Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣΜ3ΜΦ1Σ - Το Σκοτάδι Εντός Μου

Μ3ΜΦ1Σ - Το Σκοτάδι Εντός Μου

'Αξιοι!

Τι? Πρέπει να το αναλύσω ε?

'Αντε καλά…

Πατάω “play”… Μμμ, λέω, καλή φάση. Μια δυναμική και ένα ηχόχρωμα που δύσκολα πετυχαίνεις στο ελληνικό πεντάγραμμο. Προσωπικά εκτιμώ δεόντως τους μουσικούς-μπάντες που τολμούν να παντρέψουν μουσικές ατμόσφαιρες που μας έρχονται από εκτός συνόρων, με ελληνικό στίχο που να στέκεται, πόσο μάλλον αυτούς που το πετυχαίνουν. Ε ναι… πόσες φορές μετέφρασες μια ξένη κομματάρα στη μητρική μας γλώσσα και δε σου φάνηκε «κάπως»? Ομολογώ ότι η αισθητική μουσικά μου έφερνε διαρκώς στ’αυτιά τραγούδια και μπάντες που με στιγμάτισαν στην εφηβεία και όχι μόνο, ιδιαίτερα Paradise Lost και Amorphis… Ναι μπορώ να πω ότι ένιωθα να κρυφοκοιτάζουν από μια χαραμάδα… Αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάτι που να θυμίζει απομίμηση ή αντιγραφή, αφού οι συνθέσεις μαρτυρούν φουλ έμπνευση, δημιουργικότητα και μεράκι. Η παραγωγή δείχνει μια μπάντα που ξέρει ακριβώς τι θέλει να κάνει και το κάνει καλά.

Δεν είχα την ευκαιρία μέχρι στιγμής να τους δω από κοντά τους λεγεωνάριους του Βορρά, αλλά φαίνεται να αγαπάνε ειλικρινά αυτό που κάνουν. Πώς αλλιώς άλλωστε μια μπάντα με τέτοια μπάντα θα επέλεγε να τραβήξει πορεία με ελληνικό στίχο σε κάτι που θα μπορούσε ίσως να ανοίξει τα σύνορα πολύ ευκολότερα με αγγλικό στίχο και να ξεφύγει από το εγχώριο ταβάνι του πολιτισμικού μας ISO* (ή πιο σωστά NSO**). Αυτό το θέμα παίρνει ανάλυση που δε θα κάνω εδώ από σεβασμό στη δισκοκριτική και την εν λόγω μπάντα.

Επανήλθα... Από το κομμάτι «Καμία γη» και μετά, ήδη με κέρδισαν και δε με έχασαν στιγμή ως το τέλος. Οφείλω να αναφέρω ότι στο κομμάτι «Πομπηία» θεωρώ ο δίσκος αγγίζει το ζενίθ του, ενώ το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου «Το σκοτάδι εντός μου» με έπεισε ότο ξέρουν να χειρίζονται την αισθητική τους φτιάχνοντας σκοτεινή ατμόσφαιρα, με ή χωρίς εντάσεις.

Σίγουρα μια ελληνόφωνη μπάντα που πετυχαίνει να δώσει την ανάλογη αξία στα «σκληρά» φωνητικά χωρίς να μοιάζει γραφική στους «δύσκολους» ακροατές. (Λέω εγώ τώρα…)

Κλείνω λέγοντας ευχαριστώ στον επουράνιο ακατανόμαστο εμπνευστή του site μας depart.gr, αφού με την ιδιότητα του συντάκτη γνώρισα κι εκτίμησα καλύτερα τους M3MPH1S. Με κέρδισαν… ο δίσκος παίζει ήδη στο repeat, κι αφού έγραψα ότι είχα να γράψω, ώρα να ανάψω τσιγάρο και να τον απολαύσω…

Rating:

9.0


Εταιρεία:  -
Genre: Extreme Alternative
Παραγωγός:  Μ3ΜΦ1Σ
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 01/05/2020

Band links: Facebook, Spotify, Bandcamp