήκαν καλύτερα τα πατήματα τους και το ύφος τους. Ανήκουν σε αυτές τις περιπτώσεις που η καραντίνα δείχνει να τους έκανε περισσότερο καλό παρά κακό.

Πάμε να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά. Ο δίσκος έχει διάρκεια λίγο πάνω από 50 λεπτά και περιέχει 11 συνθέσεις. Είναι εμφανές από το πρώτο άκουσμα πως αυτή η μπάντα εξελίχθηκε και μάλιστα πολύ. Η παραγωγή είναι σαφέστατα καλύτερη από τον πρώτο τους δίσκο, οι συνθέσεις τους είναι πιο ξεκάθαρες, πιο ώριμες και πιο σκοτεινές.

Ο όρος “Alternative” χαρακτηρίζει απόλυτα την μουσική τους μιας και δεν βάζουν περιορισμό στην έμπνευση τους. Ναι, τα παιδιά “rock” παίζουν και σίγουρα δεν κινούνται σε ακραία μονοπάτια. Παρόλα αυτά δεν δείχνουν καμία διάθεση να ακολουθήσουν κάποια συγκεκριμένη νόρμα εγκλωβίζοντας την έμπνευσή τους κάτω από την ταμπέλα ενός συγκεκριμένου genre. Έτσι έχουμε ένα δίσκο με αρκετή ποικιλομορφία. To "The precious Art of Getting Hurt" σου θυμίζει εποχές desert rock, ενώ το μελωδικότατο "Eyes", με την υπέροχη κιθάρα, μου φέρνει κατευθείαν στο μυαλό τους Anathema. Το επιθετικό "Mermaid Soup" που στο τέλος σε απαγάγουν εξωγήινοι είναι μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα δυναμική σύνθεση και το "Alone, In Love Well Distracted" αγγίζει τα σύνορα με την Indie Rock.

Το όμορφο σε όλο αυτό είναι πως ο δίσκος έχει μια περίεργη συνοχή. Τα κομμάτια είναι εξαιρετικά τοποθετημένα και τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν κάνουν την εμφάνιση τους σε κάθε τραγούδι με διαφορετικό τρόπο. Θα μου πείτε πως δεν σας έχω αναφέρει καθόλου τα στοιχεία τους, δεν θα σας αδικήσω, αλλά αυτό θα έκανα τώρα, δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί μου βιάζεστε κάθε φορά.

Στις συνθέσεις τους θα βρεις ένα εξαιρετικά δεμένο rhythm session, μια μεστή φωνή με ιδιαίτερη χρονιά η οποία δείχνει να ωρίμασε πολύ και ευκολομνημόνευτα και άκρως μελωδικά κιθαριστικά riffs. Long story short, τα παιδιά είναι ένα μουσικό σύνολο που βάζει πάνω από όλα την μουσική. Όλοι μαζί σαν ένα σώμα. Δεν γνωρίζω αν κάποιος ηγείται της σύνθεσης, αυτό που φαίνεται πάντως είναι πως όλοι μαζί καταλήγουν στην ενορχήστρωση του κάθε κομματιού δίνοντας εξαιρετικό χώρο ο ένας στον άλλο και αναδεικνύοντας το όργανο που πρέπει την κατάλληλη στιγμή.

Εν κατακλείδι ο δίσκος είναι ένα statement μιας νέας εποχής για την μπάντα και είναι βέβαιο πως αν συνεχίσουν με την ίδια όρεξη είναι θέμα χρόνου να πάνε την μουσική τους ένα level παραπάνω. Δυστυχώς δεν κατάφερα να παρευρεθώ στην παρουσίαση τους (λόγω δουλειάς) έτσι ώστε να μου λυθεί η απορία του πως παρουσιάζουν ζωντανά όλη αυτή την ποικιλία που ακούμε στον δίσκο. Είμαι βέβαιος πως θα καταφέρω να τους δω σε κάποιο επόμενο και τότε θα έχω την πλήρη εικόνα του φαινομένου Desert Monks που σίγουρα θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

Rating: 

 7


Εταιρεία: Just Gazing Records
Genre: Alternative Rock
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 06/05/2022
Band Links: Facebook | Spotify | YouTube |
Bandcamp

Τελευταία