Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣMIDNIGHT EXPRESSThrow Away Your Books, Rally in the Streets: Πανανθρώπινη κραυγή εξ Ιαπωνίας

Throw Away Your Books, Rally in the Streets: Πανανθρώπινη κραυγή εξ Ιαπωνίας

Φωτογραφίες: Γιάννα Φώτου

Midnight Express, Ριβιέρα, Εξάρχεια. 23:00. Είναι φορές που η ατάκα του 'Ακη Καπράνου “αυτή είναι μία ταινία που θα μπορούσατε να δείτε σπίτι σας…” ηχεί διαφορετικά. Και χθες, στο αριστούργημα του Shuji Terayama (寺山 修司), Throw Away Your Books, Rally in the Streets, αντήχησε πολύ πιο δυνατά από άλλες φορές. Θες επειδή το θέμα της ταινίας είναι μια βαθιά, πικρή επαναστατικότητα απέναντι σε όλα, θες επειδή το Midnight Express άλλαξε ημέρα και ώρα προβολής (συνήθως θα γίνεται μετά τις 23:00 και συνήθως Παρασκευές) εξαιτίας ενός νέου ΦΕΚ που μάλλον περισσότερο περιπλέκει τα πράγματα, παρά τα επιλύει, θες επειδή κάποιες ταινίες είναι φτιαγμένες για το μεγάλο πανί.

Ο πρόλογος του Γιώργου Ευθυμίου, έθεσε ένα πλαίσιο αναφοράς, ως οφείλει ένας καλός πρόλογος, χωρίς να αποκαλύψει πολλά για την ταινία, αλλά βάζοντας μας για τα καλά στο κλίμα. Ειδικά για το μπακγκράουντ του enfant terrible του Ιαπωνικού σινεμά, Shuji Terayama. Από τα ταπεινά ξεκινήματα στην πόλη Hirosaki στην επαρχία Aomori, μια περιοχή γεμάτη θρύλους και προλήψεις για “φαντάσματα”, μέχρι την ευρύτατη γκάμα του: Σκηνοθέτης, φωτογράφος, σπίκερ σε αγώνες μποξ κι ιππόδρομο (ο Terayama πίστευε ότι μπορείς να μάθεις όλη τη ζωή μέσα από αυτά), ιδρυτικό μέλος του πρωτοποριακού θεάτρου Tenjō Saiki (天井桟敷), την ποίησή του, που δυστυχώς παραμένει αμετάφραστη στα ελληνικά, αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του, χρησιμοποιώντας ένα δυσεύρετο κομμάτι του Μίκη Θεοδωράκη (δεν είπε ποιο, επίτηδες για να μη χαλάσει η έκπληξη), κάτι που αναφέρθηκε τόσο από τον 'Ακη όσο και στο αφιέρωμά μας για το φιλμ.

Κι έπειτα, πέφτουν τα φώτα. Οι τίτλοι με τα ιδεογράμματα ξεπροβάλλουν κι ένα αναμφίβολα δύσκολο συναισθηματικό τρένο έφευγε από το σταθμό. Για σχεδόν δυόμισι ώρες κολλήσαμε στην οθόνη και η σχεδόν γεμάτη Ριβιέρα θα έβλεπε ένα απαύγασμα κινηματογραφικής άποψης, αισθητικής και επανάστασης κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό. Η μοναδικότητα της μίας προβολής είναι μια ξεχωριστή στιγμή για όλους εμάς, μακάρι όμως να την ξαναδούμε κάποια στιγμή. Πάλι στη μεγάλη οθόνη.

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τελευταία