Αρχική DEPARTISTSΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣΛεξ όρμα τους, ξεχαρβάλωσε τη νόρμα τους

Λεξ όρμα τους, ξεχαρβάλωσε τη νόρμα τους

Τελικά δε σας νοιάζει ο πολιτισμός, μόνο να νιώθετε μία επίπλαστη ανωτερότητα. Ήταν πολύ βολικό που η hip hop ως μουσική & κουλτούρα είχε συνδεθεί αποκλειστικά με καρναβάλια τύπου Snik, Light, Might, Kite και οποιοδήποτε άλλο nickname που μοιάζει βγαλμένο από κάποιο freak show του American Horror Story. Θα μου πεις, δηλαδή το Λεξ είναι ευφάνταστο; Όχι, προφανώς και όχι, όμως, μυρίζει τσιμέντο γειτονιάς, από αυτά που βγάζει η φαντασία δεκαπεντάχρονων τσόγλανων που αράζουν παρέα στην πλατεία.

Σας κάνει εντύπωση το γκελ που κάνει ο Σαλονικιός ράπερ, ξινίζετε τη μούρη σας λες και σας στερεί κάτι σημαντικό. Γιατί όμως σας κάνει έκπληξη; Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουμε ζήσει μνημόνια, πολιτικές δολοφονίες, ρατσιστικά εγκλήματα, ομοφοβικούς λιθοβολισμούς, εξαθλίωση και ένα κατεβατό δεινά. Το 90% της σκηνής, είτε πρόκειται για καλλιτέχνες ή για οπαδούς, σφύριζε αδιάφορα. Κάναμε τη μουσική που κάποτε εξέφραζε το επαναστατικό κομμάτι της κοινωνίας μία απολιτίκ ισαποστασική μπούρδα.

Και μετά ήρθε ο Λεξ, οπλισμένος με τη μαγκιά της γειτονιάς και το θράσος αυτού που δεν έχει να χάσει κάτι να τρίψει στις μούρες μας την πραγματικότητα. Κάποιοι, έρχονται σήμερα και τον αντιμετωπίζουν ως απειλή, άλλοι, όπως εγώ, ως τον φίλο από τη γειτονιά και αν έχεις μεγαλώσει δυτικά του ποταμού, αυτός ο δεσμός είναι ισχυρότερος από το καλύτερο riff του πλανήτη.

Αναρωτιέται το άλλο το ντουγάνι γιατί ο Λεξ έριξε double score στους Manowar. Έλα μου ντε, λες να συνέβη επειδή εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν να τη βγάλουν ενώ κανένας δεν έχει να αντιμετωπίσει κάποιον δράκο;

Τα προβλήματα τα οποία πολλοί επέλεξαν να αγνοήσουν, ο Λεξ τα έβγαλε από το περιθώριο, έγινε η μορφή που δείχνει σε όλους ότι εκεί έξω υπάρχει τουλάχιστον ένας ακόμα σαν αυτούς, ένας που τους καταλαβαίνει, ένας που ζει τα ίδια. Έγινε ένα σύμβολο ακόμα και αν δεν το επεδίωξε, δεν του χρειάζεται βέβαια, αφού ακόμα και από το περιθώριο, η φωνή του αντηχεί τόσο δυνατά στα σαλόνια που γκρεμίζει τους πολυελαίους.

Επομένως, όχι 25 χιλιάρικα, μακάρι να φτάσει τα 125, ενάντια στη σήψη και τη δυσωδία, και πάρα το μικρό του φυσικό μέγεθος, να στέκει γίγαντας πολιτισμού. Μέχρι λοιπόν να φτάσεις τα 125 Αλέξη, «όρμα τους και γάμα την εικόνα τους». Και εμείς θα ακολουθούμε!

Τελευταία