Αρχική EVENTSΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣYouth Of Today, My Turn, 02/08/2022 @An Club

Youth Of Today, My Turn, 02/08/2022 @An Club

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Στριγγάρης

Μόλις γύρισα ηλιοκαμμένη από τις διακοπές… καλά ποιόν κοροϊδεύω, το να μαυρίσω πράγματι σε διακοπές είναι μεγαλύτερο ψέμα και από τη σωτηρία που θα έφερνε ο καπιταλισμός στην κοινωνική ανισότητα, το γεγονός όμως είναι ότι ήμουν χορτάτη, πήρα ένα διάλειμμα από τη ζωή και τις συναυλίες (περίπου). Επειδή όμως οι τελευταίες με τρέφουν όπως η πρωτεΐνη τους γυμναστηριακούς, το πρώτο πράγμα που είχα στο μυαλό μου γυρνώντας ήταν ένα: οι Youth Of Today παίζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσα στο κατακαλόκαιρο!

Φυσικά, η πρώτη και για πολύ καιρό απορία μου ήταν, μα ποιός στο καλό θα κατέβαινε αρχές Αυγούστου στο An Club για να γεμίσει αυτήν την, για τη σκηνή του hardcore, ιστορική συναυλία. Προς μεγάλη μου χαρά αλλά όχι και τόση έκπληξη αφού λίγο πολύ οι διακοπές για τους περισσότερους από εμάς φέτος ήταν μακρινό ή έστω, πολύ δύσκολα πραγματοποιήσιμο όνειρο, ο δρόμος έξω από το An club ήταν γεμάτος με γνώριμα λίγο πολύ πρόσωπα. Όλοι λίγο πολύ οι άνθρωποι που κρατούν τη σκηνή και τον ήχο του hardcore στην Αθηνούλα μας, ζωντανά, βρίσκονταν εκεί για να τιμήσουν την παρουσία της πιο συμπαθητικής ίσως, εκπροσώπησης του straight edge κινήματος που ακούει στο όνομα Youth Of Today.

Το τρίπτυχο του straight edge θα ήταν μεγάλο ψέμα αν λέγαμε ότι το κρατήσαμε μέσα αλλά και έξω από τον κυρίως χώρο της συναυλίας, αλλά τουλάχιστον προσπαθήσαμε. Σίγουρα όλοι οι παρευρισκόμενοι κρατήσαμε τον ενθουσιασμό μας για ένα, κακά τα ψέματα, ιστορικό live στο οποίο επρόκειτο να δώσουμε το παρόν.

My turn live on stage an club

Κατεβαίνουμε γρήγορα γρήγορα με την έναρξη κάθε νότας για να απολαύσουμε και την εναρκτήρια εμφάνιση των παλαιών πλέον στη φάση, My Turn. Μην ξεχνιόμαστε, always support your local artists. Οι My Turn η αλήθεια είναι πως δεν έχουν και πολλά να αποδείξουν στους απανταχού φίλους του hardcore, αφού για πάνω από δέκα χρόνια (και μια παύση) βρίσκονται στη σκηνή να παραδίδουν σταθερά εξαιρετικές δουλείες, τόσο δισκογραφικά όσο και πάνω στη σκηνή. Εύλογο είναι λοιπόν ότι συχνά τους καλούν να εμφανιστούν μαζί με τεράστια ονόματα του χώρου από το εξωτερικό, τελευταία φορά κιόλας εμφανίστηκαν μαζί με τους Ignite ξανά στο αγαπημένο ημιυπόγειο του An.

Η ενέργεια και η χαρά που έχουν επί σκηνής οι My Turn μάλλον δε στερεύει ποτέ, αφού συνέχεια αυτή μνημονεύουμε με αποτέλεσμα μάλλον κάποιος που δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάμε να πει ότι επαναλαμβανόμαστε. Δεν είναι έτσι όμως, απλά τα παιδιά καταφέρνουν κάθε φορά να είναι το λιγότερο, απλά καλοί. Σίγουρα το βράδυ της Τρίτης ήταν λίγο παραπάνω από αυτό. Με τον ήχο αλλά και το κοινό εντελώς με το μέρος τους, δεν έκρυψαν λεπτό τον ενθουσιασμό τους να βρίσκονται στην ίδια σκηνή με μερικούς από τους θρύλους ενός ρεύματος που οι ίδιοι χρόνια αντιπροσωπεύουν.

my turn live on stage an club

Για λίγο περισσότερο από μισή ώρα κράτησε ο μικρός καταιγισμός των My Turn πάνω στη σκηνή, ενώ ακούσαμε κι ένα καινούριο κομμάτι τους με τίτλο Indianise (αν δεν κάνω λάθος στην ορθογραφία) που φάνηκε πολλά υποσχόμενο. Η ώρα βέβαια φάνηκε πως κυλούσα δραματικά γρήγορα και ο χώρος γέμιζε ολοένα και περισσότερο, ίσως και περισσότερο από κάθε άλλη φορά από όσες έχω δει το An Club μετά τις σκληρές καραντίνες.

Το καλύτερο από όλα είναι πως οι νέες προδιαγραφές του An Club δε μας άφησαν να ιδρώσουμε λεπτό, αφού ο κλιματισμός ήταν αρκετά δυνατός για να αντέξει hardcore συναυλία εν μέσω Αυγούστου. Όσο προλαβαίνουμε να κάνουμε τις χαιρετούρες μεταξύ μας στο κοινό, ο κόσμος μοιράζεται σχεδόν όπως άνοιξε ο Μωυσής τη θάλασσα στα δύο. Οι έτοιμοι να χτυπηθούν στο γνωστό κεντρικό χώρο του An, οι υπόλοιποι στο πλάι. Και BOOM! Positive Outlook ξεσπάει στη σκηνή και χαμόγελα απλώνονται στο κοινό. Και συνεχίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια. Οι ζωντανοί θρύλοι του straight edge είναι επίσημα πάνω στη σκηνή, στην οποία δε βάζουν κώλο κάτω λεπτό και μας δίνουν ένα δείγμα του τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Δείτε ένα Photostory με περισσότερες στιγμές από την τρομερή εμφάνιση των Youth Of Today!

outh of today live an club

Αυτό που έμελλε να βιώσουμε ωστόσο, δεν ήταν απλά μια ζωντανή εμφάνιση. Ήταν ταυτόχρονα ένα κήρυγμα του γλυκύτατου Ray Chappo με σκοπό να μας κάνει να αποκτήσουμε θετική ενέργεια, και να δούμε για λίγη ώρα τον κόσμο με άλλο, λίγο πιο ευχάριστο μάτι. Γεμάτο λίγη αγάπη και ανθρωπιά και ελπίδα για κάτι καλύτερο. Μέσα στο ζοφερό τούτο κόσμο που ζούμε, λίγο κάπως η αλήθεια είναι πως τα κατάφερε – κάτι τέτοιο είναι τρομερό δείγμα ταλέντου στο να μεταφέρεις ενέργεια. Αλλωστε και ο ίδιος το είπε – δεν είναι τραγουδιστής ούτε και performer. Είναι εκεί πέρα για να οργανώσει τον κόσμο, να τραγουδήσει μαζί του ύμνους.

Έτσι κι έγινε, αφού αποφάσισε να μετατρέψει το κοινό σε “υποψήφιους διαγωνισμού”, βάζοντας τα τρία διακριτά κομμάτια του κοινού του An Club να τραγουδήσουμε μαζί του στα Can’t Close My Eyes και Youth Of Today. Λυπάμαι παιδιά αλλά την πρώτη φορά, η πλευρά μου νίκησε! Έχοντας παρατήσει τους φιλογνωστούς να πάνε να βγάλουνε το άχτι τους στο mosh pit γιατί το δικό μου σωματάκι αυτά δε τα σηκώνει πια, ρίχνω και μια ματιά προς τα εκεί να δω αν ζουν όλοι. Και όχι μόνο ζουν, αλλά ρίχνουν το πάρτυ της ζωής τους! Σίγουρα κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος το τρίλεπτο βρισκόταν στα χέρια των υπολοίπων και το ξύλο που έπεφτε ήταν όσο όσο. Στα βλέμματα των Youth Of Today έβλεπες ξεκάθαρα πόσο ευπρόσδεκτος ήταν ο κόσμος στη σκηνή για να ακολουθήσει crowdsurfing, κάτι που αντίστοιχα, όποιος ανέβηκε πάνω με αυτό το σκοπό το σεβάστηκε, χωρίς να αποσπάσει χώρο ή χρόνο στη σκηνή που δε του αναλογούσε.

youth of today live an club

Το set κράτησε περίπου μία ώρα, αλλά κάτι εντελώς θεμιτό και επόμενο σε μία hardcore συναυλία, που μέσα σε αυτή την ώρα τα κομμάτια που ακούσαμε ανέρχονται σε περίπου είκοσι. Μέσα σε αυτά ακούσαμε Thinking Straight, Put It Aside, Choose To be, Thinking Straight, Disengage, Break Down The Walls και πολλά ακόμη που δεν έχω στην άκρη του μυαλού μου. Ωστόσο, είχαμε πολλές εκπλήξεις για το τέλος.

Η πρώτη, είναι το γεγονός ότι ο Ray άρχισε να μιλάει για κάτι φαινομενικά άσχετο, το podcast του, το οποίο μας είπε ότι δεν το ακούει και τόσος κόσμος, αλλά μέσα σε αυτούς τους λίγους το ακούει ο Al Barile των εξίσου σημαντικών και επιδραστικότατων στη σκηνή του hardcore SSD. Αποφάσισε μάλιστα εκείνη τη στιγμή να του κάνει video κλήση, κάτι που όπως υποστηρίζει ότι δοκίμασε και στη συναυλία του Μιλάνου αλλά δεν τα κατάφερε, οπότε έμειναν σε μία διασκευή. Έλα όμως που αυτή τη φορά ο Al το σηκώνει! Φαντάσου τώρα να αράζεις στον υπολογιστή σου με το σώβρακο και να σου σκάει video κλήση από έναν τρελό στην άλλη άκρη του κόσμου να δίνει συναυλία, να σε ευχαριστεί μαζί με ένα κοινό πάνω από τριακόσια άτομα και να τραγουδούν όλοι μαζί το κομμάτι σου, Glue! Έπος. Μόνο για να κλείσει τη video κλήση με την ατάκα "I've never met the guy in real life!".

youth of today live an club

Ωστόσο, άλλο ένα μικρό λιθαράκι έμενε για να σφραγίσει το οικοδόμημα αυτής της βραδιάς, τη στιγμή που ο Ray αρχίζει να κάνει έναν πρόλογο για το πόσο οργανωμένη είναι η Αθήνα (;) κι εμείς από κάτω να γελάμε και να λέμε τι λέει. Ωστόσο ήταν όλα ένα τέχνασμα για να καταλήξει στο ότι θα ήθελε να βλέπει περισσότερα άτομα σαν κι αυτά που είχε μπροστά του τη δεδομένη στιγμή να κυκλοφορούν στην Αθήνα, για να παίξει το κομμάτι, Anarchy In Athens! Δηλαδή έτσι το είπε, δεν ήταν παρά μια εντελώς απρόσμενη διασκευή στο Anarchy In the UK των Sex Pistols, που σφράγισε το πιο feel good συναυλιακό δρώμενο του καλοκαιριού!

Δε θα πω πολλά για τον επίλογο. Μόνο ότι ευχαριστώ τους Youth Of Today που για αυτή την υπέροχη ώρα που βρέθηκαν μαζί μας, μας γέμισαν με λίγη ελπίδα. Δεν έχουν ιδέα ίσως, πόσα πολλά σημαίνει.

Τελευταία