Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣNew Long Fest: «Δεν ψάχνουμε απλούς attenders, ψάχνουμε νέα μέλη στην παρέα μας!»

New Long Fest: «Δεν ψάχνουμε απλούς attenders, ψάχνουμε νέα μέλη στην παρέα μας!»

Το καλοκαίρι παραήταν καυτό, τόσο από θερμοκρασίες, όσο και από συναυλίες, καθώς τρέχαμε και δεν φτάναμε. Αλλά δεν τελείωσε ακόμα. Ένας συναυλιακός θεσμός που κρατάει πλέον πάνω από δεκαετία, μετά από το χάος του COVID, επιστρέφει κ θα μας πάρει όση ενέργεια μας έχει απομείνει. New Long Fest 2022 λοιπόν και ο συνήθης ύποπτος Δημήτρης Κότσης, που είναι εδώ και χρόνια στην ομάδα των διοργανωτών, μας ετοιμάζει το έδαφος και απαντάει στις ερωτήσεις μας.

 Περάσαμε δύο χρόνια χωρίς συναυλίες, μέχρι να έρθει το καλοκαίρι όπου – κυριολεκτικά – δεν τις προλαβαίναμε. Το New Long μοιάζει με το ιδανικό κλείσιμο αυτής της περιόδου, έχετε προετοιμαστεί για γιορτή;

Φίλε, επειδή εκτός από την επιστροφή του φεστιβάλ, η φετινή του διεξαγωγή σηματοδοτεί και την είσοδο του κατά πολύ ησυχότερου -θέλω να πιστεύω- Αυγούστου, θα το γιορτάσουμε διπλά, γιατί ίσως επέλθουν κάποιες μέρες ξεκούρασης μετά τη λήξη του. Γκανιάσαμε φέτος!

► Η Νέα Μάκρη καλώς ή κακώς δεν ανήκει στον αστικό ιστό, τι είναι αυτό που κατ’ εσέ τραβάει επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια, τόσους θεατές στο να φύγουν από τη βολή του κέντρου και να παραβρεθούν στο New Long fest;

Θα σου πω κάτι κι ας ακουστεί υπερφίαλο: Ο Μάνθος είναι innovator! Όταν ξεκίνησε το NLF (σαν Μουσικά Κύματα τότε) ήταν ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ να έχεις σκληρό και ακραίο ήχο σε open air και summer friendly environment. Παίζαμε στον Αέρα της Πετρούπολης, στο Rodeo, καμιά κατάληψη, καμιά σχολική γιορτή... Ούτε το An Club δεν είχε ανοίξει καλά καλά τις πόρτες του σε πιο underground απόπειρες. Οι λίγο πιο αναγνωρισμένες και «ψημένες» μπάντες μίσθωναν κάτι κινηματογράφους και κάτι άλλους χώρους του θανάτου μπας και μπορέσουν να σταυρώσουν καμιά συναυλία της προκοπής, κι ο άλλος ο τρελός πήγε και έβαλε τους Vulnus να παίζουν slammindeath metal στην παραλία του Ζούμπερη δίπλα στις ταβέρνες. Το τόσο θράσος αν μη τι άλλο θα επιβραβευόταν μετά από την επιμονή τόσων ετών. Το NLF έγινε brand και μπορώ να σου πω μετά βεβαιότητας πως πλέον έχει και το δικό του κοινό, ανεξαρτήτως line-up.

 Το New Long αποτελεί την – ίσως – μακροβιότερη οργανωμένη προσπάθεια στήριξης της εγχώρια σκηνής. Θεωρείς ότι θα μπορούσε ένα τέτοιο φεστιβάλ να γίνει και χειμερινούς μήνες ;

Νομίζω σε κάποια φάση ο Μάνθος είχε κάνει το “Satan Upon New Longor something, που ήταν -αν δεν κάνω λάθος- και η πρώτη φορά που το λογοπαίγνιο “New Long” έκανε την εμφάνισή του σε αυτή την διοργάνωση. Νομίζω ήταν σε έναν κλειστό χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Κοίτα, έχουμε συζητήσει πολλά, ειδικότερα την περίοδο της πανδημίας που είχαμε τον χρόνο και έπεσαν πολλά στο τραπέζι. Νομίζω πως μπορώ με σιγουριά να σου πω πως δεν θα κάναμε κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που βλέπεις τώρα. Η μόνη σκέψη είναι να εκμεταλλευτούμε και άλλους χώρους του πάρκου, σε περίπτωση που το απαιτούν οι περιστάσεις, μεγαλώσει δηλαδή πολύ το φεστιβάλ κλπ.

 Δεν ήσουν πάντα διοργανωτής του φεστιβάλ, αρχικά ήσουν απλώς επισκέπτης. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αλλάξεις ρόλο;

Ήμουν μαμούνι του PR και των social και ο Μάνθος με κάλεσε γιατί προφανώς βαρέθηκε τη μοναξιά! Χαχαχα! Πέραν της πλάκας, δεν μπορείς να πορεύεσαι μόνος σου για πολλά χρόνια σε τέτοιες απόπειρες. Κουράζει και είναι πολύ εύκολο και πιθανό να τα παρατήσεις. Βέβαια πλέον τσακωνόμαστε κάθε μέρα, οπότε δεν ξέρω μήπως το μετάνιωσε κιόλας. Μάνθο αν το διαβάζεις σε αγαπώ.

 Το όνομα των Sacred Reich, ακόμα και αν ακυρώθηκε, δείχνει ότι έγινε ένα άνοιγμα και προς μπάντες του εξωτερικού. Υπάρχουν πλάνα τα επόμενα χρόνια να σπάσει ο αποκλειστικά εγχώριος χαρακτήρας του φεστιβάλ;

Δεν ξέρω τι να σου πω. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα φέτος, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που κάνει ακόμη και τους πιο δυναμικούς από εμάς να πηγαίνουν με τη ροή. Γνωρίζαμε πως οι Sacred Reich ήταν διαθέσιμοι, είμαστε fans και το τολμήσαμε. Η ολομέλεια σίγουρα έχει ποικιλία απόψεων (μιας που μαζί με τον Αλέξη και τον Διονύση είμαστε πλέον 4 άτομα), αλλά αν ρωτάς εμένα, πραγματικά θα καλωσόριζα οποιοδήποτε μουσικό είδος γουστάρω σαν ακροατής στο φεστιβάλ. Νομίζω πως ο Μάνθος από την άλλη έχει έναν λίγο πιο σκληρό πυρήνα ως ακροατής, ενώ ο Αλέξης κι ο Διονύσης δεν έχω καταλάβει καλά καλά τι μουσική ακούνε. Παιδιά, αν το διαβάζετε, παρακαλώ ενημερώστε με.

 Με ποια κριτήρια γίνεται η επιλογή των μπαντών, πέραν από τον εγχώριο τους χαρακτήρα;

Συνήθως να έχουν βγάλει κάτι μέσα στη χρονιά, να αρέσουν σε εμάς και σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν μια πιο εναλλακτική προσέγγιση στον ροκ / μέταλ ήχο. Κάτι πιο «δικό τους» αν με αντιλαμβάνεσαι. Οι Universe 217 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας μπάντας και αυτός είναι και ο λόγος που έχουν παίξει τόσες φορές στο φεστιβάλ.

 Αν το New Long γινόταν σε κάποια άλλη χώρα, ποια θα ήταν αυτή και ποιες μπάντες θα ήταν headliners;

Θα γινόταν στο Νησί του Πάσχα και headliner θα ήταν ο Μπαμπάς Κούνελος.

 Πώς έρχεται κάποιος στο φεστιβάλ και ποιος είναι σωστός εξοπλισμός για έναν επισκέπτη του New Long;

ΚΤΕΛ και αυτοκίνητο είναι η φάση. Παίζει το camping δίπλα, λίγα καταλύματα σε Νέα Μάκρη και λίγο περισσότερα στην Ραφήνα για όσους έχουν αμάξι. Ως προς τον εξοπλισμό θα έλεγα οτιδήποτε σχετίζεται με μπάνιο στη θάλασσα (μιας που είναι δίπλα), οτιδήποτε ενυδατικό και αντιηλιακό μιας που οι θερμοκρασίες και ο ήλιος στο ελληνικό καλοκαίρι θερίζουν και ακουστικά κλειστού τύπου για τα μικρά παιδάκια γιατί τα βαράμε τα ντεσιμπελάκια μας όσο νά ‘ναι! Το σημαντικότερο όμως είναι η καλή διάθεση. Δεν είμαστε ένα μεγάλο φεστιβάλ corporate προδιαγραφών που θα έπρεπε να κρίνεται αυστηρά ως προς τις επιλογές και τις ευστοχίες ή αστοχίες του, αλλά μια μεγάλη παρέα που προσπαθεί να κάνει τα πράγματα επαγγελματικά. Δεν ψάχνουμε απλούς attenders, ψάχνουμε νέα μέλη στην παρέα μας!

 Το New Long «έλειπε» για δύο χρόνια, θα υπάρχει κάποια ιδιαίτερη έκπληξη στο φετινό;

Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι ότι επιτέλους θα γίνει! Κατά τα άλλα δεν έχει αλλάξει πολύ το φορμάτ. Α! Θα έχουμε περισσότερα vegan προϊόντα και κατά πολύ χειρότερο karma από τα μπινελίκια που ρίξαμε μέχρι να βγει άκρη με τις τόσες κακοτυχίες των τελευταίων ετών!

Το New Long Fest γίνεται στο Πολιτιστικό & Αθλητικό Κέντρο Νέας Μάκρης στις 30 και 31 Ιουλίου

Διαβάστε επίσης: New Long Fest - The Comeback - O Οδηγός

New Long Fest Links: Event | Facebook | Instagram 

Τελευταία