Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣAWOLNATION - Angel Miners & The Lightning Riders

AWOLNATION - Angel Miners & The Lightning Riders

Καλοκαίρι έρχεται, ώρα για κάτι πιο upbeat. Ωραία και τα χέβι μέταλς αλλά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καμιά φορά προτιμώ να πίνω μια κοκτεϊλάρα σ’ ένα μπιτσόμπαρο με μουσική υπόκρουση ένα ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ντάπα ντούπα παρά να είμαι για μπύρες σε ροκόμπαρο στην Αλεξάνδρας ακούγοντας για νιοστή φορά «Cherry Pie», «Bed Of Nails» και «Sweet Child O’ Mine».

Οι AWOLNATION λοιπόν στην ουσία είναι ένα one-man project του τραγουδιστή και πολυοργανίστα Aaron Bruno, o οποίος έχει αξιοσημείωτη θητεία σε grunge και indie μπάντες τής μουσικομάνας (νέος δόκιμος όρος) California. Υπάρχουν δίσκοι των AWOLNATION στους οποίους ο τύπος έχει παίξει όλα τα όργανα. Όχι όμως εδώ. Εδώ συνοδεύεται από τον Isaac Carpenter (drums, backing vocals), τον Zach Irons (lead guitar, backing vocals), τον Daniel Saslow (programming, keyboards) και τον Michael Goldman (bass, vocals).

Όλοι αυτοί μαζί κυκλοφόρησαν, μέσω της Better Noise, το «Angel Miners & The Lightning Riders». Όπως πολύς κόσμος, έτσι κι εγώ, έμαθα τους AWOLNATION από το single «Sail» που κυκλοφόρησε το 2010 και αμέσως μου γεννήθηκε η απορία «πως διαβάζεται αυτό το πράγμα;;;». Κατά τα άλλα, ωραίο τραγούδι που έγινε και αντικείμενο πολλών πειραματισμών και διασκευών από πολλές μπάντες ανά τον κόσμο.

Το AWOLNATION λοιπόν είναι σύνθετη λέξη αποτελούμενη από το AWOL και το NATION. ΠΡΩΤΟΙ ΕΔΩ! Καταρχάς, AWOL είναι ένα ακρωνύμιο της αργκό του Αμερικανικού στρατού και προκύπτει από το «Absent WithOut Leave». Σα να λέμε «αδικαιολογήτως απών». Πέντε μέρες κράτηση, θα πήξεις και άλλα τέτοια ωραία. Στην πορεία οι σκανταλιάρηδες φίλοι τού Aaron Bruno, του κόλλησαν αυτό το «awol» ως παρατσούκλι καθώς είχε τη συνήθεια να φεύγει από τα πάρτυ χωρίς να χαιρετάει. Γινόταν μπουχός σα να λέμε.

Τέλος πάντων, το «Angel Miners & The Lightning Riders» είναι η τέταρτη κατά σειρά κυκλοφορία των AWOLNATION μέσα σε εννιά χρόνια (2011-2020). Πρώτο single του δίσκου ήταν το “The Best”, του οποίου η εισαγωγή θυμίζει λίγο το «Heavy Cross» των Gossip. Αλλά μέχρι εκεί. Ωραίο κομμάτι γενικά, ιδανικό για σινγκλάκι, σε βάζει στο κλίμα. Το δεύτερο single ήταν το «California Halo Blue» το οποίο, σύμφωνα με τον Aaron Bruno, αποτελεί και έναν φόρο τιμής στα γεγονότα με τις πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στην Καλιφόρνια το 2019. ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ τραγούδι, προσωπικό αγαπημένο από το δίσκο.

Τρίτο single κατά σειρά ήταν το «Mayday!!! Fiesta Fever» με guest τον Alex Ebert από τους «Edward Sharpe and the Magnetic Zeros». Δεν έχω ιδέα ποιοι είν’ αυτοί αλλά η συμμετοχή του στο συγκεκριμένο τραγούδι είναι καταλυτική. Τέταρτο και τελευταίο single είναι το «Slam (Angel Miners)». Κολλητικό ριφάκι το κυρίως θέμα του τραγουδιού, που επαναλαμβάνεται μέσα στο κομμάτι με διαφορετικές ενορχηστρώσεις και λοιπά κόλπα.

Δεν έχει άλλο single, φτάνει. Δέκα κομμάτια έχει ο δίσκος, το 40% κυκλοφόρησε σε single. Έχει άλλα έξι. Κρυφό χαρτί τού «Angel Miners & The Lightning Riders» είναι και το «Pacific Coast Highway In The Movies» με συμμετοχή του Rivers Cuomo από τους πασίγνωστους Weezer. Ένα σινγκλάκι ακόμα το χώραγε για να είμαι ειλικρινής. Τι τέσσερα, τι πέντε. Τέλος πάντων πολύ ωραίο κομμάτι, καθόλα καλοκαιρινό καθώς υποβόσκει ένα reggae vibe. Καλά, δεν υποβόσκει, είναι πασιφανέστατο. Θα ξεχωρίσω ακόμα τα «Lightning Riders» και «Radical».

Επειδή δεν περίμενα να κάτσω να γράψω ξεχωριστά για κάθε τραγούδι αλλά έτσι πάει να βγει, δε θα πέσω στην παγίδα. Γενικά ο δίσκος είναι πάρα πολύ ωραίος και ακούγεται «νεράκι». Δύσκολα προσπερνάς κάποιο τραγούδι. Σαφώς υπάρχουν κ οι στιγμές που δεν είναι στα ίδια επίπεδα με άλλες («Battered, Black & Blue (Hole In My Heart)», «Half Italian», «I'm A Wreck»), αλλά όλα τα κομμάτια έχουν κάτι να δώσουν.

Ακούστε τον και δε θα χάσετε. Και μετά χτυπήστε και μια μπύρα σε κάποιο ροκόμπαρο στην Αλεξάνδρας. Αλλά ξέχασα, έχουν κλείσει.

Rating:

7.0


Εταιρεία: Better Noise Music
Genre: Alternative/Indie
Παραγωγός: AWOLNATION
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 24/04/2020

Band links: AWOLNATION, Facebook, Instagram, Spotify, Bandcamp