Αρχική ΜΟΥΣΙΚΗΔΙΣΚΟΚΡΙΤΙΚΕΣAmon Amarth: The Great Heathen | Album Review

Amon Amarth: The Great Heathen | Album Review

«Νέο album οι Amon Amarth» λένε οι ειδήσεις και διαβάζεις σχόλια τύπου, «Αδιάφορο» & «Οι Sabaton του death metal». Ειδικά από το τελευταίο θα πιαστώ και θα πω ότι αδικούνται τρομερά οι Amon Amarth από τη σύγκριση με τους συμπατριώτες τους, αφού ναι μεν έχουν και αυτοί, όπως οι Sabaton, μία «πολεμική εσάνς», όμως, εν αντιθέσει με αυτούς, οι AA νιώθουν να γράψουν ένα riff και μάλιστα καλό.

Τρία χρόνια λοιπόν μετά το Berserker, οι Βίκινγκς επιστρέφουν με το The Great Heathen Army. Πριν μπούμε στα της τελευταίας κυκλοφορίας, ας κάνουμε μία μνεία στον προκάτοχο της. To Berserker όντως έμοιαζε ημιτελές, δηλαδή είχε κάποιες εξαιρετικές ιδέες, σαν το "Crack the Sky", όμως, σε πολλά σημεία ακουγόταν «κουρασμένο» και ανέπνευστο. Ακόμα και υπό αυτούς τους όρους, δεν ήταν κακή κυκλοφορία, απλά δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μετριότητα.

Amon Amarth νέο άλμπουμ, The Great heathen

Το The Great Heathen είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση, καθώς έχουμε να κάνουμε με έναν δίσκο επιπέδου Fate of Nornsή αν όχι τόσο ψηλά, κάπου εκεί γύρω. Από την άλλη, μπορεί ο Johan Hegg να υποστηρίζει ότι το album γενικά κινείται σε αχαρτογράφητα νερά για το συγκρότημα και πως μόνο λίγα κομμάτια θυμίζουν τον trademark ήχο τους, εμένα πάντως, εντύπωση με την έννοια της έκπληξης μου έκανε μόνο το featuring του Biff Byford στο "Saxons and Vikings".

Θυμάστε κομμάτια των Amon Amarth με συμφωνικά στοιχεία;

Για παράδειγμα το "Get in the Ring", ενώ είναι ένα εξαιρετικό τραγούδι, ακούει κανείς κάποιου τύπου πρωτοτυπία; Σαφώς και όχι, παραδόξως, αυτό το αναφέρω ως κάτι θετικό. Τα φωνητικά του Johan Hegg ξεχειλίζουν οργή και επική δόξα, ακριβώς αυτό που περιμένεις από αυτόν. Για ακόμα μία φορά, στιχουργικά, πετυχαίνουν κάτι που επειδή μας έχουν συνηθίσει να το πράττουν, συχνά το υποτιμούμε. Οι στίχοι τους όπως πάντα ακολουθούν μία συγκεκριμένη, επική λογική, ωστόσο δεν παύουν να είναι catchy, εξαιρετικά εύκολοι στο να τους θυμηθείς και συναρτήσει με το ρυθμό του κομματιού, δημιουργούν ένα ακόμα συναυλιακό anthem.

Το ομώνυμο, "The Great Heathen", όντως παραπέμπει στα χρόνια των Avenger και Crusher, στο ένδοξο παρελθόν των Amon Amarth. Εδώ, έχουμε δύο τινά, για κάποιον που τους έμαθε από το Surtur Rising – πάνε πάνω από δέκα χρόνια – αυτό μπορεί να είναι αρνητικό, για τους ελαφρώς  σαν την αφεντιά μου, πρώτον το κομμάτι Bolt Trower-ίζει και δεύτερον, οι κιθάρες των Olavi Mikkonen & Jocke Wallgren είναι εξαιρετικές και μέσα στη «βρόμα». Βέβαια, επειδή μιλάμε για Amon Amarth, όλα αρχίζουν από το μπάσο του Ted Lundström – με την αρωγή του Jocke Wallgren – δημιουργεί ρυθμούς όπου το headbanging είναι μονόδρομος.

Αυτό που μου έκανε αρκετά μεγάλη εντύπωση ήταν η μη επιλογή του "Heidrun" ως το single που θα «κουβαλήσει επικοινωνιακά» τον δίσκο. Το κύριο riff του κομματιού είναι μία ιδέα βγαλμένη από κάποιον νου που έχει αγγιχθεί από τον Bragi (θεός της ποίησης & μουσικής των Βίκινγκς). Εξαιρετικό refrain που σου μένει από την πρώτη ακρόαση και αυτή η απαγγελία του Hegg,άκρως θεατρική και τόσο ταιριαστή στην ατμόσφαιρα του κομματιού.

Στο The Great Heathen οι Amon Amarth έχουν κάποιες ημιτελής ιδέες

Ήρθε η ώρα για το πρώτο «χμμμμ» του The Great Heathen. Δεν είναι κακό κομμάτι το "Oden Owns You All" αλλά ακούστε πώς το καταλαβαίνω εγώ. Υπάρχει πράγματι ένα υπέροχο θέμα στην κιθάρα, αυτό που γίνεται κύριο προς στο τέλος του κομματιού. Τα υπόλοιπα κομμάτια της σύνθεσης, μοιάζουν σαν να έχουν απλά μπει ως συμπλήρωμα.

Το δεύτερο μου «χμμμμ» έγκειται στο πόσο μου θυμίζει το "Victorious March" το "Find a Way or Make One". Μοιραία λοιπόν, μπαίνω στη διαδικασία σύγκρισης, μίας σύγκρισης που μοιάζει σαν να παίζει η Liverpool με τον Αστέρα Κολοκωτρονιτισίου. Όχι, δεν είναι κακό κομμάτι, όμως, και να έλειπε – όπως και το προηγούμενο – εκτός από τη συνολική διάρκεια, η απουσία του δε θα γινόταν πουθενά αισθητή από νέο άλμπουμ των Amon Amarth.

Όπως καταλάβατε, σε αυτό το σημείο, ο νέος  δίσκος των Amon Amarth έκανε κοιλιά, μένει να δούμε αν θα είναι μεγάλη. Ευτυχώς για όλους μας, το "Dawn of Norsemen" που ακολουθεί της βάζει τελεία. Αν μπορούσαμε να φανταστούμε τον Thor να ακούει μουσική, φαντάζομαι ότι κάτι τέτοιο θα άκουγε. Το riffing του κομματιού δεν είναι απλά το καλύτερο του album, είναι ένα από τα καλύτερα της καριέρας τους. Φυσικά, το ακουστικό break στη μέση του κομματιού είναι μία ΤΕΡΑΣΤΙΑ έμπνευση και το refrain, κλασσικό & εξαιρετικό Amon Amarth refrain.

Amon Amarth νέο άλμπουμ, The Great heathen, 2022

Προσέξτε να σας πω τι έγινε εδώ. Το "Saxons and Vikings" είναι ένα decent τραγούδι που ακούς αρκετά ευχάριστα, επ’ ουδενί ικανό να ικανό να κρατήσει την προσοχή σου στο 100%. Αλλά, μάλλον όχι. ΑΛΛΑ στο δεύτερο τραγούδι αρχίζει να τραγουδάει ο Biff Byford και αυτόματα όλα γίνονται καλύτερα. Έχουμε ακούσει ανά τα χρόνια πολλά features που ήταν παντελώς αναίτια ή για τη χαρά της συμμετοχής, το "Saxons and Vikings" (πλάκα-πλάκα ένα live Amon Amarth και Saxon, δε θα ήταν εξαιρετική ιδέα;) δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα τέτοιο ακόμα. Ειδικά η συνύπαρξη Byford & Hegg στο τελευταίο refrain είναι άκρως απολαυστική.

Δυσκολεύομαι να θυμηθώ κομμάτια των Amon Amarth με συμφωνικά στοιχεία, ίσως το "Skagul Rides With Me" να είναι το πρώτο. Δεν είναι κακό, δεν είναι και παραπάνω από μία τίμια προσπάθεια. Όμως, έχει εξαιρετικό κλείσιμο, όπου η «ωμότητα» των Σουηδών συνοδεύεται από συμφωνικά στοιχεία, δημιουργώντας μία ωραία αντίθεση. Μοιάζει πάλι σαν κάτι που έγραψα και παραπάνω, μία καλή πρώτη ιδέα που όμως δεν υποστηρίχθηκε σωστά.

Συμπληρώσαμε 36 λεπτά ακρόασης, αρκετά ξεκούραστα και φτάσαμε στο κλείσιμο του The Great Heathen και το "The Serpent's Trail". Ηχητικά μοιάζει αρκετά με τον προκάτοχό του, χωρίς να έχει κάποιο highlight μεν, αισθητά πιο δεμένο δε. Είναι το πιο μεγάλο σε διάρκεια κομμάτι του album και αναμφίβολα το πιο σκοτείνο.

Αυτό ήταν το The Great Heathen, το δωδέκατο album των Amon Amarth, μία καλή & ενδιαφέρουσα κυκλοφορία μετά από καιρό. Αν και έχουν προστεθεί κάποια νέα στοιχεία, δε βρήκα τις εκπλήξεις που μας είχαν προϊδεάσει οι Σουηδοί, αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανό να μειώσει την αίσθηση απόλαυσης που μου άφησε η ακρόσαη του. 

 

Rating: 

 7.5


Band: Amon Amarth
Album: The Great Heathen

Amon Amarth are: Johan Hegg (φωνή), Olavi Mikkonen (lead κιθάρα), Johan Söderberg (ρυθμική κιθάρα), Ted Lundström (μπάσο), Jocke Wallgren (τύμπανα)
Εταιρεία: Metal Blade Records
Genre: Melodic Death Metal, Viking Metal
Παραγωγός: Andy Sneap

Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 05/08/2022
Band Links: Amon Amarth | Facebook | Instagram | Twitter | Spotify | YouTube | Bandcamp

Tracklist:

1. Get in the Ring
2. The Great Heathen Army
3. Heidrun
4. Oden Owns You All
5. Find a Way or Make One
6. Dawn of Norsemen
7. Saxons and Vikings
8. Skagul Rides with Me
9. The Serpent's Trail

Τελευταία