Αρχική EVENTSΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣLaurie Anderson 10/07/2022 @Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Laurie Anderson 10/07/2022 @Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Φωτογραφίες: Γιάννα Φώτου

Νιώθω πως πρέπει να μην έχεις καθόλου ψυχή μέσα σου για να μην σε πιάνει δέος όταν μπαίνεις σε ένα χώρο σαν το Ηρώδειο. Δεν γίνεται να μην σε μαγεύει η ενέργεια αυτού του μέρους. Από την ώρα που θα περάσεις την είσοδο και θα κοιτάξεις ψηλά τις κερκίδες μέχρι την στιγμή που θα κάτσεις στην θέση σου η τρίχα μένει κάγκελο. Κάθε συναυλία εκεί μέσα μοιάζει με ιεροτελεστία. Η τοποθεσία είναι εξαιρετική για να παρακολουθήσεις μια Avant-garde παράσταση της μόνιμα ανατρεπτικής Laurie Anderson.

Κάπου στις 20:45 ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα πως η παράσταση θα ξεκινούσε με 20 λεπτά καθυστέρηση για να έχει πέσει ο ήλιος αρκετά ώστε να φαίνονται οι προβολείς. Ήδη είχα πάρει τα πρώτα χαμπάρια μου πως η φάση είναι σοβαρή και κατευθείαν σκέφτηκα "Αφού ήρθες εσύ σε Avant-garde performance στο Ηρώδειο τα πάντα είναι πιθανά Καραγιάννη μου, ανοιχτόμυαλος να είσαι!" Θα είμαι εαυτέ μου, μην φοβάσαι καθόλου. Αυτό που μου μιλάω πρέπει να το κόψω κάποτε.

Λίγα λεπτά μετά τις 21:00 η Laurie και ο Τσελίστας της ανεβαίνουν στην σκηνή εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. ΄Αρχισε λέγοντας πως νιώθει υπέροχα που βρίσκεται πολύ μακριά από την Αμερική αυτές τις δύσκολες εποχές και αφού ανέφερε τα θύματα της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία μας προλόγισε την παράσταση της "The Art of Falling". ΄Αλλοτε πέφτουμε στην αγάπη, άλλοτε στον εαυτό μας, άλλοτε στην τέχνη και που δεν πέφτουμε στην τελική...

Η παράσταση ξεκίνησε και μας κάλεσε να νιώσουμε το αρχαίο θέατρο, τα δράματα και τις κωμωδίες που έχουν παιχτεί μέσα του, να αισθανθούμε την ενέργεια του και να γίνουμε ένα με αυτό. Μας πήγε στις εκλογές της Αμερικής το 2016 και τα συναισθήματα του κόσμου δίπλα της όταν ο Donald Trump έπαιρνε το χρίσμα. Συναισθήματα που οδήγησαν σε μια κραυγή. Μια κραυγή που μας την ζήτησε πίσω για 10 δευτερόλεπτα και εμείς σκεπτόμενοι τα δικά μας προβλήματα την δώσαμε απλόχερα.

Η Laurie Anderson είναι μια συγκλονιστική storyteller και το αποδεικνύει κάθε δευτερόλεπτο. Ξεκίνησε με μια φοβερή αλληγορική ιστορία που αφορούσε την ανθρώπινη μνήμη. Συνεχισε μιλώντας για τα ολογράμματα διάσημων νεκρών καλλιτεχνών με το επικό σχόλιο "Music Career it’s easier when you are dead". Μας πήγε στο γράμμα ΄Αλεφ που δεν προφέρεται, στα είδη που έχουν χαθεί από τον πλανήτη, στα αστέρια που λατρεύει γιατί δεν μπορούμε να τους κάνουμε κακό και τι δεν μας έλεγε! Όλα αυτά πάντα σε συνδυασμό με τα samples της, το μαγικό βιολί της, το εξαιρετικό Τσέλο και φυσικά τις προβολές που βλέπαμε στα τείχη του Ηρωδείου.

Ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα στο laptop την ανάγκασε να ζητήσει βοήθεια. Όσο περιμέναμε να φτιαχτεί μας είπε περιληπτικά μια ιστορία γι’ αυτά τα ρημάδια τα σύνορα. Αυτή η ιστορία δεν ήταν άλλη από τις "Όρνιθες" του Αριστοφάνη. Το πρόβλημα δεν έλεγε να διορθωθεί. "We are going manual from here!" μας είπε και το χειροκρότημα έπεσε βροχή. Η ίδια ακούστηκε πλέον να μιλάει με αντρική φωνή απαγγέλοντας ένα μονόλογο καταπέλτη ενάντια στην ανδρική πατριαρχία και τα στερεότυπα. Σειρά πήρε η τεχνολογία που αν πιστεύουμε πως θα μας λύσει τα προβλήματα μας, δεν έχουμε καταλάβει ούτε πως λειτουργεί αυτή, ούτε τα προβλήματα μας. Έπειτα ήρθε η κλιματική αλλαγή, Μετά τα μαθήματα meditation. Αμέτρητα acts που σου μένουν καρφωμένα στο κεφάλι. Πάμπολλες ιστορίες που σε κάνουν να αναρωτηθείς.

Λίγο πριν το τέλος μας μίλησε για την απώλεια οδηγώντας την ομιλία της στην μεγαλύτερη απώλεια της δικής της ζωής που δεν είναι άλλη από αυτή αγαπημένου της Lou Reed που της άφησε στην μέση μια συζήτηση που είχαν για 21 χρόνια. Τι όμορφη, απλή και γεμάτη φράση. Τι μαγικό πράγμα είναι ο έρωτας μεταξύ δύο ανθρώπων. Τι απερίγραπτο συναίσθημα είναι να βρίσκεις μια παρέα που σε νιώθει, σε αντιλαμβάνεται και σε εκτιμά γι αυτό που είσαι. Και από την άλλη, τι τρομακτική απώλεια είναι το να το έχεις δίπλα σου και ξαφνικά να ζεις χωρίς αυτό. Είμαι σχεδόν βέβαιος πως το τελετουργικό Tai Chi Dance που μας χάρισε μετά ήταν αφιερωμένο στον έρωτα της ζωής της, ένας τρόπος να έρχεται σε επαφή μαζί του, ένας τρόπος να τον θυμάται, ένας τρόπος να τον κουβαλάει μέσα της.

Η βραδιά έκλεισε και εμείς πήραμε πολλές σκέψεις μαζί μας για να τις επεξεργαστούμε στο σπίτι και αν και δεν μας άγγιξαν όλα, αυτά που το έκαναν έχουν πλέον μια θέση μέσα μας. Γιατί αυτό είναι τέχνη, το να περνάς ένα κομμάτι της ψυχής σου σε κάποιον άγνωστο και η Laurie Anderson το καταφέρνει και με το παραπάνω.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

Τελευταία