Αρχική ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣΚΡΙΤΙΚΕΣThor: Love and Thunder (2022) - Review

Thor: Love and Thunder (2022) - Review

Θυμάμαι ξεκάθαρα τον ενθουσιασμό μου για την πρώτη ταινία Thor. Όντας ένας φανατικός θαυμαστής του μαγικού Βίκινγκ ήρωα είχα πιέσει τους γονείς μου να αγοράσουν εισιτήρια για την πρώτη προβολή της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας της ταινίας στην Ελλάδα. Είχα τον ίδιο ενθουσιασμό για το άνισο μα και αδικημένο sequel, The Dark World και φυσικά το οριακά αριστούργημα κωμικής δράσης, Ragnarok. Έντεκα χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης ταινίας και όχι πια  ένα παιδί 11 χρονών αλλά ένας κυνικός ενήλικας, συμμερίζομαι τον ίδιο ενθουσιασμό με τον νεαρό εαυτό μου για την τελευταία προσθήκη στην εποποιία του Thor και νέα συνεργασία των Chris Hemsworth και Taika Waititi μετά το υπέρ- επιτυχημένο τρίτο κεφάλαιο το όποιο κατόρθωσε να επαναφέρει τον χαρακτήρα και να τον εδραιώσει ως έναν από τους πιο καλτ χαρακτήρες του είδους.

Η ιστορία του Love and Thunder ξεκινά με τον διαστημικό πολεμιστή μας να βιώνει μια ασυνήθιστη κρίση μέσης ηλικίας ενώ ταξιδεύει και μπλέκει σε περιπέτειες με τους Guardians of the Galaxy (οι οποίοι πέρα από μερικά ευχάριστα gags δεν εξυπηρετούν κανέναν ουσιώδη ρόλο στην πλοκή) αλλά και τον πέτρινο φίλο του, Korg τον πολυλογά εξωγήινο που γνωρίσαμε στο Ragnarok και υποδύεται ο Waititi. Όμως αυτή η περίοδος πνευματικής αναζήτησης του ξανθού γίγαντα θα διακοπεί όταν μια νέα απειλή ξεπροβάλλει (κυριολεκτικά) από τις σκιές και αρχίσει να απειλεί όλους τους αθανάτους του σύμπαντος με αφανισμό. Ταυτόχρονα όμως ο Thor θα πρέπει να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο του έρωτα μα και πρώην του σχέση, την θνητή Jane Foster η οποία ξαφνικά γίνεται η νέα κάτοχος του μαγικού σφυριού του, Mjolnir.

Natalie Portman and Chris Hemsworth as Jane Foster/Thor and Thor in the Marvel film Thor: Love and Thunder

Ο καλύτερος τρόπος για να χαρακτηρίσει κανείς το τελευταίο έργο του Waititi είναι ως ένα filler επεισόδιο. Απολαυστικό μεν ανούσιο δε. Ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε παρεξήγηση σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μια κακή ταινία. To Love and Thunder είναι μια πολύ καλή ταινία και ίσως η καλύτερη του MCU μετά από μια τριετία γεμάτη απογοητευτικά projects ξεκινώντας από το Far From Home. Απογοητευτικά από την άποψη ότι δεν υπήρχε η φιλοδοξία ή το όραμα των ταινιών που οδήγησαν στο κινηματογραφικό φαινόμενο που αποτέλεσε το Endgame.

Η τέταρτη κατά σειρά ταινία Thor δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα έπος. Δεν είναι φιλόδοξη ούτε από άποψη θεάματος ούτε όμως και περιεχομένου. Η εξέλιξη που βιώνουν οι χαρακτήρες είναι στο σύνολο της ελάχιστη και περιορίζεται σε δυο μόνο ρόλους. Ο κακός δεν φαντάζει όντως απειλητικός ενώ το σενάριο των Waititi και Jennifer Kaytin Robinson αναλώνεται υπερβολικά παρά πολύ σε gags τα οποία έχουν μεν ένα ποσοστό επιτυχίας 90% όμως στο υπόλοιπο 10% φαντάζουν κουραστικά και αποσπούν από μια πλοκή που θα μπορούσε να είναι μια πιο ώριμη ιστορία αγάπης και ωριμότητας . Ακόμη και η κινηματογράφηση του Barry Idoine αν και ικανοποιητική έχει πολλά να ζηλέψει από το πόσο πανέμορφα στυλιζαρισμένη ήταν η αντίστοιχη δουλειά του Javier Aguirresarobe στο Ragnarok.

Όμως παρά τα πολλά ψεγάδια της, το Thor Love and Thunder είναι μια απολαυστική και σίγουρα συναισθηματική κινηματογραφική εμπειρία που θα χαράξει ένα διάπλατο χαμόγελο στο πρόσωπο του θεατή δίχως να προσπαθήσει ιδιαίτερα. Η μικρή της διάρκεια συμβάλλει στην απερίγραπτα εξαιρετική ροη. Πράγματι το τελευταίο πόνημα της Marvel Studios δεν κουράζει ούτε για κλάσμα του δευτερόλεπτου. Ενδεχομένως αυτό να λειτούργει εις βάρος του οποιουδήποτε επιπροσθέτου δραματικού βάθους θα μπορούσε να έχει η ταινία, όμως τουλάχιστον παραμένει μια αλησμόνητα ψυχαγωγική εμπειρία. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια ξεκαρδιστική κωμωδία, το Love and Thunder είναι και μια φαντασμαγορική ταινία δράσης. Ο Waititi εκμεταλλεύεται εις το έπακρο την έμφυτη camp ιδιότητα του χαρακτήρα ώστε να στήσει ορισμένες εξωφρενικά εντυπωσιακές σεκάνς μάχης οι οποίες διαρκώς εξελίσσονται και προσφέρουν κάτι το οπτικά καινούργιο. Είναι εμφανές ότι ο νεοζηλανδέζος δημιουργός ξεφύλλισε μια πλειάδα comics με τον ιπτάμενο πολεμιστή και επέλεξε να εντάξει εκείνα τα στοιχεία τα οποία στα χέρια του οποιουδήποτε άλλου σκηνοθέτη δεν θα λειτουργούσαν τόσο καλά.

Όμως η ταινία στηρίζεται κυρίως στον Hemsworth ο όποιος για άλλη μια φορά αναδεικνύει την κωμική του ευφυΐα, την άνεση του να γλιστρά από την χαλαρότητα σε κάτι το πιο σοβαρό ερμηνευτικά και το πόσο ευφάνταστα χαρισματικός είναι. Κυρίως δε όμως η ερμηνεία του ωφελείται σε μεγάλο βαθμό από την εκπληκτική χημεία που μοιράζεται με την Natalie Portman. Η Portman είναι η μόνη που κατορθώνει να επισκιάσει ανά σκηνές το ασύγκριτο star-power του Hemsworth δίνοντας μια απρόσμενα παθιασμένη και μεστή ερμηνεία που εξισορροπεί με την άνεση ζογκλέρ την τραγικότητα αλλά και την κωμικότητα που απαιτεί ένας τέτοιος ρόλος. Αυτό που αποκόμισα από την όλη εμπειρία είναι ότι παρά το μεγαλειώδες θέαμα που μου προσφέρθηκε τόσο απλόχερα αλλά και την ποικιλία αστείων που με ώθησαν σε ηχηρές κραυγές γέλιου, οι καλύτερες σκηνές αυτού του έργου ήταν οι μικρές ανθρώπινες στιγμές μεταξύ του Thor του Hemsworth και της Jane Foster της Portman.

Η Tessa Thompson είναι για άλλη μια φορά εξαιρετική σε έναν ρόλο που δεν αρμόζει στη  υποκριτική της δεινότητα, ο Russell Crowe είναι τραγελαφικά απολαυστικός σε έναν μικρό αλλά σημαντικό ρόλο ενώ μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων στοιχείων της ταινίας επρόκειτο να είναι ο Gorr του Christian Bale. Η ερμηνεία του ίσως αποτελεί ένα από τα πιο αδύναμα στοιχεία της ταινίας και αποτελεί άξιο απορίας το τι ακριβώς ήθελε να κατορθώσει σε υποκριτικό επίπεδο. Βέβαια δεν τον βοήθα και το σενάριο και εν ολίγοις ο ρόλος του περιορίζεται σε αυτόν του γραφικού κακού που μένει στην μνήμη του θεατή ως μια άβολη καρικατούρα.

Christian Bale as Gorr the God Butcher in the Marvel film Thor: Love and Thunder

Είναι γεγονός ότι η Marvel Studios έχει αρχίσει να χάνει την οποιαδήποτε εμπιστοσύνη είχε αποκτήσει από το κοινό με την χαρακτηριστική  μετριότητα των τελευταίων προτάσεων της. Όμως το Thor: Love And Thunder είναι μια ευχάριστη επιστροφή στη συνταγή που εδραίωσε το μεγαλεπήβολο στούντιο ως τιτάνα της βιομηχανίας. Οι Waititi και ΣΙΑ μπορεί να μην έχουν παραδώσει αυτή τη φορά το νέο Ragnarok αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν δώσει μια εξαίσια αφορμή να καταβροχθίσει κανείς ποπ κορν και μπίρες για δυο ώρες.

Rating:


Xώρα: Η.Π.Α.
Έτος: 2022
Σκηνοθεσία: Taika Waititi
Πρωταγωνιστούν: Chris Hemsworth, Natalie Portman, Tessa Thompson
Διάρκεια: 119'

Τελευταία