Satti - Yenna

Η Μαρίνα Σάττι από την αρχή της καριέρας της κατάφερε να φέρει το mainstream σε εκείνη. Δεν το επεδίωξε, δεν άλλαξε ύφος, δεν έγραψε πάνω σε μια πεπατημένη. Η "Μάντισσα" ήταν τόσο ξεχωριστή που αγκαλιάστηκε από όλο τον κόσμο χωρίς δεύτερη σκέψη και κατά την ταπεινή μου γνώμη το άξιζε απόλυτα. Ένα πρωτότυπο τραγούδι, γεμάτο αισθητική, καλογραμμένο και καλοπαιγμένο, ένα τραγούδι που πάει την ελληνική μουσική μπροστά. Κρατήστε την τελευταία πρόταση, γιατί έχω ακριβώς την ίδια γνώμη και για το υπέροχο "Yenna". Το πρώτο ολοκληρωμένο της album θα μπορούσε να είναι ένα σεμινάριο με τίτλο "Find your inner Voice". Είναι Indie; Είναι Electro pop; Είναι Ethnic; Είναι παραδοσιακό; Nope. Ο δίσκος είναι Μαρίνα Σάττι και είναι ένα πραγματικό στολίδι.

Η διάρκεια του είναι μόλις 29 λεπτά και όμως της πήρε πέντε χρόνια να τον τελειώσει και μαντέψτε γιατί. Μα φυσικά γιατί τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα έχω γράψει ένα εκατομμύριο φορές αλλά μάλλον δεν θα σταματήσω να τα γράφω μέχρι να το καταλάβει και ο τελευταίος αναγνώστης μας. Η εξέλιξη και η δημιουργία είναι μια σκληρή και επίπονη διαδικασία, δεν υπάρχουν shortcuts, δεν υπάρχει κάποιο κόλπο, απαιτεί σκληρή δουλειά και πολλές ώρες. Ο δίσκος αυτός φωνάζει επιμέλεια. Ο ήχος είναι πραγματικά κρυστάλλινος, η ενορχήστρωση εξαιρετική και οι συνθέσεις είναι βουτηγμένες στον πειραματισμό αλλά ταυτόχρονα τόσο οικίες που αγκαλιάζονται αμέσως από τον ακροατή. O ορισμός της προσεγμένης δουλειάς.

Δεν θα σας το παίξω ειδήμων, αλλά δεν χρειάζεται να είναι κανείς για να καταλάβει την βαθιά και ειλικρινή σχέση που έχει η Μαρίνα με την παράδοση. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τις ρίζες από πριν, στις φέρνει όλες στο πιάτο σου. ΄Αλλοτε χορευτικά, άλλοτε πιο σκοτεινά. Κάποιες φορές τραγουδιστά, κάποιες άλλες με ραπ. 11 τραγούδια τόσο διαφορετικά και ταυτόχρονα τόσο ίδια, 11 συνθέσεις με ταυτότητα, την δική της ταυτότητα. Ο δίσκος είναι ένα τεράστιο "Εγώ αυτή είμαι γιατί έτσι γουστάρω και σε όσους αρέσει χαρά μου, σε όσους δεν αρέσει; Να είναι καλά, καλά να είναι!".

Το "Γιατί πουλί μου", μια "διασκευή" Θρακιώτικου παραδοσιακού τραγουδιού, μια ιστορία ενός πουλιού που δεν μπορεί να καλαηδίσει χωρίς τα φτερά του, όπως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να ακολουθήσει τα όνειρα του. Το "Κρητικό" ένας φόρος τιμής στον τόπο της. Το "΄Αδειοι Δρόμοι" που αγκαλιάζει την καταγωγή της. Κομμάτια σαν το χορευτικό "Πάλι" ή το ερωτικό "Πόνος Κρυφός" που έγιναν επιτυχίες πολύ πριν κυκλοφορήσει. Κομμάτια σαν το ανεβαστικό "Σπίρτο και Βενζίνη" και το συγκλονιστικό "Μοιρολόι" που αγαπήθηκαν αμέσως. Κομμάτια όπως το προσωπικό μου αγαπημένο "΄Ασε με να φύγω". Όλα τους είναι συνθέσεις που ξεχειλίζουν αγάπη, αισθητική, ασχολία και γνώση. Ένας δίσκος πραγματικό στολίδι.

Πολλοί μου είπαν "Αμάν μωρέ με την Σάττι, τι έχετε πάθει όλοι;" και απαντώ. Έχουμε πάθει πως η πρωτοτυπία, η καλαισθησία και η δουλειά ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ και μάλιστα δυνατά, είτε είναι ένας δίσκος experimental Death, είτε ελαφρολαϊκό. Ο δίσκος αυτός έχει προσωπικότητα. Είναι η Μαρίνα και μακάρι να συνεχίσουμε να κάνουμε mainstream τόσο ποιοτικές δουλειές. Ατόφιο δεκάρι!

Rating: 

 10


Band: SATTI
Album: YENNA
Εταιρεία: Walnut Entertainment
Genre: Indie, Ethnic, Electro Pop
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 27/05/2022
Band Links: MarinaSatti.com | Facebook | Instagram | Twitter | Spotify | YouTube |
Bandcamp

Τελευταία