Αρχική ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑCINEMA/TVΈνοχος και ελεύθερος. . .

Ένοχος και ελεύθερος. . .

13/07/2022

Για πολλοστή φορά, η λογική θα κληθεί να κρατήσει τα χέρια της εκεί που τα κρατάει εδώ και δεκαετίες: ψηλά και σε πλήρη παράδοση απέναντι σε μια δικαιοσύνη η οποία αδυνατεί να σταθεί στο ύψος της περίστασης και των αρχών που (θα έπρεπε να) πρεσβεύει. Στην Ελλάδα του 2022, ένοχος για 2 βιασμούς χωρίς ελαφρυντικά αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Ο λόγος για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος καταδικάστηκε σε 12 χρόνια φυλάκισης κατά συγχώνευση, μιας και βρέθηκε ένοχος για δυο βιασμούς χωρίς ελαφρυντικά. Και τι ακολούθησε;

Ο Λιγνάδης φέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έπειτα από απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022. Σύμφωνα με το δικαστήριο, θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

Να τονίσουμε πως η απόφαση του ΜΟΚ ελήφθη κατά -οριακή- πλειοψηφία (4-3), μειοψηφουσών δύο ενόρκων και μιας συνέδρου που είχαν τη γνώμη να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη. Οι όροι που επιβλήθηκαν ομόφωνα είναι:

- Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

- Εμφάνιση στο Α.Τ. της περιοχής του 3 φορές το μήνα

- Καταβολή εγγύησης 30.000 ευρώ

Η αρχική ποινή του Λιγνάδη ήταν χωρισμένη στα δυο, με 10 έτη για τον έναν βιασμό και 5 έτη για τον δεύτερο, με το δικαστήριο να κάνει δεκτή την πρόταση για συγχώνευση των ποινών που έκανε ο εισαγγελέας, στα 12 έτη. Η κάθειρξη 5 ετών αφορά στον βιασμό του 17χρονου στην Επίδραυρο, και αυτή των 10 ετών στον βιασμό του 17χρονου στο σπίτι (σ.σ. αυτό στο οποίο τέθηκε υπό περιορισμό) του Λιγνάδη στο Μεταξουργείου.

Τελευταία